Liège – Bastogne – Liège: Fuglsang sa konečne dočkal. Po smolných týždňoch oslavuje životné víťazstvo

Dnes sa konala posledná monumentálna klasika jari, Liège – Bastogne – Liège. 105. ročník „Starej dámy“ mal 256 kilometrov. Prvá časť až do príchodu do Bastogne bola celkom jednoduchá, po otočke na sever prišli najťažšie kopce. Tých sa na štvrtom monument nachádzalo celkom 11, väčšina z nich sa prechádzala v poslednej stovke kilometrov. Skoro všetky stúpania sú dlhé iba jeden či dva kilometre, no sú dosť strmé a každý favorit si chcel na úzkych cestách nájsť najlepšiu pozíciu. Nastúpalo sa vyše 4000 výškových metrov.

Táto edícia po vyše 20 rokoch končila v centre Liège, keďže sa výrazne zmenil záver. Ten bol rovinatý, 4-kilometrová rovinka nasledovala po klesaní z Côte de la Roche-aux-Faucons. Podmienky výrazne sťažilo aj počasie, vo Valónsku dnes pršalo a teploty sa držali pod hranicou 9 ºC.

Do skorého úniku sa dostali ôsmi jazdci. Boli to: Calmejane (Team Total Direct Energie), Bernard (:tfr:), Ludvigsson (FDJ), Maison (Arkea-Samsic), Pasqualon (Wanty-Gobert), Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloise), Paasschens a Molly z pro-kontinentálneho tímu Wallonie Bruxelles. Nikto nepredstavoval výraznú hrozbu pre pelotón a v prvej polovici mali náskok okolo šiestich minút.

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Valverde a Martin odstúpili

103 km pred cieľom sme sa dozvedeli o odstúpení Alejandra Valverdeho (MOV), ktorý tento monument vyhral štyrikrát. V posledných ardenských pretekoch Valónsky šíp sa Španiel necítil veľmi dobre a ani na Amstel Gold Race nepriniesol dobrý výsledok ani náznak formy, na akú sme u neho zvyknutí. Je to prvýkrát v posledných desiatich rokoch, čo 38-ročný veterán neskončil na pódiu ardenského triptychu.

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Z pretekov odstúpili aj dvojica z Jumbo-Visma Tolhoek (:tjb:), Gesink (:tjb:). Ten dokonca skončil v nemocnici. Víťaz z roku 2013 Dan Martin (:uae:) taktiež nemohol zabojovať o triumf. Neskôr odišli líder tímu Dimension Data Enrico Gasparotto (:ddd:) a Thomson (:ddd:).

Pelotón viedla hlavne zostava Deceuninck-Quick Step, ale aj Team Sky, pre ktorý je to posledný závod pod súčasným sponzorom. Tempo sa výrazne zvýšilo a z hlavného poľa začali odpadávať viacerí cyklisti a ostávali len silní jazdci či favoriti. Na čele z úniku ostal len Francúz Julien Bernard. 

Dostihnutie brejku a prvé útoky favoritov

Začala ho stíhať početná skupina, ktorá sa odtrhla od pelotónu. V druhej polovici pelotónu tak začali pracovať tímy bez zastúpenia v úniku, lebo prvá skupina bola veľmi silná a nemohli si to nechať ujsť. V úniku bol aktívny aj Greg Van Avermaet (:ccc:), ktorý útokom zvýšil tempo. To pochovalo šance Bernarda a 68 km pred koncom sa tak na čele začala bitka favoritov. O niekoľko minút sa však hlavné pole spojilo. To využili Omar Fraile (ASTTanel Kangert (:efd:), ktorí nastúpili.

Prejazd cez Côte de Saint-Roch; zdroj: twitter.com/TeamSky

Pri stíhaní dvojice sa odtrhla malá skupinka, po ich pohltení sa dokázali udržať na čele. Boli tam aj Benoît Cosnefroy (:alm:), Damiano Caruso (:bmt:), Michael Albasini (:mts:), David De La Cruz (:sky:), Bjorg Lambrecht (:lts:) a Alessandro De Marchi (:ccc:), Winner Anacona (MOV) a Carlos Verona (MOV). Nedostal sa tam nikto z Quick Stepu, čiže favorizovaný tím začal okamžite zmazávať 40-sekundový náskok. Pre lídrov pracovali Čech Petr Vakoč (:qst:) a Pieter Serry (:qst:). Do cieľa ostávalo 56 kilometrov.

zdroj: twitter.com/LiegeBastogneL

Technické problémy zastihli De La Cruza, ktorý sa po výmene dostal do brejku a udržal taktický plán Sky, za ktorý jazdí favorit Michal Kwiatkowski (:sky:). Lídri boli ochotní pracovať a ich náskok sa stále zvyšoval o niekoľko málo sekúnd.

Côte de La Redoute zmeny nenarobilo

37 km pred cieľom prišlo slávne stúpanie Côte de La Redoute (dĺžka 2km; priem. sklon 9%) s maximami okolo 13%. Pred týmto symbolom mala skupina náskok 40 sekúnd. Na tomto kopci sa nachádzalo niekoľko stovák nápisov „Phil“, keďže kopec sa nachádza blízko domova Phila Gilberta (:qst:). Jeho kolegovia na čele tak cez stúpanie zatlačili a ešte preriedili skupinu za nimi, no v úniku si s tým ťažkú hlavu nerobil Estónec Kangert a osamostatnil sa na čele.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Julianovi Alaphilippovi (:qst:) ostal na pomoc len Enric Mas (:qst:), keďže domáci obľúbenec Gilbert začal na „svojom kopci“ strácať kontakt. V hlavnom poli to prežil, no víťaz Paríž – Roubaix nevyzeral najlepšie a na ďalšom kopci už definitívne prestal bojovať. Pomocnú ruku pri stíhaní podala aj zostava Bora – hansgrohe a Astana. 32-ročný Kangert mal pred poslednou dvojicou stúpaní náskok už iba 20 sekúnd. Zvyšok úniku bol pohltený.

Posledné dva kopce

Na Côte des Forges (1,3 km; 8,2%) útočil najprv Battaglin (:kat:), okolo neho však preletel Patrick Konrad (BOH). Rakúsky jazdec si vytvoril menší náskok a pridal sa ku Kangertovi. Na už suchých cestách začal útočiť Tim Wellens (:lts:) a zobral so sebou niekoľko borcov, no pelotón všetkých nepustil. Preto to ešte raz skúsili Wellens s Darylom Impeym (:mts:) a 24 km pred cieľom sa vydali na stíhaciu jazdu.

Cez Côte de la Roche-aux-Faucons (1.3 km; 10.2%) prešla pokope štvorica útočníkov Kangert, Konrad, Impey Wellens. Mali náskok 15 sekúnd, naplno v pelotóne pracovali takmer všetci členovia Astany. Hneď na päte stúpania svižne zaútočil Belgičan Wellens. To však ešte pred vrcholom nastúpil Michael Woods (:efd:) a dostihol ho.

Na nič nečakal Jakob Fuglsang (AST) a predviedol veľmi silný nástup. Jeho hlavný protivník z minulých klasík tohto roku, Alaphilippe, nemal najlepšie nohy a začal sa prepadať štartovým poľom. Na razantný nástup nestačili ani Kwiatkowski, Schachmann (BOH), Van Avermaet či Michael Matthews (:sun:). Naopak, na Dánovi boli zavesení Woods Davide Formolo (BOH). Začali ich stíhať Vincenzo Nibali (:bmt:) a David Gaudu (FDJ). Až za nimi bola skupina Alaphilippa a ďalších. Z nej vyskočili ešte Wout Poels (:sky:) a Mikel Landa (MOV).

Fuglsang mal pred sebou záverečné kilometre do Liège

Po kopci ostávalo vyše 13 kilometrov, jazdec Astany sa dokázal zbaviť dvojice jazdcov a vydal sa na sólovú jazdu. Na stíhaciu skupinu mal náskok niekoľko desiatok sekúnd. Po ďalších posunoch sa za ním ustálila stíhacia skupina Gaudu, Nibali, Landa, Schachmann, Dylan Teuns (:efd:) a Adam Yates (:mts:).  Tí mali stratu až 40 sekúnd, pohltili odpadlíka Woodsa.

Na klesaní ukázal Fuglsang veľmi dobré technické zručnosti, keď sa po prešmyknutí zadného kolesa efektne vyhol pádu. Na rovinke ulicami hlavného mesta Valónska nestrácal zo svojho náskoku a išiel si po životné víťazstvo. V skupine za ním sa bojovalo už iba o tretie miesto, keďže Formolo sa dokázal osamote držať 30 sekúnd pred a za protivníkmi.

V cieli si 34-ročný Fuglsang vychutnal víťazstvo, došiel s náskokom 27 sekúnd na druhého Taliana Formola. V šprinte o tretie miesto vyhral Schachmann z Nemecka. Bora tak mala na pódiu „Starej dámy“ rovno dvoch mladých borcov. Strieborný jazdec má 26 rokov, jeho kolega 25.

Posledný kilometer:

Fuglsanga už nevystrašil Alaphilippe, po smolných momentoch bez víťazstva má konečne veľký zásah na jednodňovke

Dán Fuglsang oslavuje 20. víťazstvo v profesionálnej kariére. Bývalý jazdec na horských bicykloch túto klasikársku sezónu mal životnú formu, no doplácal na silného Alaphilippa. Na toho nestačil na Strade Bianche a Valónskom šípe. Na Amstel Gold Race s ním bol v úniku a po fenomenálnom výkone Van der Poela bral tretie miesto. Ako plynul kalendár ardenských klasík, tak postupne zbieral tretie, druhé a nakoniec prvé miesto. Tým sa zjavne stal najúspešnejším jazdcom v tomto roku na prestížnej trojici kopcovitých závodov v južnom Belgicku.

Pretekár Astany sa dnes mohol spoľahnúť na veľmi silnú tímovú podporu. Kazašská zostava sa na špici ukázala v pravý moment a dokázala dostať pod tlak Alaphilippa a ostatných rýchlikov. Nebolo to len o tíme, keďže útok Fuglsanga bol jasnou demonštráciou sily. Jednoznačne mal najsilnejšie nohy, z náskoku nestrácal ani na novom, rovinatom finiši. Je druhým dánskym víťazom jedného z piatich monumentov. Prvým je Rolf Sørensen, ktorý túto klasiku vyhral v roku 1993. K tomu pridal ešte Okolo Flámska v sezóne 1997.

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Rodák zo švajčiarskej Ženevy sa vo svojom cyklistickom živote špecializuje na etapové preteky a Grand Tour. Je trojnásobným víťazom Okolo Dánska, v palmarès má napríklad aj Critérium du Dauphiné 2017 či druhé miesto na Okolo Švajčiarska 2018. V jednodňových pretekoch mal najväčší záznam z olympijských pretekov v Riu z roku 2016, kde bral striebro. V tomto roku má celkový triumf z pretekov Okolo Andalúzie a etapu z Tirreno-Adriatico.

Infarktový moment. Takto sa Fuglsang vyhol pádu:

Profil:

Výsledky:

1.Jakob Fuglsang (Den)AST6:37:37
2.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:27
3.Maximilian Schachmann (Ger)BOH0:00:57
4.Adam Yates (GBr):mts:
5.Michael Woods (Can):efd:
6.David Gaudu (Fra)FDJ
7.Mikel Landa (Spa)MOV
8.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:00
9.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:01:05
10.Wout Poels (Ned):sky:0:01:26
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár