Kuurne-Brusel-Kuurne: Šprintérom skazil deň Bob Jungels

Jungels víťazí na Kuurne - Bursel - Kuurne 2019

zdroj: twitter.com/gva

Otvárací týždeň jarných klasík pokračoval 71. ročníkom pretekov Kuurne-Brusel-Kuurne. Závod z kategórie HC meral 201 kilometrov po flámskych cestách. Dominantou trasy bol známy hellingen Oude Kwaremont, ktorého dĺžka je 2,2 kilometra a priemerný sklon je 4% s maximom 11,6%. Po viacerých ďalších stúpaniach však jazdcom ostávalo vyše 50 kilometrov do cieľa po rovine, čo je dosť na to, aby sa šprintéri vrátili do dobrej pozície.

Svoj štart museli zrušiť viacerí favoriti, vrátene víťaza z roku 2016 Jaspera Stuyvena (:tfr:) či Dylana van Baarla (:sky:). Po hodine jazdenia z pretekov odstúpil Alexej Lutsenko (AST), ktorý na Omloope skončil v prvej skupine a ukázal silné nohy. Celku Deceuninck-Quick Step chýbal šprintér Fabio Jakobsen (:qst:) a jeho tím tomu výrazne prispôsobil svoju stratégiu. Titul obhajoval šprintér Dylan Groenewegen (:tjb:), ktorý s rýchlikmi Ackermannom (BOH), Philippsenom (:uae:), Greipelom (Arkea Samsic), Colbrellim (:bmt:), Bouhannim (Cofidis) či Nizzolom (:ddd:) patril k favoritom klasiky, ktorá svedčí skôr tomuto typu jazdcov. Silní klasikári to však chceli špurtérskym celkom čo najviac sťažiť. Do úniku sa dostali Magnus Cort Nielsen (AST), Pim Ligthart (Direct Energie), Jimmy Turgis (Vital Concept), Lawrence Naesen (:lts:), Ludwig De Winter (Wanty Groupe), Alex Kirsch (:tfr:) a Benoit Jarrier (Arkéa-Samsic). Únik si držal náskok približne štyroch minút.

Útoky klasikárov prišli na Oude Kwaremont

Tempo bolo od začiatku vysoké, na trati panoval vietor a teplota sa pohybovala okolo desiatich stupňov. Pred kritickými sektormi spadol Talian Sonny Colbrelli a musel opustiť závod. Na dláždenom stúpaní Oude Kwaremont pritvrdili včerajší víťaz Zdeněk Štybar (:qst:), belgický majster Yves Lampaert (:qst:) a Ian Stannard (:sky:). Vytvorili sa selekcie, vpredu ostali tempári ako Olivier Naesen (:alm:), Owain Doull (:sky:), Kasper Asgreen (:qst:), Davide Ballerini (AST) a Stefan Kung (FDJ). Po kopci Kruisberg sa rozšírili na 30-člennú skupinu, predtým ešte dostihli pôvodný únik. V novej čelnej skupine sa okrem iného nachádzali špurtéri André Greipel, Matteo Trentin (:mts:) či Jens Debusschere (:kat:).

Zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Na posledných kopcoch sa odtrhla pätica jazdcov

Na posledných dláždených sektoroch, približne 60 km pred cieľom, zaútočili Bob Jungels (:qst:), Oliver Naesen (:alm:), Sebastian Langeveld (:efd:), Davide Ballerini (AST) a opäť Magnus Cort Nielsen (AST). Tí si po prejazde Nokerebergom udržali minútový náskok pred pelotónom. Ten bol v pôvodnom stave, keďže tímy so šprintérmi Bora – hansgrohe a Jumbo-Visma dostihli skupinu s klasikármi. Po prvom prejazde okruhu v Kuurne sa strata hlavnej skupiny zmenšila na 30 sekúnd. 26 km pred koncom nastal na jednej zo zákrut pád, ktorému sa nevyhol Talian Matteo Trentin. Ten sa niekoľko kilometrov nemohol dostať späť, sťažovali mu to favorizované tímy. Európsky šampión však nechal na stíhacej jazde množstvo síl potrebných do šprintu. O pár kilometrov nestačil na tempo a vystúpil si z pelotónu. Na čele chcel balík roztrhať Jempy Drucker (BOH).

Jungels predviedol skvelý sólo výkon

17 km pred páskou nastúpil luxemburský šampión Bob Jungels. Spočiatku to mohlo vyzerať na až príliš ambiciózny atak, no Jungels je skvelým časovkárom a začal a obidvom skupinám vzdiaľovať. Do posledných desiatich kilometrov vstupoval s náskokom okolo pol minúty pred pelotónom, ktorý stále ovládal Drucker a jazdci Jumbo-Visma. Pracovať musel aj Lotto Soudal. Jungelsov tím Deceuninck-Quick Step sa takticky posunul na čelo a snažil sa znižovať tempo stíhacej skupiny.

Zdroj: twitter.com/deceuninck_qs

2 km pred koncom zaútočil Owain Doull, Quick-Step reagoval a pokryl ho Lampaert. Pridali sa k nim ešte Niki Terpstra (Direct Energie) a Jens Keukeleire (:lts:). To prekazilo udržované tempo a prilepšilo Jungelsovi, ktorý dokázal udržať odstup od ostatných jazdcov a ovládol svoju prvú kockatú klasiku. 26-ročný jazdec vyhral s náskom 12 sekúnd. Druhý došiel Doull a tretie miesto sa ušlo Terpstrovi. Štvrtú priečku získal Groenewegen, ktorý so svojím tímom určite očakával odlišný priebeh.

Po včerajšom víťazstve Štybara ide o druhé víťazstvo Quick Stepu za sebou, celok tým potvrdili svoju klasikársku dominanciu. Víťaz monumentu Liège-Bastogne-Liège získal 19. triumf v kariére, po etape na Okolo Kolumbie druhé v tomto roku. Taktiež je prvým Luxemburčanom, ktorý túto jednorazovku ovládol. Belgický celok má na konte už 13 víťazstiev v sezóne.

Favorizovaní šprintéri dnes nebojovali o víťazstvo, iba Greipel a Groenewegen skončili v top 10. Ackermannovi a Trentinovi aj napriek značnej tímovej podpore chýbali potrebné sily. Mladý belgický talent Philippsen doplatil na mechanické problémy a preteky nedokončil.

Slovák Juraj Sagan preteky nedokončil. Podobne skončila vlastne väčšina štartujúcich, v cieli bolo klasifikovaných z pôvodných 175 iba 69 závodníkov. Nemec Nils Politt (:kat:) bol dokonca diskvalifikovaný. Údajne nedovolene jazdil po chodníku.

Dojazd:

Profil:

Zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky:

1.Bob Jungels (Lux)DQT 4:43:56
2.Owain Doull (GBr):sky:0:00:12
3.Niki Terpstra (Ned)Direct Energie
4.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
5.Yves Lampaert (Bel):qst:
6.Florian Senechal (Fra):qst:
7.Jens Keukeleire (Bel):lts:
8.Andre Greipel (Ger)Arkea Samsic
9.Jasper De Buyst (Bel):lts:
10.Carlos Barbero (Spa)MOV

Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár