Giro d´Italia preview: Ružové šialenstvo na trase Jeruzalem – Rím

zdroj: www.facebook.com/pg/giroditalia

Možno si sami hovoríte, to už? Presne tak! Máj, čas na prvú Grand Tour sezóny. Preteky Giro d´Italia vstupujú do svojej druhej stovky. V 101. ročníku sa organizátori rozhodli pristúpiť k veľkému kroku, na poli Grand Tour doteraz nevídanému. „Grande Partenza“ mimo európskej pôdy, to tu ešte nebolo.

Ružové šialenstvo otvorí v piatok 4. mája brány Jeruzalema a v Izraeli pobudne počas prvých troch etáp. Ihneď po oznámení štartu v Izraeli sa vynorili otázky ohľadom bezpečnosti. Organizátori spolu s izraelskou vládou však garantujú bezproblémový priebeh.

Po víkende sa jazdci počas voľného dňa presunú na Sicíliu, opäť na tri dni. Následne to už bude karavánu ťahať na sever.

Vrcholy Dolomitov a Álp prídu na rad od etapy č. 14. Vrchársku formu postupne preveria skutočné lahôdky ako Colle delle Finestre, Sestriere alebo Monte Zoncolan.

Meno víťaza a držiteľa „maglia rosa“ sa dozvieme tentoraz netradične v Ríme.

Na Gire sa samozrejme predstaví všetkých 18 tímov World Tour, ktoré doplnia prokontinentálne tímy Wilier Triestina – Selle Italia, Israel Cycling Academy, Bardiani – CSF a Androni – Sidermec – Bottecchia. Tím Lotto Soudal mení počas Gira svoj názov na Lotto Fix All.

Cesta za ružovým dresom vedie cez 21 etáp, 3 563 kilometrov, 3 voľné dni, 2 individuálne časovky, 6 etáp šitých pre šprintérov, 5 kopcovitých dní a 7 horských previerok, z toho až 6 s vrchárskym finišom.

Foto: facebook.com/giroditalia

Favoriti

Začneme obhajcom titulu Tomom Dumoulinom (:sun:). Holanďan sa postaral minulý rok o mierne prekvapenie a mal dvanásť mesiacov na to, aby sa naučil žiť s prívlastkom víťaz Gira. Jazda na top výsledok s touto nálepkou bude už iba ťažšia a to je faktor, s ktorým sa bude musieť Dumoulin popasovať. Zo všetkých favoritov má tento rok odjazdených vôbec najmenej súťažných dní – 12. V úvode sezóny ho navyše sprevádzali zranenia a rôzne zdravotné a mechanické problémy. Znížený počet časovkárskych kilometrov mu okliešťuje šance na zisk sekúnd k dobru voči súperom. Prípadná nútená prestávka na toaletu by ho tentoraz pravdepodobne vyšla oveľa drahšie.

Svoj kariérny „grand slam“ plánuje skompletizovať Chris Froome (:sky:). Jeho štart sprevádzajú mnohé otázniky a kritika cyklistickej verejnosti. Stále totiž nepadol verdikt v prípade nadmerného výskytu salbutamolu v jeho tele počas minuloročnej Vuelty. Organizátor RCS Sport lákal na svoje podujatie najväčšiu vrchársku hviezdu nemalým balíkom peňazí, čo iba podčiarkuje absurdnosť celej situácie. Froome už tradične pred vrcholmi svojho pretekárskeho programu príliš nevystrkuje rožky, a tak 4. miesto v celkovom poradí pretekov Okolo Álp nemožno považovať za reálny odraz jeho skutočnej formy. Britský jazdec bude pod enormným tlakom, ale kto si s ním má poradiť, ak nie štvornásobný víťaz žltého dresu.

Jasný signál súperom dal na pretekoch Okolo Álp Thibaut Pinot (FDJ). Všetky etapy v top 10 a víťazstvo v celkovom poradí ho zaraďuje k vážnym kandidátom na ružový dres. Francúzky vrchár má v Taliansku nevyrovnané účty. Minulý rok mu v solídnej konkurencii ušlo pódium veľmi tesne. Nad jeho sily boli iba Dumoulin, Quintana a Nibali. Zredukované časovkárske kilometre mu hrajú do kariet, rovnako ako väčší počet vrchárskych finišov. Pinot by svojim víťazstvom ukončil 29-ročné francúzske suchoty.

Čo tak superman? Miguel Angel Lopez (AST) sa v tomto roku prezentuje sviežim dojmom. Po odchode Fabia Arua (:uae:) sa zásadne zmenila jeho pozícia v tíme a z odhodlaného superdomestika sa zrazu stal líder tímu na Grand Tour. Časovky pre 59-kilového Kolumbijčana nie sú tým pravým orechovým, v nich budú sekundy jednoznačne pribúdať. Tretie miesto a vyhraná etapa z Okolo Álp naznačuje slušnú formu. Útok na ružový dres? Možno. Pódium? Pravdepodobne. Biely dres? Jednoznačne.

Fabio Aru (:uae:) sa vracia na domácu Grand Tour po troch rokoch. Úspešné roky 2014 a 2015 vystriedali dve menej výrazné sezóny. Prestup z Astany zatiaľ veľkú zmenu nepriniesol. Ani Aru sa nebude spoliehať na časovku a jeho spásou môže byť posledný týždeň. Talianskym fanúšikom ostáva dúfať, že jeho forma bude počas troch týždňov gradovať. V aktuálnej situácii by bolo pódium obrovským úspechom.

Tím Mitchelton-Scott vyráža na taliansku Grand Tour s dvoma zvučnými menami. Esteban Chaves (:mts:) má svojmu tímu čo dokazovať. Ostatný rok sa niesol v znamení zranení a neúspechov. Hneď na úvod roka triumfoval na Herald Sun Tour, ale v Európe sa vytúženého výsledku nedočkal, skôr pracoval pre iných. Po horskom sústredení v domácej Kolumbii prichádza na Giro, kde zaznamenal zatiaľ svoj najlepší Grand Tour výsledok, 2. miesto z ročníka 2016. Líderská zodpovednosť leží aj na pleciach Simona Yatesa (:mts:). Narozdiel od muža s najkrajším úsmevom v pelotóne má Yates za sebou úspešný etapák Paríž – Nice, kde mu len tesne unikol žltý dres. Od konca marca preteky vynechával s jasným cieľom – úplná koncentrácia na útok v celkovom poradí Gira.

Ako veľkou hrozbou bude Michael Woods (:efd:)? To je otázka, ktorú si kladú viacerí športoví riaditelia. Kanadské zjavenie už nie je úplnou neznámou ani na Grand Tour podnikoch. Minuloročné Giro absolvoval v roli pomocníka a na Vuelte už dostal priestor na výsledok v celkovom poradí. Zo Španielska odchádzal celkovo siedmy. Formu dolaďoval na ardenských klasikách, ktoré mu sedia. Druhé miesto na Liège – Bastogne – Liège je perfektný výsledok a výstražné znamenie pre konkurenciu.

Útok na popredné priečky hlási aj Domenico Pozzovivo (:bmt:), George Bennett (:lot:), Davide Formolo (BOH), Rohan Dennis (:bmc:) alebo Louis Meintjes (:ddd:).

Šprintérsky pomerne priaznivou skladbou etáp nepohŕdol Elia Viviani (:qst:), Sam Bennet (BOH), Sacha Modolo (:efd:), Jakub Mareczko z Wilier Triestina – Selle Italia, Enrico Battaglin z Androni – Sidermec – Bottecchia alebo Danny van Poppel (:lot:).

Trasa

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár