Miláno – San Remo: Dominantný Alaphilippe získal svoj prvý monument v strhujúcom finále. Sagan tesne za pódiom

Prvá monumentálna klasika sezóny mala 291 kilometrov, ide o najdlhšiu jednorazovku v kalendári UCI. Miláno – San Remo tradične prinieslo pokojnú prvú polovicu pretekania, po prejazde kopca Passo del Turchino sa zamierilo na cestu vedúcu po pobreží Stredozemného mora. Približne 50 km pred cieľom prišla na rad trojica menších kopcov Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Na 270. kilometri sa začalo stúpať na Cipressu (5,5 km; 4,1%) a rozhodujúce momenty mal priniesť kopec Poggio di Sanremo (3,6 km; 3,7%), po ktorom nasledoval veľmi technický zjazd. Cieľ sa nachádzal po približne dvojkilometrovej rovine na Via Roma.

Na severe Talianska dnes panovalo príjemné slnečné počasie, teploty sa pohybovali okolo 17 ºC. Z úniku sa síce táto klasika nevyhráva, no aj tak to na začiatku skúsili jazdci z pro-kontinentálnych tímov. Išlo o pretekárov: Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec), Sagiv (Israel Cycling Academy), Maestri, Tonelli (obaja z Bardiani CSF), RaggioSchonberger (obaja z Nerri Sottoli-Selle Italia-KTM), Henttala, PlanetPoli a Peron (všetci štyria z Team Novo Nordisk). Po niekoľkých kilometroch mali utečenci náskok vyše desiatich minút, no to bolo maximum, ktoré hlavná skupina povolila. Po prejazde Passo del Turchino mala desiatka na čele výhodu siedmich minút. Rozdiel sa stále znižoval, keďže na čele balíka pracovali viaceré favorizované celky ako Bora- hansgrohe, UAE-Team Emirates či Lotto Soudal. Z pretekov medzitým odstúpil Van Hoydonck (:ccc:) a nepomohol tak lídrovi Gregovi Van Avermaetovi (:ccc:).

Zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

Po niekoľko desiatkach nezáživných kilometroch sa dostali na rad prvé menšie prekážky v podobe Tre Capi. Po 240 km závodenia aj tri takéto kilometrové kopce dokázali narušiť tempo úniku a ten vedel, že preteky už dlho viesť nebude. V hlavnej skupine už dlhiu dobu pracoval Adam Hansen (:lts:). Pri pobreží to jazdcom šťažoval mierny protivietor. Po Capo Berta sa náskok úniku znižil na minútu, na to reagoval Sebastian Schönberger a jeho nástup zachytil Fausto Masnada, ktorý  sa onedlho osamostatnil. Práve na tomto stúpaní fanúšikovia nevhodne zapálili dymovnice a to jednozačne pretekárom neprialo. Pyrotechnika dokonca spôsobila požiar.

Cipressa sa prešlo pokope, na klesaní útočil domáci Bonifazio

Únik bol chytený ešte na Capo Berta, začala sa ozajstná bitka o pozície do finále a napätie sa začalo stupňovať. Masnada odolával do méty 25 km do konca. Nasledoval kopec Cipressa dlhý 5,5 km. Bora síce nebola na čele, no jej jazdci udržiavali Petra Sagana (BOH) na výhodnom mieste blízko napríklad Alejandra Valverdeho (MOV) či Mattea Trentina (:mts:). V problémoch sa naopak ocitol šprintér Dylan Groenewegen (:lot:), ktorý sa nachádzal na chvoste skupiny favoritov. Tempo diktoval celok FDJ so šprintérom Arnaudom Démarom (FDJ).

Na klesaní z predposledného kopca predviedol odvážny nástup šprintér Nicolò Bonifazio (Direct Energie). Išlo o prekvapivý ťah, Talian preukázal výbornú znalosť trasy a vytvoril si 16-sekundový náskok. Pracovať začala zostava Quick Step. Pole sa nachvíľu rozdelilo, no všetci favoriti ostali pred Poggiom pokope, vrátane Groenewegena a Nacera Bouhanniho (Cofidis). Iniciatívu prebrala stajňa CCC Team a dobrodružstvo 25-ročného Taliana sa ukončilo 10 km pred cieľom.

Poggio prinieslo útoky najväčších mien

Zdroj: milanosanremo.it

Posledná prekážka sa najprv niesla v kontrole Quick Stepu, čelo ťahali Zdeněk Štybar (:qst:) a Philippe Gilbert (:qst:). So svojím vlastným tímom nestíhal ani šprintér Elia Viviani (:qst:) a pomaly odpadával zo skupiny. Tvrdé tempo mužov v modrých dresoch vyradilo z hry plejádu šprintérov a ostali len tí najsilnejší. V predných radoch si protivníkov strážil Sagan s viacerými favoritmi. Následne si nastúpil Alberto Bettiol (:efd:). Potom prišlo to, na čo každý čakal – útok Juliana Alaphilippa (:qst:). Na koleso favorizovaného Francúza sa zavesil Peter Sagan a Michal Kwiatkowski (:sky:) a vytvorila sa sedemčlenná skupina. Boli tam aj Trentin, Valverde, Oliver Naesen (:alm:) a Wout van Aert (:tjb:). Na klesaní sa chcel na nich dolepiť Tom Dumoulin (:sun:), čo sa mu aj podarilo. Najväčší favoriti totálne rozbili usporiadaný pelotón a zjavne sa schyľovalo k šprintérskej bitke najväčších mien. Z vyslovene špecializovaných rýchlych mužov sa na čele nachádzali Trentin a Sagan, no po vyše 300 kilometroch mohol vyhrať hocikto.

Záver

2 km pred cieľom zaútočil európsky šampión Trentin. Medzeru zalepil Van Aert. Po taktizovaní sa na túto skupinu dolepili napríklad Matej Mohorič (:bmt:), Michael Matthews (:sun:), Vincenzo Nibali (:bmt:) alebo Simon Clarke (:efd:). Celá skupina prišla v miernom tempe, každý sa snažil byť ostražitý. Ako prvý nastúpil slovinský majster Mohorič, nasledoval Naesen Kwiatkowski. Napokon to bol Julian Alaphilippe, ktorý sa dostal na čelo a v šprinte nikoho pred seba nepustil. Peter Sagan sa v posledných metroch nacházal medzi bariérami a Van Aertom, no po otvorení šprintu nemal nárok na silný nástup Alaphilippa a skončil štvrtý. Na pódium sa dostal Belgičan Naesen a Poliak Kwiatkowski.

Sagan sa dostal do zlej pozície, keď začali prvé nástupy. Slovák priviezol skupinu na cieľovú rovinku, potom sa však prepadol na piatu priečku a stratné metre nedokázal získať späť. Je to jeho tretie štvrté miesto v San Reme, z deviatich pokusov ani raz nevyhral. Jeho najlepším umiestnenín sú druhé priečky z rokov 2013 a 2017. Išlo o veľmi rýchlu edíciu Miláno – San Remo. O tom svedčí aj to, že Poggiom preletela predná skupina v čase 5:50. To je iba o štyri sekundy pomalšie ako rekord z roku 1995, ktorý stanovili Maurizio Fondriest a Laurent Jalabert.

Video koncovky:

26-ročný Julian Alaphilippe zažíva rozprávkový začiatok sezóny. V ňom získal dovedna sedem víťazstiev. Bodoval na etapákoch Vuelta a San Juan, Okolo Kolumbie a Tirreno-Adriatico. Svoje najväčšie víťazstvá pridal túto sezónu v Taliansku. Je tretím mužom histórie, ktorý dokázal triumfovať na Strade Bianche a Miláno – San Remo v jednom roku. Predtým sa to podarilo Cancellarovi a Kwiatkowskemu.

Po pretekoch Alaphilippe povedal:

„Je ťažké si uvedomiť, čo som dokázal a čo dokázal môj tím. Chránili ma celý deň. Tim Declercq ťahal počas celých pretekov, ku koncu sme to kontrolovali, sťažili sme preteky a nemohol som urobiť žiadnu chybu.“

„Sústredil som sa na kontrolovanie úniku, 600 metrov pred koncom zaútočil Mohorič a ja som si povedal, že teraz alebo nikdy. Je to neuveriteľné. Po cieli som uvidel kolegov a každý plakal.
Na Poggiu som nechal veľa síl, aby sa vytvorila selekcia. Ku koncu som bol iba s tými najsilnejšími a snažil som sa oddýchnuť na zjazde. V posledných dvoch kilometroch som si povedal, že chcem vyhrať, žiadne druhé miesto.“

„Potrebujem čas, aby som si uvedomil môj úspech. Som veľmi šťastný.“

Video z pódia:

Profil:

 

Zdroj: milanosanremo.it

Výsledky Miláno – San Remo:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:6:40:14
2.Oliver Naesen (Bel):alm:
3.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Matej Mohoric (Slo):bmt:
6.Wout van Aert (Bel):tjb:
7.Alejandro Valverde (Spa)MOV
8.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:
9.Simon Clarke (Aus):efd:
10.Matteo Trentin (Ita):mts:

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár