Istria a cyklotrasa Dvigrad tour

zdroj: Renco Kosinozic

Chorvátsku Istriu ako letnú dovolenkovú destináciu nikomu predstavovať netreba. My sme sa rozhodli, že ju priblížime z cyklistickej perspektívy. Cyklistov je na Istrii veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. My zaostríme na tú druhú a pozrieme sa na najznámejšiu cyklistickú trasu na Istrii – Dvigrad tour.

Istria

Istria (slovin. a chorv. Istra, tal. Istria, nem. Istrien) je polostrov v Chorvátsku (Istrijská a Prímorsko-gorskokotarská župa), Slovinsku (Obalno-kraška regija) a Taliansku (provincia Trieste). Je najväčším polostrovom v Jadranskom mori medzi Terstským a Kvarnerským zálivom.

Dvigrad tour

Najznámejšia cyklotrasa na Istrii sa volá Dvigrad tour a meria niečo málo vyše 70 kilometrov. Začiatok tejto trasy je v meste Poreč. V tomto meste žije približne 12 tisíc obyvateľov. Pokračujeme popri stredovekom hrade Dvigrad, ktorý slúžil k obrane vnútrozemia pred nájazdníkmi od mora. Následne sa zapotíme výstupom na Kanfanar a na Lim Fjord, odkiaľ je nádherný výhľad. Cez mesto Vrsar sa vrátime späť do Poreča.

Lim Fjord

Ubytovanie

Pre cyklistov je ideálny máj, jún, kedy na Istrii ešte nie je hlavná sezóna. Na poloostrove bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne lacnejšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie na Istrii veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár