Dwars door Vlaanderen: Supertalent Van der Poel získal prvé World Tour víťazstvo

zdroj: twitter.com/hbvl

Flámsky týždeň pokračoval 74. ročníkom klasiky Dwars door Vlaanderen. Tá mala 183 kilometrov a obsahovala 11 krátkych, no prudkých flámskych bergov a sedem sektorov s dlažobnými kockami. Už v nedeľu sa odohrá veľkolepý monument Okolo Flámska a tieto preteky slúžia ako posledná príprava pre favoritov na belgický cyklistický sviatok.

Na trati bolo slnečno, no teploty sa pohybovali iba okolo 10 ºC. Prvá polovica pretekov bola pomerne rovinatá, preto sa hneď od začiatku veľmi nikomu nechcelo do úniku. Od začiatku sa na špici usadil tím Deceuninck-Quick Step, približne 50 km po štarte unikla osemčlenná skupina. Boli v nej Jonas Koch (:ccc:), Nelson Oliviera (MOV), Ramon Sinkeldam (FDJ), Zhandos Bizhigitov (AST), Lukas Pöstelberger (BOH), Michael Hepburn (:mts:), Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels) a Mihkel Räim (Israel Cycling Academy). Ich náskok sa rýchlo zvýšil na štyri minúty.

Dominantnému tímu podali pomocnú ruku aj celky Team Sky, Katusha-Alpecin či UAE-Team Emirates, ktoré chcú prehovoriť v klasikárskej sezóne. Nadvládu Quick Stepu na prestížnych jednodňovkách prerušil v nedeľu Alexander Kristoff (:uae:), ktorý bol lídrom aj na týchto pretekoch, spoločne s Fernandom Gavíriom (:uae:).

Organizácia na pretekoch najvyššej úrovne zlyhala

Približne 80 km pred koncom museli byť preteky neutralizované kvôli ženskej verzii. Podľa dostupných informácií jedna sanitka po ťažkom páde v ženských pretekoch odbočila na zlú cestu a narušila tak trasu mužskému závodu. Podobné niečo sme videli na Omloope, tu sa to ešte vystupňovalo. Únik sa vrátil do pelotónu, keďže správy sa k nim dostali o niečo skôr ako k hlavnej skupine. Rozhodcovia potom chceli, aby balík zastavil a nechal pôvodný únik opäť zaútočiť. Motorky tak chceli zastaviť pelotón ešte raz. Bizarný moment nastal vtedy, keď sa Pöstelberger nevedel predrať dopredu. Rakúsky majster si pomohol aj televíznou motorkou, ktorej sa chytil. Novinárovi na nej dokonca poskytol reakciu na tento organizačný chaos. To však má jazdec podľa pravidiel zakázané, navyše sa nesmie držať vozidla. Je však možné, že kvôli zlej organizácii mu budú tieto priestupky odpustené. Po vyše dvadsiatich minútach sa situácia upokojila a pôvodný únik pokračoval v jazde.

Vo veľkej skupine nastal pád, na zemi sa ocitli Jasper Philpsen (:uae:) a Silvan Dillier (:alm:). Všetci však boli schopní postaviť sa a pokračovať. Na kopci Knokteberg zaútočili Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), Anthony Turgis (Direct Energie), Kasper Asgreen (:qst:) a Iván García Cortina (:bmt:). Ich náskok sa navýšil na 40 sekúnd, favoriti si nechceli nechať odísť nevyspitateľného Van der Poela. Holandský majster síce nemá bohaté skúsenosti s klasikami, no cyklokrosový majster sveta už tento rok dokázal na ceste vyhrať a následne vo Wevelgeme skončil na štvrtom mieste. Po Taaienbergu sa z úniku vzdialil Oliviera a vyskúšal sólovú jazdu.

48 km pred cieľom začala akcia aj v hlavnej skupine. Útočil Tiesj Benoot (:lts:), nasledoval ho obhajca titulu Yves Lampaert (:qst:). Tento pokus bol síce zmarený, no priniesol motiváciu pre ďalších jazdcov. Vytvorila sa ďalšia selekcia, v ktorej sa oddelili silnejší jazdci. V novej selekcii sa ocitli napríklad aj Matej Mohorič (:bmt:), LampaertBenoot, Christophe Laporte (Cofidis) či majster sveta Alejandro Valverde (MOV). Španiel sa pripravuje na prvú účasť na Okolo Flámska.

Z pretekov odstúpil Belgičan Philippe Gilbert (:qst:), pravdepodobne sa chcel šetriť pred náročným víkendom. Medzitým sa vedúca skupina s Van der Poelom dostala na ostatky pôvodného únik, tí dosthli aj Olivieru. Pelotón za nimi ťahal Lotto Soudal, 35 km pred koncom sa sformoval vlak Quick Stepu, ktorý začal zvyšovať tempo aj napriek tomu, že im vypadol jeden z lídrov.

Benoot a Jungels zaútočili a vytvorili kvalitnú vedúcu päťku

O pár kilometrov zo skupiny favoritov zaútočili silní Benoot a Bob Jungels (:qst:). Po tomto útoku sa na ďalšom  prejazde Konktebergu vytvorila skupina, do ktorej sa dostala táto dvojica a tá sa pridala k vedúcim Van der Poelovi, Pöstelbergerovi a Turgisovi. Tí mali náskok polminúty na hlavný balík, ktorý kvôli účasti Jungelsa neťahal Quick Step. Do tejto grupy sa nemohol pridať Portugalčan Oliviera, ktorý dostal defekt.

20 km pred cieľom atakoval Arnaud Démare (FDJ) s Giannim Mosconom (:sky:) a Oliverom, ktorý sa po probléme spamätal. Útoky nikam neviedli a pelotón sa ešte viac natiahol a preriedil. Náskok líderskej pätice sa pri vstupe do posledných 20 km zvýšil na 45 sekúnd. Rozdiel sa kvôli nevôli viacerých tímov v stíhacej skupine zvyšoval, 12 km cieľom to už bola celá minúta. Neskoro sa spamätala francúzska zostava FDJ. Tá chcela pripraviť šprint pre Démara. Lídri však spolupracovali a bolo jasné, že víťaz vzíde z tohto úniku.

V poslednej desiatke kilometrov bol ešte Nokereberg, aktívni boli Van der Poel a Jungels

Poslednou prekážkou v itinerári bol 500-metrový Nokereberg. Na tomto dláždenom stúpaní útočila dvojica Jungels – Van der Poel. Dynamiku v nohách nemal Benoot, no skupina ostala po stovkách metroch pokope. Najrýchlejšiu koncovku v tejto skupine mal holandský fenomén Van der Poel a ten to chcel takto udržať až do Waregemu.

5 km páskou zrýchlil luxemburský šampión Jungels, ale každý dokázal reagovať. Ich náskok bol stále pohodlný, manko stíhacej skupiny bolo 45 sekúnd. Taktizovanie začalo v predposlednom kilometri, čakalo sa na útok. Pod značkou posledného kilometra nastúpil Benoot, no Holanďan ho okamžite zavrel. Na čele skupiny sa ocitol Jungels, popri sa viezol Van der Poel. Posledný ďaleký útok vyskúšal Francúz Turgis, v poslednej stovke metrov sa od jeho kolesa odpichol Van der Poel a 24-ročný jazdec preťal pásku ako prvý. Šprintérska odpoveď od jeho súperov neprišla, cyklokrosár potvrdil svoje špurtérske kvality. Ešte na pretekoch Nokere Korse utrpel ťažký pád a zdalo sa, že cestná sezóna je pre neho ukončená. Odvtedy získal v cestných pretekoch dva triumfy.

Druhé miesto obsadil Turgis, ktorý získal dôležité body pre svoj pro-kontinentálny tím v boji o licenciu World Tour. Na pódium sa dostal aj 26-ročný Jungels. Luxemburčan predviedol ďalší sľubný klasikársky výkon, v tejto sezóne už dokázal vyhrať Kuurne-Brusel-Kuurne.

Benootovi Pöstelbergerovi sa ušla štvrtá a piata priečka. V hlavnej skupine finišoval najvyššie Luke Rowe (:sky:).

Mathieu van der Poel potvrdil, že je najväčším svetovým talentom

Dominantný jazdec cyklokrosovej sezóny získal 14. profesionálne víťazstvo na ceste. Tento rok získal prvenstvo na Grand Prix de Denain. Je to prvé víťazstvo Mathieu van der Poela vo World Tour. Pozoruhodné je, že to dokázal získať iba pri druhej účasti na závode najvyššej kategórie. Dvojnásobný majster sveta v cyklokrose je momentálne držiteľom holandského majstrovského dresu okrem cesty aj v cyklokrose a v MTB. Na Majstrovstvách Európy v Glasgowe 2018 skonči na druhom mieste.

Šprint:

Profil:

Zdroj: ddvl.eu

Výsledky:

1.Mathieu van der Poel (Ned)Corendon – Circus4:05:54
2.Anthony Turgis (Fra)Direct Energie
3.Bob Jungels (Lux):qst:
4.Lukas Pöstlberger (Aut)BOH
5.Tiesj Benoot (Bel):lts:
6.Luke Rowe (GBr):sky:0:00:18
7.Danny van Poppel (Ned):tjb:0:00:19
8.Yves Lampaert (Bel):qst:
9.Christophe Laporte (Fra)Cofidis
10.Heinrich Haussler (Aus):bmt:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár