MS Innsbruck: Neskutočný Alejandro Valverde sa konečne dočkal a oblieka sa do dúhového dresu!

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Rakúsky majstrovský týždeň priniesol viaceré zaujímavé súboje na trati, no celý program sa zakončil čerešničkou  na torte – závodom s hromadným štartom v kategórii mužov Elite. Trať bola jedna z najťažších v histórii a na tirolskom okruhu sme mohli vidieť skvelý vrchársky súboj o dúhový dres.

38-ročný Španiel Alejandro Valverde ovládol záverečný šprint zriedenej skupiny a prekonal Romaina Bardeta (Francúzsko) a Michaela Woodsa (Kanada). Španiel získal prvý svetový titul po tom, čo už šesťkrát stal na pódiu. Dnes sa konečne tešil na úplne najvyššom stupni. Štvrté miesto v skupine získal Holanďan Tom Dumoulin. Táto štvorica sa vytvorila po brutálnom stúpaní Höll. Španiel pokryl viaceré ataky v posledných kilometroch a potvrdil rolu favorita pri dojazdoch oklieštených skupín.

Valverde je druhým najstarším víťazom svetového šampinátu. Pre El Bala to bolo neskutočne cenné a emotívne víťazstvo, ktoré mu dlhé roky chýbalo v zbierke. Španiel získal vo svojej kariére 122 víťazstiev, štyri triumfy na monumente Liège – Bastogne – Liège, päťkrát zvíťazil na Valónskom šípe, vyhral domácu Vueltu a má 15 etáp na pretekoch Grand Tour. V cieli sa neubránil slzám a tento triumf označil ako najväčšie víťazstvo v kariére. Španiel zažíva skvelú sezónu, získal v nej 14 víťazstiev. „Večne jazdiaci“ Valverde sa dokázal dať do poriadku po ťažkom páde na vlaňajšej Tour de France. Rodák z Murice zo svetového dresu vyzliekol Petra Sagana, ktorý dnes preteky nedokočnil. Slovák strávil v dúhovom drese tri sezóny a dokonca tento dres odovzdal priamo na pódiu.

„Je to neskutočné. Boj, boj…je to sen. Musím sa poďakvať spolujazdcom, pretože boli stopercentní. Šetril som sa na šprint a pravdou je, že je to niečo neskutočné. Bol to môj sen, byť svetovým šampiónom,“ povedal v cieli Valverde.

Skvelý úspech zaznamenal aj 31-ročný Woods, ktorý iba prednedávnom dosiahol svoje druhé profesionálne víťazstvo v 17. etape Vuelty. Aktivitou sa dnes prezentovala talianska reprezentácia, no dokázala získať len piate miesto s Giannim Mosconom. Za ním došiel na šiestej priečke Čech Roman Kreuziger. Pred závodom sa rozprávalo hlavne o Julianovi Alaphilippovi z Francúzska, no ten to dotiahol iba na ôsmu pozíciu.

Tom Dumoulin štvrtým miestom potvrdil, že tento rok má dosť vyrovnané výkony. Síce v ňom nezískal žiadne veľké víťazstvo, no dvakrát bol druhý na Grand Tour a rovnaké umiestenie dosiahol na MS v časovkách.

Priebeh pretekov:

Úvodné kilometre si pelotón opatrne strážil sily. Po zjazde z kopca Gnadenweld (2,6 km; 10%) sa jazdci dostali na okruh po metropole Tirolska. Jedno kolo obsahovalo prejazd cez stúpanie Igls (7,9 km; 5,7%). Tým prešli pretekári celkovo sedemkrát. Poslednou prekážkou bolo pekelné stúpanie Gramartboden (2,8 km; 11,5%).

Ihneď po štarte v mestečku Kufstein sa vytvoril prvý únik. Dostali sa do neho menej známi jazdci, ktorí mohli iba prekvapiť. Boli tam napríklad Kasper Asgreen (Dánsko), Tobias Ludvigsson (Švédsko) alebo Ryan Mullen (Írsko). K skupine sa pridali aj napríklad český reprezentant Karel Hník, Ilia Koshevoy z Bieloruska alebo Juhoafričan Janse van Rensburg. Na prvý okruh prišli s luxusným 17-minútovým náskokom. To sa do čela pelotónu dostala francúzska reprezentácia v podobe Rouxa, ktorý postupne zvyšovala obrátky. Na pomoc prišla aj domáca zostava. Po mechanických problémoch spadol Warren Barguil (Francúzsko) a vypadol z plánov svojho tímu, ktorý sa potom sústredil hlavne na Alaphilippa, Pinota Bardeta.

zdroj: twitter.com/ibk_tirol2018/

Peter Sagan stratil kontakt s pelotónom

Po vjazde do poslednej stovky kilometrov sa so závodom rozlúčili slovenskí jazdci Baška a Mahďar. Líder Peter Sagan sa 95 km pred cieľom ocitol v menšej skupine vzadu, no dokázal sa ešte dostať do hlavného poľa. To ho stálo mnoho síl, ktoré mu už pomaly dochádzali. Na stúpaní Igls sa o niekoľko kilometrov musel rozlúčiť so svojimi šancami a definitívne opustil pelotón. Kamerám zamával a symbolicky sa aspoň na rok rozlúčil s dúhovým dresom. O ten sa o niekoľko desiatok kilometrov začalo naplno bojovať. Už pred začiatkom pretekania Sagan hovoril, že táto trať mu veľmi nevyhovovala. Trojnásobný svetový šampión bol potom už jediným slovneským zástupcom na trati. Po 30 kilometroch trápenia sa s pretekmi rozlučil a odstúpil.

Štyri kolá pred koncom sa diktoval tempo okrem Lukasa Pöstelbergera (Rakúsko) aj britský šampión Connor Swift. Náskok osemčlennej skupiny sa v ďalšom kole zmenšil na sedem minút. S mechanickými ťažkosťami sa musel vysporiadať Tom Dumoulin (Holandsko). 70 km pred koncom začal ťahať španielsky tím. Jonathan Castroviejo jednoznačne pracoval pre svojho lídra Alejandra Valverdeho. Stalo sa tak po útokoch Brambillu z Talianska. Opäť im striedal niekto z Veľkej Británie, tentoraz pracoval mladý talent Tao Geoghagen Hart. To ukazovalo o ambíciach bratov Yatesovcov. Z úniku po piatom prejazde cez Igls zostali na samom čele iba Asgreen, Laengen (Nórsko), Van Rensburg a Britton (Kanada).

65 km pred koncom sa začala bitka aj medzi najväčšími tímami. Dario Cataldo (Taliansko) zaútočil a zobral so sebou Jesús Herrada (Španielsko) a Emanuela Buchmanna (Nemecko). Atak síce netrval dlho, no predpovedal otvorenú bitku medzi cyklistickými veľmocami. Ďalší nástup predviedli Taliani. Vincenzo Nibali, Gianluca Brambilla a Alessandro De Marchi sa oddelili od pelotónu. Pridal sa k nim bývalý majster sveta Michal Kwiatkowski (Poľsko). Reprezentácia Veľke Británie však medzeru uzavrela a neutralizovala tento odvážny pokus.

Na zjazde spadol jeden z veľkých favoritov Primož Roglič (Slovinsko). Stalo sa to na rovnakej zákrute ako pri Barguilovi. Na pomoc prišiel Simon Špilak (Slovinsko). Nakoniec sa spoločne dostali naspäť. Zlá chvíľa prišla aj na Miguela Ángela Lópeza (Kolumbia). Tretí muž Vuelty nestačil na tempo pelotónu. Potom to bol boj na čele medzi Talianskom a Španielskom. Pri príchode do predposledného kola vytiahlo svoje zbrane Belgicko. Greg Van Avermaet si spomenul, že na veľmi podobnom profile v Rio de Janiero vyhral olympijský závod. 55 km pred páskou zaútočil spoločne s Omarom Frailem (Španielskom), Damianom Carusom (Taliansko) a držal sa ich Hink, ktorý  mal toho po celodennom úniku určite dosť. V tejto malej skupine nastali viaceré nezhody, Španiel s Talianom odmietali Belgičanovi vystriedať. Napokon sa však dohodli, no stálo ich to cenný čas. Ich náskok bol približne polminútový.

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Svojich šancí sa nevzdal Simon Geschke (Nemecko) a dotiahol sa na Avermaetovu skupinu. Tento ťah Nemca však znamenal koniec pre ambiciózny pokus Belgičana. Na neustále zvyšovanie tempa nestačil jeden z veľkých favoritov Ír Dan Martin. Podobne na tom boli aj Wout Poels (Holandsko) a Ilnur Zakarin (Rusko). Obrovským prekvapením bolo hlavne to, že kontakt s pelotónom stratil Simon Yates (Veľká Británia), ktorý mal toho po víťaznej Vuelte zjavne dosť. Jeho krajina sa tak spoliehala iba na jeho brata Adama. Predposledné kolo znamenalo stopku aj pre Kwiatkowskeho.

Protiútok predviedli Brambilla, Antwan Tolhoek (Holandsko) a David de la Cruz (Španielsko). 24-ročný vrchár Tolhoek pôsobil veľmi sviežo. Na vrchole sa však k trojici pridali viacerí jazdci. Zo známych mien to boli Jack Haig (Austrália), George Bennett (Nový Zéland), Emanuel Buchmann (Nemecko) a svojho zástupcu dopredu poslalo aj Francúzsko. Taliansko však bolo stále v centre akcie, ich hlavné esá Gianni Moscon a Nibali vyčkávali v zálohe.

Posledné kolo a stúpanie Höll

Profil stúpania Gramardboden (Peklo); twitter.com/cronoescalada

Z úniku dňa to stále nevzdávali Škandinávci Asgreen a Laengen. Pelotón si potom postrážil vzniknuté skupiny a hlavné pole sa opäť zjednotilo. Strácalo priblžne tri minúty. Taliani ešte viac pridali k tempu a dvojička na čele bola dostihnutá ešte pred vrcholom Igls. Stalo sa to po viacerých pokusoch o atak od Stevena Kruijswijka (Holandsko) alebo Sama Oomena (Holandsko). To ešte viac zredukovalo skupinu. Svoj limit na Igls našiel aj Vincenzo Nibali a Moscon tak už mal voľnú ruku. Pred zjazdom nastúpil Adam Yates. Bolo to 22 km pred záverom. Reagoval Dán Michael Valgren a dokonca sa osamostatnil na čele. Víťaz Amstel Gold Race si vypracoval väčší náskok a stíhala ho hlavná skupina. Francúzi už nenechávali nič na náhodu a museli stiahnuť 30-sekundovú stratu 26-ročného Valgrena, ktorý od novej sezóny bude pôsobiť v tíme Dimension Data.

Vláčik Francúzska sa skladal z Pinota, Bardeta a Alaphilippa. Za nimi bol Moscon, Valverde alebo Lutsenko (Kazachstan) a Michael Woods (Kanada). Títo silní jazdci na najťažšom kopci dostihli Valgrena. Najprv zrýchlil Bardet, ale všetci favoriti sa ho držali. Potom začal pracovať Woods a držali sa ho Valvede, Bardet a Moscon. Na 25-percentnom úseku sa nikto nevedel odpútať, no takí borci ako Alaphilippe alebo Dumoulin sa už nevedeli dotiahnuť na čelnú štvoricu . Počas celého kopca prejavoval svoju silu Woods a po koci Gramartboden ostal na čele s Valverdem a Bardetom. Francúz potom chcel využiť svoje zjazdárske zručnosti a uniknúť 38-ročnému Španielovi, ktorý by mal z nich najlepší šprint. Žiadne rozdiely sa však nevytvorili. Po zjazde nasledovala 4-kilometrová rovinka. Najlepšie sa ju snažil využiť Tom Dumoulin, ktorý musel využiť svoje tempárske kvality. Holandský časovkár sa napokon dostal do boja o dúhový dres.

V poslednom kilometri sa o neskorý útok snažil Dumoulin, no Valverde čakal iba na šprint. Ten napokon rozbiehal z prvej pozície a dokázal udržať za sebou všetkých oponentov. Druhý skončil Bardet a Woods získal cenné tretie miesto.

zdroj: twitter.com/ibk_tirol2018

Záver:

Výsledky pretekov s hromadným štartom na Majstrovstvách sveta 2018:

1.Alejandro ValverdeŠpanielsko6:46:41
2.Romain BardetFrancúzsko
3.Michael WoodsKanada
4.Tom DumoulinHolandsko
5.Gianni MosconTaliansko0:13
6.Roman KreuzigerČeská republika0:43
7.Michael ValgrenDánsko
8.Julian AlaphilippeFrancúzsko
9.Thibaut PinotFrancúzsko
10.Rui CostaPortugalsko


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár