BinckBank Tour: Hetrik Bennetta zavŕšený po milimetrovom súboji s Groenewegenom

Články

Tretia etapa pretekov BinckBank Tour opäť ponúkla rovinatú záležitosť v blízkosti belgického mesta Aalter. Išlo sa 167 km a v záverečnom okruhu sa našiel úsek s dlažobnými kockami Neirgenstraat, ktorý sa naposledy prišiel 17 km pred cieľom.

Na začiatku si každý uctil minútou ticha Bjorga Lambrechta. Zosnulý Belgičan mal včera pohreb a bol pochovaný v domovskej dedinke Knesselare. Cez tú sa dnes išlo na 37 kilometri. Bjorg umrel 5. augusta počas pretekov Okolo Poľska.

Najprv sa do úniku dostali Laurens De Vreese (ASTJan-Willem van Schip (Roompot – Charles) a Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen – Baloise). Na pelotón mali najprv náskok dvoch minút, no Lotto Soudal uzavrel medzeru veľmi rýchlym tempom a trojicu dostihol 72 km pred cieľom. Klasikársky tím chcel využiť dážď aj vietor, ktoré zhoršovali podmienky tretej etapy. Na to doplatili aj jazdci ako Iván Garcia Cortina (:bmt:), Marc Hirschi (:sun:) alebo Ruben Guerreiro (:kat:), ktorí najprv spadli a museli sa vracať do balíku, čo sa im podarilo.

Po dvadsiatich kilometrov, kedy bola skupina pohromade, zaútočili Stijn Steels (Roompot – Charles), Harry Tanfield (:kat:) a Guillaume Van Keirsbulck (:ccc:). Ich náskok sa držal pod hranicou jednej minúty aj 40 km pred cieľom.

43 km pred páskou v pelotóne spadli De VreeseBob Jungels (:qst:), Brian Van Goethem (:lts:), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen – Baloise) a Xandro Meuirsse (Wanty-Gobert). Posledný menovaný musel preteky kvôli zraneniu opustiť. Ašpirant na celkové víťazstvo Jungels musel povolať svoj tím k sebe a zalepiť medzeru na pelotón. To sa im podarilo.

Posledné kolo 34 km pred cieľom sa začalo s 50-sekundovým náskok trojice utečencov. 18 km pred páskou dostal defekt klasikár Olivier Naesen (:alm:) a tiež sa na technickej trati musel vracať do hlavnej skupiny. O tempo sa začala starať stajňa Jumbo-Visma, ktorá musela hasiť polminútové manko.

Van Keirsbulck pokračoval v aktivite CCC a aj v tretí deň získaj najviac, osem sekúnd na „zlatom kilometri“ 8 km pred koncom. Spoločne s kolegami z úniku odolávali ešte štyri kilometre a bol dostihnutý hladnými šprinétrskymi celkami.

Záver

Všetko sa tak chystalo na hromadný dojazd. Pri nájazde do poslednej zatáčky ešte stále tempo diktovali Jumbo-Visma, jazdci Bora – hansgrohe nechali Sama Bennetta (BOH) samého na vlaku Bahrain Merida a neskôr sa skúsene pretlačil za Dylana Groenewegena (:tjb:).

Záver poznačil pád Sepa Vanmarcka (:efd:), ktorý v strede cesty na ostrej zákrute spomalil celé štartové pole. O víťazstvo v etape tak bojovala trojica pretekárov. Ako prvý v poslednej dvestovke metrom vyštartoval Jasper Philipsen (:uae:), za ktorým vyčkávali Dylan Groenewegen Sam Bennett. Prvý Belgičan opäť vyštartoval príliš skoro a na rad tak prišiel rýchlostný súboj elitnej šprintérskej dvojice.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Z neho po tretíkrát vzišiel víťazne Ír Sam Bennett, ktorý ukázal, že je v úžasnej kondícii a v šprinte na 150 metrov porazil Holanďana. Jazdec Jumbo nevyužil najlepšiu možnú pozíciu. Išlo však o mimoriadne tesný súboj, keď rozhodlo iba „hodenie bicykla“ na čiaru. 28-ročný Bennett vyhral iba o šírku galúzky. Tretí skončil Philipsen.

Fotofiniš:

zdroj: twitter.com/BinckBankTour

Celkové poradie:

Sam Bennett sa vďaka úžasnej forme drží na čele celkovej klasifikácie. Tá sa môže meniť už zajtra, v kopcovitej etape. Na tú si brúsia zuby hlavní favoriti pretekov, ktorí dnes boli spomalení pádom v poslednom kilometri, no vďaka pravidlu o ochrannej zóne čas nestratili.

Írsky rýchlik vo svojej najlepšej sezóne dnes dosiahol víťazstvo číslo 40 v kariére. Je takmer isté, že po konci sezóny zamieri do tímu Deceuninck – Quick Step. Ak by zajtra našiel správne nohy aj na krátkych kopcoch, pred ním a celkovým poradím pretekov by stála len krátka časovka a klasikárska siedma etapa. Pomôcť by mu mohli aj bonusové sekundy, ktorých za tri víťazstvá získal tridsať.

Sam Bennett:

„Ráno som počul, že ak dnes vyhrám, budem prvým, kto vyhrá tri etapy za sebou na tomto závode. Pokúsil som sa o to a, hej, je to fantastické.“

Video záveru:

Profil 3. etapy:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky 3. etapy:

1.Sam Bennett (Ire)BOH3:48:36
2.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
3.Jasper Philipsen (Bel):uae:
4.Jürgen Roelandts (Bel)MOV
5.Florian Senechal (Fra):qst:
6.Edward Theuns (Bel):tfr:
7.Timothy Dupont (Bel)Wanty-Gobert
8.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
9.Arnaud Démare (Fra)FDJ
10.Amaury Capiot (Bel)Sport Vlaanderen

Celkové poradie: 

1.Sam Bennett (Irl)BOH11:16:23
2.Jasper Philipsen (Bel):uae:0:00:20
3.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
4.Lukasz Wisniowski (Pol):ccc:0:00:22
5.Guillaume Van Keirsbulck (Bel):ccc:
6.Lars Bak (Den):ddd:0:00:23
7.Josef Cerny (Cze):ccc:
8.Harry Tanfield (GBr):kat:
9.Edward Theuns (Bel):tfr:0:00:24
10.Robert Stannard (Aus):mts:

 

Zdroj: binckbanktour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár