Giro d’Italia 2019: Dôležité etapy, ktoré stoja za to

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/cyclist

Päť dní zostáva do štartu veľkolepých pretekov Giro d’Italia. Prvá Grand Tour sezóny každoročne prináša to najlepšie, čo sa dá počas sezóny na cestách vidieť. Preto je najlepšie pozrieť si všetkých 21 etáp v Taliansku, no ak taký časový luxus nemáte, vybrali sme niekoľko dôležitých etáp, ktoré naozaj stoja za to si pozrieť.

Corsa Rosa zdobia hlavne náročné kopce, na ktorých sa rozhoduje o držiteľovi ružového dresu za výhru v celkovom poradí. Tento rok to však nebude len o nastúpaných metroch, ale aj výživných časovkárskych kilometroch. Proti chronometru sa bude bojovať dokonca počas troch dní.

7. etapa (piatok, 17. mája) 

Po jednoduchších dňoch pre šprintérov alebo úniky príde „klasikárska“ etapa. Tá na 185 kilometroch obsahuje stúpanie Le Svolte Di Popoli. Po ňom prídu krušné chvíle, keďže sa pôjde hore a dolu. Finišuje sa na výbušnom stúpaní L’Aquila. Určite sa bude jazdiť agresívne a záverečné kilometre nabudia dojem nejakej významnej jednodňovky.

9. etapa (nedeľa, 19. mája)

Prvá etapa, časovka v Bologni, pravdepodobne nebude až tak rozhodujúca, ako druhý súboj s časom. Ten pred najdôležitejšími vrchárskymi etapami rozdá karty, pre mnohých to bude kritický bod celého boja o ružový dres. Prvá časť trate dlhej 34,8 km je rovinatá, po prechode hraníc San Marína sa bude stúpať. Priemerný sklon uličiek historického miništátu má priemer 6%. Ide o ďalšiu náročnú časovku, kde sa nastúpa vyše 900 metrov.

13. etapa (piatok, 24. mája)

Po menšej skúške nôh v 12. etape už nebude čas na „testovanie nôh“. Prichádza prvý finiš na veľkom kopci. Pred ním prídu dve stúpania Colle del Lys prejdený strmšou stranou a Pian del Lupo. Po zjazde sa ihneď začne stúpať na Ceresole Reale do výšky 2250 metrov nad morom. O pravú kopcovitú bitku bude postarané, hlavne ak nejaký čistokrvný vrchár stratí v časovkách až príliš veľa sekúnd.

14. etapa (sobota, 25. máj)

Aj Giro d’Italia sa drží trendu krátkych intenzívnych etáp. 131 kilometrov bude neúprosných. Zavŕši to predposledné stúpanie Colle San Carlo, ktoré sa veľmi na Gire nepoužívalo. Ide o pravidelný prudký kopec s dlhými pasážami nad 10%. Po technickom klesaní do doliny Aosta sa cesta ešte raz zdvihne do cieľovej destinácie Courmayeur. Etapa sa pôjde pod najvyšším vrchom Álp, Mont Blancom.

15. etapa (nedeľa, 26. máj)

Nabitý víkend sa ukončí na prvý pohľad nenápadnou etapou dlhou 232 kilometrov. Pôjde sa však cez kopce známe z jesenného monumentu Okolo Lombardie. V posledných 70 km sa prejde cez Madonna del Ghisallo, Sormano (pôjde však o jednoduchšiu časť známej steny) a napokon cez Civiglio. Finišovať sa bude v meste Como. Možno to bude deň pre únik, ale na základe vývinu pretekov si to môžu zrežírovať výbušní jazdci na celkové poradie.

16. etapa (utorok, 28. máj)

 

Ďalšia alpská epizóda, tentokrát s označením „kráľovská etapa“. V strede 226-kilometrovej trasy sa nachádza dlhé a tiahle stúpanie Passo Gavia, ten mnohí zrovnávajú s ikonickým francúzskym Alpe d’Huez. Tento rok prvý cyklista na vrchole tohto priesmyku dostane cenu Cima Coppi. Pôjde totiž o najvyššie položený bod celého 102. ročníka Giro d’Italia. Cyklisti sa dostanú do výšky 2652 metrov nad morom.

Profil Passo del Mortirolo

Aby toho nebolo dosť, po ňom nasleduje brutálne Passo del Mortirolo. O tom sa Lance Armstrong raz vyjadril, že ide o najťažšie stúpanie, na aké kedy vyliezol. Aj tento vrchol má titul, tentokrát pôjde o cenu Cima Pantani, venovanú zosnulej talianskej legende Pantanimu. Po zjazde sa 5600 nastúpaných metrov zakončí na Ponte di Legno. Ak by ste si mali vybrať jedinú etapu, ktorú si pozrieť, bude to táto.

20. etapa (sobota, 1. júna)

Aj predošlé dni prinesú vrchárske zápletky, poslednou horskou skúškou bude etapa dlhá 194 kilometrov v predposledný deň pretekov. Tá sa nachádza v Dolomitoch a ponúkne sústavnú jazdu hore a dole bez rovinatej časti. Giro v tej najčistejšej podobe. Posledné stúpanie Monte Avena má 7 kilometrov s priemerom 7%, to môže rozhodnúť.

21. etapa (nedeľa, 2. júna)

Ak by sa napríklad takí časovkári ako Dumoulin alebo Roglič nevedeli oddeliť v kopcoch, všetko by gradovalo až do poslednej etapy vo Verone. Tá bude treťou časovkou v závode, ponúkne 17 kilometrov. V strede sa nachádza 5-kilometrové stúpanie Torricelle so 4,6 percentami. Na definitívne potvrdenie držiteľa maglia rosa si tak budeme musieť počkať až do poslednej minúty. Podľa papierových predpokladov, profilov, súťažiacich a rozloženia etáp sa črtá ďalší skvelý a dramatický ročník Giro d’Italia.

Profil všetkých 21 etáp:

Foto: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár