Clásica San Sebastian: Supertalent Evenepoel ukázal čoho je schopný

Evenepoel

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Dnes sa konala už v poradí 39. edícia pretekov Clásica San Sebastian. Na štartové pole bolo pripravených vyše 227 kilometrov. V intinerári bolo 7 stúpaní a dve šprintérske prémie. Začiatok a koniec bol v meste San Sebastian. Toto mesto leží na severe Španielska, iba kúsok od francúzskych hraníc. Baskický názov mesta je Donostia. Do úniku dňa si dnes naskočilo 9 jazdcov. Bol medzi nimi i Markel Irizar (:tfr:), ktorý po dnešných pretekoch končí s profesionálnou cyklistikou. Doplnili ho Felix Großschartner (BOH), Josef Černý (:ccc:), Grega Bole (:bmt:), Koen Bouwman (:tjb:), Ángel Madrazo (Burgos), Cyril Lemoine (Cofidis), Fernando Barceló (Euskadi Murias) a Jon Irisarri (Caja Rural). Ich náskok sa dostal maximum 5 minút.

Po 90 kilometroch pretekania prišla smutná správa, odstúpil hrdina z TourJulian Alaphilippe (:dqt:). O ďalších 50 kilometrov bola skupina na čele už len v pätici. Tempo na čele pelotónu diktoval tím Movistaru. O ďalších 15 kilometrov ostal už len osamotený Barcelo, ktorý mal k dobru minútu. V tento moment hlavná skupina povolila a nechávala bezpečný odstup. 50 kilometrov pred cieľom to bolo približne 30 sekúnd. V tento moment bol najväčším favoritom Alejandro Valverde (MOV). Tesne pred prvou šprintérskou prémiou začali útoky z hlavného balíka. Rui Costa (:uae:) a Omar Fraile (AST) skúsili prekvapiť favoritov. Movistar však pokryl i tento náskok a pokračovalo sa pohromade.

Finiš

Do posledných 20 kilometrov vstupovalo na čele pretekov asi 40 jazdcov. Medzi nimi už nebol Egan Bernal (:ins:), tempo diktovala stále trojica Movistaru. V dobrej pozícii však bol i tím Education First, ten mal v skupine štvoricu cyklistov. Pri nájazde na posledné stúpanie Tontorra zaútočila dvojica Skujins (:tfr:) a Evenepoel (:dqt:). Útok vyzeral zaujímavo, za 5 kilometrov odskočili o 30 sekúnd. V tento moment prišla v skupine favoritov na pomoc Astana a začala tlačiť. Pri nájazde na posledné stúpanie mala dvojica 45 sekúnd, no najtažšie pasáže ich ešte len čakali. 500 metrov pred vrcholom odpáral Evenepoel (:dqt:) Lotyša a išiel si pre životné víťazstvo. 19-ročný mladík zvládol zjazd na výbornú a dokonale zaskočil nie len celú špičku ale i sám seba. V cieľovej rovinke neveriaco krútil hlavou.

Fanúšikovia na poslednom stúpaní

Profil

San Sebastian profil

Výsledky Clásica San Sebastian:

1.Remco Evenepoel (Bel):dqt:5:44:27
2.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:38
3.Marc Hirschi (Swi):sun:
4.Gorka Izagirre (Spa)AST
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:
6.Patrick Konrad (Aut)BOH
7.Jelle Vanendert (Bel):lts:
8.Enric Mas (Spa):dqt:
9.Michael Woods (Can):efd:
10.Alejandro Valverde (Spe)MOV
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár