Mark Cavendish sa nedostal do výberu Dimension Data

Tour de France 2019

Medzi poslednými tímami, ktoré ohlásili nomináciu na Tour de France, bol celok Dimension Data. Ten síce nepatrí k najúspešnejším zoskupeniam World Tour, no pozornosť si vyžiadal vynechaním Marka Cavendisha (:ddd:) zo zostavy.

Je pravdou, že britský šprintér už dve sezóny nič neukázal, no skrýva v sebe obrovský mediálny potenciál pre tím. Keď už ani to nebol dôvod na zobratie Cavendisha, tak to značí, že pretekárska froma 34-ročného jazdca je naozaj slabá. Cavendish, ktorý má na konte 30 víťazných etáp na Tour, chcel prekonať rekord Merckxa, ktorý ich nazbieral 34. Tento rok sa to však nestane. Tím k jeho vynechaniu nepridal žiaden komentár.

Pred pár týždňami Cavendish uviedol, že hodnoty v jeho krvi ukazujú, že sa zbavil Epstein-Barrovej vírusu. S infekčnou mononukleózou zápasil od augusta minulého roka.

Dal si dlhšiu prestávku od pretekania. Do toho sa vrátil tento rok na Vuelta a San Juan. Plne absolvoval aj UAE Tour, no bez výsledku. Počas veternej druhej etapy Paríž – Nice odstúpil. Náznak zlepšenia formy ukázal na Okolo Turecka, kde v tretej etape skončil na treťom mieste v šprinte. Tento odrazový mostík ale nevyužil, preteky Tour de Yorkshire, Okolo Kalifornie alebo Okolo Slovinska nepriniesli nijaký náznak zlepšenia. Zo športového hľadiska je preto pochopiteľné, že bývalý majster sveta Tour nepôjde. Bude to prvýkrát od roku 2007, čo na Grande Bouncle vynechá.

Dimension Data bude loviť etapové triumfy

Šprintérskou náhradou bude Giacomo Nizzolo (:ddd:), ktorý prestúpil do tohto tímu na začiatku sezóny. Talian na konte nemá ani jeden etapový vavrín z Grand Tours. Slušnú formu ukázal v poslednej etape Okolo Slovinska, ktorú vyhral. Po rýchlych koncovkách sa bude pozerať aj skúsený Edvald Boasson Hagen (:ddd:). Nórovi slušia aj viac selektívne etapy so zvlneným profilom. Do mixu na konci rovinatých etáp by sa mal zamiešať aj Reinardt Janse van Rensburg (:ddd:). Uvidíme, ako bude takýto výber troch šprintérov fungovať. Nejde totiž o bežnú stratégiu.

Z únikov by mal teoreticky vyhrať Steve Cummings (:ddd:) 38-ročný jazdec si takéto úspechy na konto pripísal v rokoch 2015 a 2016. Posledné preteky sa mu ale nedarilo, slabú formu ukázal, keď nedokončil preteky Okolo Basicka, Okolo Nórska a Critérium du Dauphiné.

Sklamanie zažíva po prestupe aj talentovaný Michael Valgren (:ddd:), víťaz Amstel Gold Race 2018. Ide o klasikára s dynamikou nohách. Jednoznačne by mohol niečo ukázať na zvlnených profiloch.

Čech Roman Kreuziger (:ddd:) absolvoval Tour osemkrát, z toho štyrikrát skončil v prvej desiatke. Tím vo svojej tlačovej správe neupresnil, s akým cieľom prichádza 33-ročný rodák z Moravskej Třebovej do Francúzska. Prípravu mu skomplikoval pád pred Valónskym šípom. Podľa vlastných slov by chcel zo seba vydať maximum.

Zostavu doplnia Lars Bak (:ddd:) a Ben King (:ddd:), ktorý minulý rok dvomi etapami hviezdil na Vuelte.

Zdroj: africasteam.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár