MS Innsbruck: Rohan Dennis deklasoval konkurenciu a je časovkárskym majstrom

zdroj: twitter.com/VeloUK

Dnes sa bojovalo o dúhový dres v individuálnej časovke. Jazdci museli na svojich špeciálnych bicykloch prekonať trať dlhú 52,5 kilometra. Prvá časť mala rovinatý profil. Na 30. kilometri sa začalo stúpať. Kopec Gnadenwald bol dlhý päť kilometrov a jeho priemerný sklon mal hodnotu 7%. Obsahoval strmé časti, ktoré prekonali hranicu 13%.

Austrálčan Rohan Dennis sa dočkal a zvíťazil v najdôležitejšom časovkárskom závode sezóny. 28-ročný špecialista predviedol výborný výkon a na jeho čas nestačil druhý Tom Dumoulin z Holandska. Obhajca titulu v cieli stratil minútu a 21 sekúnd. Tesný bol hlavne súboj o druhé miesto. Holanďan mal na tretieho Belgičana Victora Campenaertsa náskok iba 57 stotín. Dumoulin pravedpodobne doplatil na dlhú sezónu, v ktorej dvakrát stál na pódiu Grand Tour. Predviedol však silný finiš, v ktorom zo seba vyžmýkal všetky sily.

Dennis patril v predošlých sezónach k favoritom časovky, no nikdy nezískal ani len medialu. Tentokrát bude mať na sebe dúhový dres. Po troch zlatých medailách Micheala Rogersa je to štvrtý vzácny kov z časovky pre „protinožcov“.

Zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Priebeh:

Ako prvý došiel Wilco Keldermann (:sun:) s časom 1:07:23. Potom ho však s lepšími časmi porazili Joey Rosskopf (USA) a aj Jan Bárta (Česká republika) s výborným časom 1:07:10. Český zástupca sa dlho držal na priebežnom treťom mieste. Slušný čas zajazdil aj jeho krajan a národný majster Josef Černý. Časomiera sa pri ňom zastavila na číslach 1:07:51, čo však vôbec nestačilo na Bártu. Dlhší čas sa však na čele držal s výkonom 1:06:25 Dán Martin Toft Madsen z kontinentálnej scény. To sa ešte na trati nenachádzali absolútni favoriti. Na druhé miesto sa z druhej vlny časovkárov dostala nová posila Bora -hansgrohe Max Schachmann (Nemecko). Na rad však potom prišli kvalitnejší špecialisti a už na medzičasoch sa ukazoval rozdiel pri jazdcoch ako Soren Kragh Andersen (Dánsko), Michal Kwiatkowski (Poľsko), Vasil Kyrienka (Bielorusko) alebo Stefan Küng (Švajčiarsko). Z potencionálnych ašpirantov na prvú desiatku výrazne strácal Bob Jungels (Luxembursko). Küng však nezvládol výškové metre a bol dokonca dostihnutý Nélsonom Olivierom (Portugalsko). Dobre sa držal aj Austrálčan Patrick Bevin a pred záverom sa dostal do horúceho kresla. Potom ho vystriedal vyššie spomenutý Portugalčan.

Ako poslední vyštartovali momentálne najsilnejší časovkári Rohan Dennis (Austrália) a Tom Dumoulin (Holandsko). Tí už na prvom medzičase prekonali špecialistov Tonyho Martina (Nemecko) alebo Victora Campenaertsa (Belgicko). Kľúčovým prvkom však stále bolo stúpanie. Pod tým získal psychologickú výhodu Dennis, ktorý ešte pred zdvihnutím cesty predbehol priamo na trati Jonathana Castrovieja (Španielsko).

Po rakúskej trati dnes lietal práve 28-ročný Dennis. Na druhom sektore sa dostal na prvé miesto. Jeho hlavný konkurent Dumoulin stratil na ňom minútu a Dennis už tak nemal na trati konkurenciu. Tretí sa na druhom medzičase umiestnil európsky šampión Castroviejo a za ním bol Kwiatkowski.

Posledný sektor a cieľ

Po stúpaní bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté. Bojovalo sa ešte o medailové pozície. Blízko k nim sa dostal Nemec Tony Martin, no nedokázal zajazdiť to, čím sa prezentoval v nalepších rokoch svojej kariéry. Olivieru potom na priebežnom čele vystriedal Michal Kwiatkowski a živil šance na pódium. 28-ročný Poliak sa tam však dlho neudržal a ihneď bol preskočený Campenaertsom. Belgičan zajazdil taktiež nadštandardnú časovku a báť sa ho musel aj Dumoulin. Ako predposledný došiel Rohan Dennis a v cieli mal výrazný náskok – viac ako minútový. V poslednom sektore dokonca dokázal zrýchliť a mohol sa radovať z prvej medialy na svetových šampionátoch. Tá mu počas kariéry stále unikala. Tom Dumoulin neobhájil titul a v cieli bol značne sklamaný.

Český zástupca Jan Bárta sa umiestnil na slušnom 14. mieste so stratou vyše štyroch minút a desiatich sekúnd. Jeho kolega Josef Černý bral 25. priečku a stratil o pol minúty viac. Slovenský reprezentant Marek Čanecký skončil na 52. mieste s mankom 10:50 na víťaza.

Reakcia Dumoulina:

Profil:

zdroj: innsbruck-tirol2018.com

 

Výsledky Majstrovstiev sveta v individuálnej časovke:

1.Rohan DennisAustrália1:03:45,53
2.Tom DumoulinHolandsko0:01:21,09
3.Victor CampenaertsBelgicko0:01:21,62
4.Michal KwiatkowskiPoľsko0:02:04,58
5.Nelson OliveiraPortugalsko0:02:14,34
6.Jonathan CastroviejoŠpanielska0:02:17,53
7.Tony MartinNemecko0:02:25,23
8.Patrick BevinAustrália0:02:34,78
9.Vasil KiryienkaBielorusko0:03:07,54
10.Martin Toft MadsenDánsko0:03:23,39

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár