„Je to veľmi špeciálne.“ Sagan musí iba postrčiť a rekordný zelený dres je na svete

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/SwaganP

Ešte pred dnešnou horskou etapu bolo jasné, že Petra Sagana (BOH) už nikto na trati neporazí v bodovacej klasifikácii. V krátkej, no intenzívnej horskej 20. etape stačilo dôjsť v časovom limite. To sa mu podarilo, keď do cieľa prišiel ďaleko od posledného muža na 97. priečke so stratou 15:52 na víťaza Vincenza Nibaliho (:bmt:).

Keďže v skrátenej 20. etape sa nenachádzala šprintérska prémia a v poslednom dni sa rozdá iba 70 bodov, druhému Eliovi Vivianimu (:qst:) so stratou 85 bodov to nestačí ani na teoretickú šancu na prvé miesto v bodovačke. Ak teda 29-ročný Sagan dokončí zajtrajšiu etapu, na pódiu pod Víťazným oblúkom si preberie siedmy zelený dres v kariére.

Peter Sagan:

„Bolo to naozaj prekvapenie [skrátená etapa]. Vďaka Bohu, že nám daroval Vianoce v júli, dnes aj včera.“

„Je to veľmi špeciálne [získať zelený dres]. Stále je tu zajtrajšok, takže ak sa nezraním, všetko bude skvelé. Som veľmi šťastný.“

„Posledná horská etapa tejto Tour de France bola veľmi krátka, ale nebola ľahká. Po finiši na Val Thorens sa už iba raz vyspíme a je tu Paríž. Gratulujem Emanuelovi [Buchmannovi], dnes predviedol skvelú jazdu a je na celkovom štvrtom mieste.“

„Zajtra to bude šprintérska etapa, takže dám toho všetko, aby som získal najlepší výsledok na Champs-Elysées.“

Sagan sa aj v dnešnej etape previezol cieľom na zadnom kolese:

Peter Sagan tak s najväčšou pravdepodobnosťou prekoná rekord Erika Zabela z rokov 1996 až 2001. Bývalý nemecký šprintér získal šesť zelených dresov za sebou, čo Sagan nedosiahol. Séria Žilinčana trvajúca od roku 2012 bola prerušená v sezóne 2017 Austrálčanom Matthewsom, ktorý vyťažil zo skorého vylúčenia Sagana a následnom odchode Marcela Kittela. Podobne, aj siedmy dres Zabela v roku 2002 bol zamietnutý iným austrálskym šprintérom, Robbie McEwenom.

21. etapa Tour de France sa tradične pôjde v slávnostnom duchu cez okolie Paríža, aby sa neskôr prešli okruhy po slávnom bulvári Avenue des Champs-Élysées. V nej sa podľa nepísaných pravidiel neútočí na celkové poradie, veď všetky útoky by si aj tak postrážili šprintérske celky. Rýchlici sa v hlavnom meste Francúzska pobijú o najcennejšiu šprintérsku etapu na svete. Peter Sagan zatiaľ nikdy 21. etapu Tour nevyhral. V rokoch 2016 a 2012 bol druhý, v sezóne 2013 štvrtý.

Rozbor poslednej etapy, ako aj šancí na víťazstvo jednotlivých šprintérov, vám prinesieme v poslednom preview etapy na tejto Tour de France v najbližších hodinách. 

Zdroj: Eurosport, bora-hansgrohe.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár