Bola odhalená trať pre ďalší svetový šampionát. Saganovi by mala sedieť

zdroj: twitter.com/LasterketaBurua

Organizátori Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike 2019 v anglickom Yorkshire zverejnili trate a profily pre jednotlivé preteky. Stalo sa tak počas prebiehajúcich Majstrovstvých v rakúskom Innsbrucku.

Boj o dúhové dresy sa bude konať od 21. do 29. septembra 2019. Centrom všetkého bude kúpeľné mesto Harrogate na severe Anglicka. Pôjde sa taktež cez mestá Ripon, Richmond, Doncaster, Bradford alebo najväčšie mesto regiónu Leeds.

V individuálnych súťažiach zmeny nenastanú. Tento rok však bol posledný pre klasickú tímovú časovku. V Tirolsku ju vyhral tím Quick-Step. Táto disciplína bude nahradená štafetou.

„Táto súťaž nahradí tímové časovky mužov a žien. Po novom budú súťažiť národné výbery zložené z troch mužov a troch žien. Ako prví vyštartujú mužskí pretekári. Akonáhle druhý z nich pretne cieľovú pásku, vyštartuje prvá pretekárka. Brať sa bude čas druhej ženskej pretekárky. Vyhrá tím s najkratším časom,“ uviedla Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v tlačovej správe.

Časovky mužov pod 23 rokov a žien elite sa pôjdu 24. septembra na trase dlhej 33 kilometrov. Na ďalší deň sa rozhodne o víťazovi časovky v kategórii elite mužov. Trasa časovky pre mužov bude dlhá 54 kilometrov. Profil je mierne zvlvený, no prevýšenie by nemalo hrať zásadnú rolu.

Profil individuálnej časovky zdroj: twitter.com/laflammerouge16

29. septembra sa rozhodne o víťazovi v pretekoch s hromadným štartom. Tie budú mať dĺžku 285 kilmetrov. Štartovať budú v meste Leeds a končiť sa bude po siedmich prejazdoch okruhom v Harrogate. Profil by nemal byť náročný, na svoje by si mali prísť šprintéri, rovinári alebo výbušnejší jazdci. Väčšie kopce sa nachádzajú iba v prvej polovici trate. Momentálne je ťažké predpovedať favoritov, no na rozdiel od rakúskej vrchárskej trati by na ďalší rok mal medzi najväčších ašpirantov na titul patriť aj Peter Sagan (BOH). Ten má na záverečnom okruhu s krátkym kilometrovým stúpaním šancu uspieť buď z úspešného úniku ako v americkom Richmonde 2015 alebo z hromadného špurtu ako napríklad v Bergene 2017. Dôležitú úlohu by ale mala hrať dĺžka pretekov, obodbne ako napríklad na klasike Miláno – San Remo. Sagan už na predošlých majstrovstách a klasikách ukázal, že po dlhých kilometroch vie mať najlepšie nohy pre záverečný šprint.

Celkový profil trasy mužských pretekov a samotné kolo v Harrogate; foto: twitter.com/Yorkshire2019

 

„Začíname počítať dni do začiatku pretekov. V Yorkshire bude množstvo ľudí, ktorí sa budú zaujímať o toto ikonické podujatie. Môžeme sľúbiť obrovské množstvo fanúšikov pri trati, fantastické obrázky a epické preteky,“ vyhlásil Sir Gary Verity, riaditeľ firmy Welcome to Yorkshire, ktorá sa stará o cestovný ruch v najväčšej oblasti Anglicka. Prezentácia trate sa odohrala v Innsbrucku a boli na nej prítomní aj prezidnet UCI David Lappartient, šéfka britskej cyklistiky Julie Harrington alebo jazdci Alex Dowsett z tímu Katusha-Alpecin a Hayley Simmonds jazdiaca za tím WNT–Rotor Pro Cycling. Prostredníctom videosprávy sa vyjadrila aj britská premiérka Theresa May, ktorá sľúbila podporu vlády pri organizovaní Majstrovstiev sveta.

Novinkou je aj to, že v prvý deň sa odohrajú preteky pre zdravotne znevýhodnených cyklistov kategórie C1. Tejto informácii sa potešili športovci, ktorí na viacerých závodoch budú môcť získať body dôležité pre účasť na paralympijských hrách. Taktiež si budú môcť zasúťažiť pri lepšej účasťi fanúšikov popri trati.

Všetky trasy Majstrovstiev sveta 2019:

foto: twitter.com/Yorkshire2019

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár