Najvyrovnanejšia Tour posledných rokov? Favoriti na zisk žltého dresu

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Froome out, Dumoulin out. To boli snáď najviac skloňované frázy posledných týždňov. Štyri dni do štartu Tour de France ale už nie je potrebné analyzovať tých, ktorí na Starej Dáme nebudú. Naša pozornosť by teraz mala smerovať na tie mená, ktoré dobrovoľne chcú podstúpiť vyčerpávajúce tri týždne plné stresu, napätia, nervozity, tlaku. Všetko s cieľom zaútočiť na popredné priečky najdôležitejších pretekov roka.

Ako sme spomenuli pri rozbore trasy a najdôležitejších etáp, Tour mieri vysoko. Organizátori chceli po plytkých šedých rokoch s tímom Sky niečo zmeniť. Vybrali sa cestou kopcov s minimom časovky a bohatou porciou vysokých nadmorských výšok. Favoriti na zisk žltého dresu pre celkového víťaza tak, prirodzene, sú čistokrvní vrchári. Okruh favoritov je týždeň pred Tour dosť otvorený. Prinášame vám zoznam jazdcov, ktorých prípadný úspech na stupni víťazov v Paríži by nebol prekvapením.

Egan Bernal (:ins:)

Mladý Kolumbijčan bude pri druhej účasti na Grand Tour vôbec spolulídrom tímu. Po suverénnych predstaveniach na Paríž – Nice a Okolo Švajčiarska vôbec nejde o náhodu. Vrchársky profil jazdcovi, ktorý pochádza z vyšších nadmorských výšok, dokonale sedí. Počas prípravy neukázal slabinu, aj keď súťažil iba pri menšej konkurencii vo Švajčiarsku. Na tú nebral ohľad a 22-ročný supertalent si mohol na kopcoch robiť čo chcel.

Najväčšou záhadou ostáva, či si dokáže udržať vyrovnané výkony počas troch týždňov Grand Tour. Predsa, s prvými hektickými etapami nemá bohaté skúsenosti, no už párkrát nás Bernal nechal v omyle. Zbytočné pády či zaseknutie v inej skupine budú asi najväčším strašiakom. Veď taký pád na tréningu pripravil Bernala o líderskú pozíciu na Gire. Ten musel po tomto incidente určite upraviť svoje časovanie formy, no vo vedecky presnom tíme by to nemal byť problém. Ak prirátame skvelú tímovú časovku Ineosu, strojový vláčik v kopcoch, Egan bude figurovať veľmi vysoko.

Geraint Thomas (:ins:)

Minuloročný víťaz nemôže chýbať. Aj keď vo Švajčiarsku vynechal kvôli pádu najdôležitejšie etapy, o spôsob prípravy sa v najlepšom tíme strachovať určite nemusí. Je otázkou, či nadobudne formu spred roka. Ak áno, pôjde o nezastaviteľný stroj. O líderstve v tíme sa rozhodne priamo na trati, takže jeden zo spomínaných jazdcov si pravdepodobne zahrá úlohu super-domestika, čo môže naháňať strach.

Brit sa po oslavách a rôznych mediálnych a spoločenských povinnostiach v zime vrátil do pretekárskeho módu pomerne neskoro. Naplno sa mohol ukázať na Okolo Romandie, kde skončil tretí. Formu si potom postupne budoval, no nevieme, ako na tom je, keďže odvtedy nič neukázal. Tím so šiestimi žltými dresmi ale vie, čo má robiť. 33-ročný jazdec obetoval príprave na Tour všetky iné ciele a naplno by sa mal ukázať až priamo na trati. Napodobí svoju bezchybnú jazdu z vlaňajška?

Jakob Fuglsang (AST)

Z večného sklamania sa v 34 rokoch stal favorit na víťazstvo. Dán má na to právo. V Bruseli nastúpi už tak so životnou sezónou vo vrecku, v ktorej sa našiel na klasikách. Ohromnú jarnú jazdu zavŕšil víťazstvom na Liège – Bastogne – Liège. Počas celého roka ukazoval vysokú pripravenosť aj na etapákoch. Vyhral v Andalúzii, tesne zaostal na Tirreno – Adriatico či Okolo Baskicka. Najdôležitejším ukazovateľom pred Grande Boucle je júnový závod Critérium du Dauphiné. To Dán ovládol až prekvapivo hladko.

To všetko robí z Fuglsanga favorita číslo jeden, no súdiť podľa jednej sezóny by nebolo správne. Zo svojich 12 účastí na Grand Tour kariére skončil v prvej desiatke iba raz. A to je veľmi málo. Teraz má však najväčšiu (a možno poslednú) príležitosť v kariére ukázať, čo v ňom skutočne je. Nezabúdajme na silný tím Astana, ktorý v tejto výnimočnej sezóne ešte stále nemusel ukázať všetko.

Adam Yates (:mts:)

Brit zažíva výbornú sezónu. Valencia, Andalúzia, Tirreno prehraté o sekundu, Katalánsko, to všetko v prvej desiatke. Skvele vyzeral aj na Dauphiné, no menšia choroba ho zastavila od toho, aby vyzval Fuglsanga. Adam už raz skončil na Tour štvrtý, pri svojej druhej účasti. Čisto vrchársky profil mu sedí ako uliaty, so svojou cyklistickou povahou od neho môžeme čakať neodbytné nástupy.

Nie je to len o jazdcovi. Do Francúzska prichádza s veľmi kvalitným tímom, ktorý môže ukázať svoje prednosti už v tímovej časovke. O forme Adama hovorí aj fakt, že jeho brat Simon obetoval svoju obhajobu Vuelty, aby pomohol bratovi. Tú vyhral aj vďaka kľúčovej pomoci brata. Ak by aj Simon prebudil svoje vlaňajšie nohy, na kopcoch sa dajú čakať veľké ohňostroje.

Steven Kruijswijk (:tjb:)

Skúsený Holanďan je ďalším jazdcom, o ktorom sa vie, že aj napriek nevýrazným výsledkom v sezóne celú svoju prípravu smeroval práve na Tour. Naposledy preteky dokončil v Romandii, kde skončil piaty. Na Dauphiné skončil v kráľovskej etape minútu za Poelsom alebo Fuglsangom. Ale opäť, v tíme vedia, o čo ide a pomalá príprava je bežným prvkom pred Grand Tours. Snáď si to v Jumbo-Visma načasovali správne.

32-ročný jazdec zaznamenal minulý rok piate a štvrté miesto na Tour a Vuelte, čo mu určite poskytlo dávku istoty. Ak by dokázal získať vrchol výkonnosti v druhom či treťom týždni, na dlhých kopcoch by bol nebezpečný a nejaký čas by získal aj v časovke. Jeho tím sa sústredí na viacero cieľov, no pomoc pre Kruijswijka v horách od Bennetta a De  Plusa neznie vôbec márne.

Thibaut Pinot (FDJ)

Ihneď po páde Frooma sa na obálke francúzskych novín L’Equipe objavila fotografia Pinota a Bardeta: Teraz alebo nikdy. Podriadil sa tomu aj tím FDJ, ktorý zostavu postavil výhradne okolo 29-ročnej domácej nádeje. Je známe, že veľmi neobľubuje vysoké teploty, ktoré budú pre tento ročník kľúčové. Čo sa týka výkonnosti, tú ukázal dobrú na Dauphiné, kde skončil piaty.

Romain Bardet (:alm:)

Druhá francúzska šanca na žltý dres. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme zvolil „najvyššiu Tour“ hlavne kvôli utíchajúcej francúzskej stope v celkovej klasifikácii. Podobný prípad ako Pinot, útoky Bardeta by mohli výrazne oživiť horské etapy, ktoré bude tak či tak kontrolovať Ineos. Desiate miesto z Dauphiné a druhé z pretekov na Mount Ventoux nie sú najlepšou vizitkou. Podľa vyjadrení 28-ročného Bardeta sa ale s nadobudnutím formy veľmi neponáhľal, rozmýšľal viac vzhľadom na Tour ako celok. Či sa to vyplatilo, uvidíme.

Richie Porte (:tfr:)

Večný smoliar Grand Tour zvolil po prestupe do Treku iný prístup. Síce vyhral na obľúbenej Willunga Hill v januári a mal pokračovať v postupnom budovaní výkonnosti, no v tom ho zastavila choroba. Našťastie, mal ešte zvyšný čas na uzdravenie. Dobre vyzeral už na Mount Baldy v Kalifornii, ktoré musel vyliezť na jednom prevode. Na Dauphiné skončil jedenásty. Už to nie je jazdec, ktorý prichádza na Tour s najlepšou formou. To pokojne môže byť spôsobené iným prístupom tímu. Austrálčanovi by stačilo doslova prežiť prvé hektické etapy a v horách by sa ukázal, ako na tom skutočne je. Alebo nálepka smoliara ostane 34-ročnému jazdcovi aj po tejto Tour.

Nairo Quintana (MOV)

Deviatym miestom na Dauphiné nepresvedčil, no podľa mediálnych vyhlásení tímu je Nairo opäť lídrom Movistaru. V posledných dvoch rokoch to nie je ten jazdec, ktorý mal byť najväčším postrachom Sky. Kedy by sa mal ukázať, ak nie na tejto Tour? Ako Kolumbijčanovi by výšky nad hladinou 2000 m. n. m. mali priam pomôcť.

Mikel Landa (MOV)

Španiel pravdepodobne zažije ďalšiu Tour v pozícii tímovej dvojky. A to hlavne kvôli tomu, že Quintana neabsolvoval Giro. Na tom pôsobil Landa veľmi dobre a nebyť neho, Carapaz by asi nemal možnosť zvíťaziť. Ak nájde 29-ročný jazdec správne nohy aj po trojtýždňovej záťaži, bude zaujímave sledovať, ako si to v tíme podelia.

Rigoberto Urán (:efd:)

Výsledkovo nenápadný kolumbijský vrchár môže pokojne naviazať na svoje druhé miesto z roku 2017. Síce skoro celú sezónu bol mimo, no už na Okolo Occitánie ukazoval dobré vrchárske vlastnosti.

Emanuel Buchmann (BOH)

Nemec podáva veľmi konzistentné výkony. Vo všetkých etapákoch zatiaľ skončil v prvej desiatke. Výborne sa prezentoval na Critérium du Dauphiné, kde obsadil tretie miesto. V jeho tíme mu bude pomáhať podobne vyzerajúci Patrick Konrad, no 26-ročný Buchmann by mal na tom byť lepšie, aj keď za Grand Tour ešte neskončil v top-10.

Dan Martin (:uae:)

Dan Martin

Čierny kôň pretekov, ktorý sa pravidelne umiestňuje v prvej desiatke. Vrchársky festival by mal Írovi viac ako vyhovovať a svojou agresívnou jazdou by mohol viacerých prekvapiť.

Enric Mas (:qst:)

Španiel hlási útok na celkové poradie už pri prvej účasti na Tour. Ani on vo Švajčiarsku neoslnil, no to neurobil ani na príprave pred Vueltou minulý rok. Napokon z toho bolo parádne druhé miesto. 24-ročný jazdec tam vlani bojoval o biely dres s Lópezom, bude to tak aj s iným mladým Kolumbijčanom, Bernalom? Podľa výsledkov je to veľmi nepravdepodobné, ale pri Quick Stepe nie je tento rok nič nemožné.

Vincenzo Nibali (:bmt:)?

Ambície „Žraloka z Messiny“ sú otázne. Sám priznal, že až po šiestej etape na La Planche des Belles Filles uvidí, či zabojuje o žltý dres, svoj druhý. 34-ročný Grand Tour špecialista totiž odjazdil Giro v plnom nasadení a v jeho veku je už otázne, ako bude na to telo reagovať.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár