Josef Černý po Giro d’Italia: Dúfam, že v tom ešte dlho vydržím

Magazín
Josef Černý po Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Vo Verone sa každý pozeral na úspech Carapaza, no českí fanúšikovia mali taktiež dôvod na radosť. Josef Černý po Giro d’Italia zažíva úspešnú premiérovú sezónu v prestížnom okruhu World Tour. V našom exkluzívnom rozhovore sme sa spýtali na účinkovanie v Taliansku, prechod z kontinentálnej sféry do World Tour či na jeho ambície a ďalší program.

Do poľského CCC Team prestúpil po úspešnom účinkovaní v kontinentálnom celku Elkov-Author. Stalo sa to aj kvôli tomu, že v oranžovom dresoch jazdil štyri roky, ešte v pro-konti sfére. 26-ročný tempár vlani získal české majstrovské dresy z časovky aj cestných pretekov. Giro d’Italia dokončil so zdvihnutou hlavou, v poslednej časovke dlhej 17 km skončil na výbornom šiestom mieste, 11 sekúnd za víťazom Hagom. Josef predstihol napríklad aj Primoža Rogliča.

Najviac vo vás rezonuje Giro d’Italia. Aké máte pocity z toho, že ste celkom slušne dokončili Giro hneď na prvý pokus?

“Tak určite, moja prvá Grand Tour. Tak som spokojný z toho, ako to dopadlo, ako v tých etapách, keď som skončil do 20. miesta, že som aj v tých kopcoch to všetko zvládol. Čerešničkou na torte bola tá časovka, kde sa mi podarilo dostať sa do tej prvej desiatky,“ povedal pre Cyklonews Josef Černý po Giro d’Italia.

Je Grand Tour úplne iný závod? Podľa vášho Instagramu sme mohli vedieť, že na Lago Serrù ste sa tešili, aj keď ste skončili v druhej stovke. Je to niečo úplné iné?

Tak, samozrejme, sú to iba tri závody na svete – Giro, Tour de France a Vuelta, takže som určite spokojný, že som to zvládol a dokončil. Dúfam, že ešte pár Grand Tour pôjdem.

instagram.com/josefcernyofficial

Mali ste čas všímať si ostatných jazdcov, ako sa vyvíjajú boj o ružový dres a iné súťaže?

No tak v tých kopcoch som nezasahoval do toho, aby som si ich nejak všímal. Maximálne na tých rovinatých etapách. Nie som excelentný vrchár a tak som nemal právo ani prehovoriť do celkového umiestnenia. Ja som so svojím výkonom spokojný, určite.

Očakávali ste ten výsledok v top-10 v poslednej časovke?

Ako hovorím, bola to moja prvá Grand Tour. Neočakával som, že by sa mi to mohlo takto podariť. Nevedel som, ako moje telo bude to tej doby reagovať pri takej záťaži po troch týždňoch. Asi som to neočakával a som rád, že sa mi to splnilo.

Ako hodnotíte svoj prestup do CCC Team? Aký ťažký bol pre vás prechod z kontinentálneho tímu do World Tour?

Tak tie závody sa líšia hlavne v tej rýchlosti a v náročnosti. V tom kontinentálnom kalendári sme takéto preteky nemali. Určite som rád, že som sa s tým popasoval a že som to zvládol. Dúfam, že ešte v tom dlho vydržím.

zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Ako sa na sezónu pozerá váš tím? Zatiaľ máte dokopy štyri víťazstvá.

Ja si myslím, že v tíme sú spokojní s pretekármi. Čo sa týka výsledkov, určite sa chcelo viac. Na prvý rok, čo to tu takto funguje, čo sa spojili, tak si myslím, že je to dobré.

Akú pozíciu máte v tíme? Máte častejšie voľnú ruku alebo ste skôr domestikom?

Záleží asi od pretekov. Napríklad, keď ideme nejakú klasiku na Grega [Van Avermaeta], plním rolu domestika. Ale tu na Gire som mal nejakú voľnú ruku, dostať sa do úniku alebo podobne. Ako kedy…

Josef Černý po Giro d'Italia
zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Aký je váš ďalší program v sezóne?

Národné majstráky, Okolo Rakúska a ešte tam mám nejaké etapáky.

Pôjdete na Okolo Slovenska?

Jo, jó, určite. Chcel by som prísť, máme to aj v kalendári napísané.

Pripravujete sa nejak špeciálne na obhajobu národných majstrovstiev?

Práve teraz som dokončil Giro, úplne neviem, ako na tom po troch týždňoch budem vyzerať, ako dlho mi bude trvať regenerácia. Určite by som chcel obhájiť časovku a na cestnom závode uvidíme, ako to bude vyzerať.

Poznáte ďalšie plány CCC na dlhšiu dobu? Teraz sa hovorí o príchodoch Masnadu a Zakarina.

Zatiaľ som to veľmi nespozoroval, nebola o tom žiadna oficiálna správa, takže zatiaľ úplne neviem, ako to bude ďalej pokračovať. Či podpíšeme jazdca na celkové poradie na Grand Tour? Zatiaľ nemám žiadne informácie.

Aký je váš dlhodobý cieľ? Vyhrať niečo, zúčastniť sa niekde?

Tak jeden cieľ som si splnil – vyštartovať na Grand Tour a zajazdiť dobrú časovku. Ja by som sa chcel čo najdhšie udržať vo World Tour tíme a snažiť sa potom spraviť aj nejaký výsledok. 

„Pepovi“ Černému ďakujeme za ochotu pri poskytnutí rozhovoru a prajeme ďalšie úspechy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár