Od roku 2012 nezastaviteľný. Ako vyhrával Peter Sagan v bodovacej súťaži

Tour de France
Sagan

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Peter Sagan (BOH) už od roku 2012 dominuje v bodovacej súťaži o zelený dres na najslávnejších etapových pretekoch sveta – Tour de France. Niekoľkonásobným ziskom druhého najprestížnejšieho dresu na Tour a víťazstvom v 12 etapách sa natrvalo zapísal do histórie „Starej Dámy“. Na pódiu v Paríži bol zelený celkovo sedemkrát. Prekonal tak rekord Erika Zabela z rokov 1996 až 2001. Slovenský cyklista mal možnosť tento rekord vyrovnať už pred dvoma rokmi, no do Paríža po kontroverznom vylúčení nedošiel. Čiže prakticky túto súťaž priamo na trati nikdy neprehral. Poďme si pripomenúť všetky jeho víťazstvá v súťaži o zelený dres.

2012

Peter prišiel na Tour ako cyklista, ktorý nebol úplne neznámy. Veď rok predtým vyhral preteky z kategórie World Tour Okolo Poľska alebo získal tri etapy na Vuelte. V sezóne 2012 zaznamenal kvalitné nižšie umiestnenia na klasikách ako Okolo Flámska, Gent-Wevelgem alebo Amstel Gold Race. Vyhral päť etáp na Okolo Kalifornie. Na generálke pred Tour, Okolo Švajčiarska, začal ďalšiu dominantnú sériu, keď získal štyri víťazné etapy a odvtedy v krajine Helvétskeho kríža vyhráva každý rok.

Sagan
Peter Sagan v spoločnosti žltého Bradleyho Wiggisna, bodkovaného Thomsa Voecklera a bieleho Tejaya Van Garderena; zdroj: twitter.com/Kalibro44

Na Tour zažil premiéru ako z ríše snov. Vyhral prvú etapu s hromadným štartom v Seraingu, keď si to na malom stúpaní v cieli rozdal s Fabianom Cancellarom a Edvaldom Boassonom Hagenom. Podľa dostupných údajov jeho priemerný výkon v posledných stovkách metrov bol neuveriteľných 1236 wattov. V tretej etape unikol na stúpaní v Boulogne-sur-Mer a v cieli predviedol svoje slávne víťazné gesto napodobňujúce Forresta Gumpa. Výhru si pripísal aj v šiestej etape, kde vyhral hromadný dojazd. Porazil kvalitných šprintérov ako Andrého Greipela alebo Matthewa Gossa. Skvelé výkony predvádzal aj v horských etapách. Tam sa začala tradícia zbierania bodov na šprintérskych prémiách, na ktorých iní nemali nárok. Vo vrchárskej 14. etape získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca.

Sagan
1. etapa TdF 2012. zdroj: twitter.com/petosagan
Sagan
Triumf na Tour v 3. etape. zdroj: twitter.com/GosuSM
Sagan
Saganovo víťazstvo v 6. etape. zdroj: twitter.com/Doug71647653

Bodovacia súťaž 2012:

1.Peter Sagan (Svk)Liquigas – Cannondale421
2.André Greipel (Ger)Lotto Belisol Team280
3.Matthew Goss (Aus)Orica GreenEDGE268

2013

Kvalitné výkony predvádzal opäť v Kalifornii a Švajčiarsku, kde získal viaceré etapové víťazstvá. Na Tour de France skončil šesťkrát v prvej trojke etapy. Zadarilo sa mu v etape číslo sedem. Tam v šprinte porazil Johna Degenkolba, Daniela Benattiho alebo Michala Kwiatkowskeho. Stalo sa po tom, čo jeho tím Cannondale prevádzal výbornú robotu počas celej etapy, najmä v posledných 10 km. Sagan sa opäť často nachádzal v únikoch a v Paríži si prevzal druhý zelený dres počas 100. výročia Tour.

Bodovacia súťaž 2013:

1.Peter Sagan (Svk)Cannondale Pro Cycling Team409
2.Mark Cavendish (GBr)Omega Pharma – Quick Step312
3.André Greipel (Ger)Lotto Belisol267

2014

V prvom týždni Tour de France skončil Peter až sedemkrát v prvej päťke. Bolo to ale bez víťazstva. Také niečo sa naposledy stalo až v roku 1914. Jeho aktivita mu ale zabezpečila biely dres pre najlepšieho mladého jazdca, ktorý nosil od prvej až do siedmej etapy. Aj vďaka tomu, že na tejto Tour bol štyrikrát druhý, získal tretí zelený dres. Najbližšie k víťazstvu bol v siedmej etape. V tesnom závere prehral s Matteom Trentinom iba o milimetre.

Sagan
Tesný súboj s Trentinom. zdroj: twitter.com/LeTour
Sagan
Peter Sagan s celkovým viťazom Tour a bývalým tímovým kolegom Vincenzom Nibalim. Biely dres vyhral Thibaut Pinot. zdroj: twitter.com/ManuLorenzo_2/

Bodovacia súťaž 2014:

1.Peter Sagan (Svk)Cannondale431
2.Alexander Kristoff (Nor)Team Katusha282
3.Bryan Coquard (Fra)Team Europcar271

2015

Sagan prestúpil do tímu Tinkoff-Saxo. V novom drese sa mu opäť nepodarilo vyhrať žiadnu etapu, o tie bojoval hlavne s Andrém Greipelom. O víťazstvo ho obral napríklad aj Zdenek Štybar v siedmej etape alebo Greg Van Avermaet v trinástej. Sagan sa však dostával do únikov a patril medzi najbojovnejších jazdcov. Pamätná je aj 16. etapa končiaca v meste Gap. Sagan bol súčasťou úniku dňa a po stúpaní druhej kategórie Col de Manse predviedol riskantný zjazd, no Rubéna Plazu nedokázal dostihnúť. Na tejto Tour získal päť druhých miest a dvakrát cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy. V bodovacej klasifikácii zvíťazil o 66 bodov pred Greipelom.

Sagan
V koncovke 16. etapy napodobnil búchanie o hruď z filmu Vlk z Wall Street. Po heroickom výkone v zjazde skončil na druhom mieste. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Bodovacia súťaž 2015:

1.Peter Sagan (Svk)Tinkoff – Saxo432
2.André Greipel (Ger)Lotto Soudal366
3.John Degenkolb (Ger)Team Giant – Alpecin298

2016

V drese pre svetového majstra prišiel v tejto sezóne prvý monument v kariére, Okolo Flámska, a aj ukončenie smolnej série bez víťazstva na Tour. V druhej etape končiacej na stúpaní tretej kategórie vyhral pred klasikármi ako Alaphilippe, Valverde alebo Martin. Ako bonus sa prvýkrát v kariére obliekol do žltého dresu. V piatej etape ho z neho vyzliekol Greg Van Avermaet. V desiatej etape sa dostal do úniku, ktorý to dotiahol až do cieľa. V zriedenej skupine však prehral šprint s Michaelom Matthewsom. V ďalšej etape zaútočil krátko pred cieľom a vytvorila sa exkluzívna skupina v zložení: Sagan, tímový kolega Maciej Bodnar, žltý Chris Froome a Geraint Thomas. Slovák si poľahky poradil s mužom v žltom drese a vyhral etapu. Tretie víťazstvo si pripísal v Berne v 16. etape. Tam prešprintoval Alexandra Kristoffa o niekoľko centrimetrov. Na Elyzejských poliach v poslednej etape prehral špurt s Andrém Greipelom. Poistil si vedenie v bodovacej súťaži. V ten rok získal 470 bodov, druhý Marcel Kittel ich získal 228. Okrem zeleného dresu sa pred Víťazným oblúkom tešil z ceny pre najaktívnejšieho jazdca Tour.

Sagan
Najlepší únik celej Tour? zdroj: twitter.com/PelotonMag

Bodovacia súťaž 2016:

1.Peter Sagan (Svk)Tinkoff470
2.Marcel Kittel (Ger)Etixx – Quick Step228
3.Michael Matthews (Aus)ORICA-BikeExchange199

2017

Vtedy sa tešil hneď v tretej etape po šprinte do kopca, kde porazil Matthewsa a Martina. V nasledujúcej štvrtej etape bol diskvalifikovaný z Tour a prerušil svoju sériu zelených dresov. Bodovaciu súťaž mal najprv vyhrať dominantný šprintér Tour 2017 Marcel Kittel, no zastavil ho pád. Po možnosti získať zelený dres siahol Michael Matthews, ktorý každoročne patril k favoritom, no nedokázal bodovať na rovinatých etapách tak, ako Sagan. Austrálčan však nemal dres zadarmo, vyhral dve etapy.

Bodovacia súťaž 2017:

1.Michael Matthews (Aus)Team Sunweb370
2.André Greipel (Ger)Lotto Soudal234
3.Edvald Boasson Hagen (Nor)Team Dimension Data220

2018

Sagan si chuť napravil hneď ďalší rok. Pomohol si skvelými tromi víťazstvami v etape, najviac spomedzi všetkých jazdcov. Zvíťazil v druhej, piatej a trinástej etape. V prvých etapách mal v súťaži o zelený dres silného súpera – Fernanda Gaviriu. Potom však prišla kontroverzná penalizácia mladého Kolumbijčana a v dvanástej horskej etape opustil Tour. Urobili tak aj ostatní šprinéri, pre ktorých boli vrchárske etapy príliš náročné. V 17. etape utrpel Sagan nepríjemný pád a to ho limitovalo v ďalších dvoch šprintérskych etapách, kde nedokázal zabojovať o víťazstvo. Taktiež sa vyjadril, že pyrenejská 19. etapa patrila k jeho najťažším dňom v kariére. Žilinčan však napriek všetkej bolesti preteky neopustil a dokončil ich s hrdosťou.

Sagan
Po dvoch rokoch v žltom drese. zdroj: twitter.com/SuperSportTV
Sagan
Sagan vyhráva 2. etapu. zdroj: twitter.com/LeTour

Napriek bolesti preteky dokončil a prekonal svoj vlastný rekord v počte bodov v šprintérskej súťaži z roku 2016. Vlani ich nazbieral 477.

Sagan
zdroj: twitter.com/bikecomesfirst

Bodovacia súťaž 2018:

1.Peter Sagan (Svk)BOH477
2.Alexander Kristoff (Nor)UAE246
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ203

2019

Tento rok mal 29-ročný Sagan jediný cieľ – prekonať rekord siedmych dresov Erika Zabela. Tomu sa prispôsobil aj celý prístup k pretekom, bol o čosi konzervatívnejší. Druhým miestom v prvej etape vykročil najlepším možným spôsobom, do zeleného dresu sa po jeho nosení ako náhradník v druhej etape dostal už aj oficiálne po konci tej tretej. Jednak získaval slušné body na prémiách, takisto sa v prvom bloku 11. etáp umiestnil až osemkrát v prvej päťke. Táto konzistentnosť mu prakticky vyhrala dres na rovinatých a zvlnených etapách, v ktorých sa bodovacia súťaž vyhráva.

Sagan
zdroj: twitter.com/LeTour

Čerešničkou na torte Tour bola piata etapa. Tá priniesla výškové metre, ktoré odpárali čistokrvných šprintérov. Po skvelej práci tímu Bora – hansgrohe tak Sagan mal najväčšiu rýchlosť spomedzi odolných špurtérov a klasikárov. Po zvyšok Tour sa tak naozaj už len sústredil, aby sa pravidelne umiestňoval na prvých priečkach cieľov aj prémií. Zelený dres mu už nemal ako uniknúť. Aj jeho súperi rýchlo pochopili, že sedem dresov nezískal len náhodou a v pokročilej fáze pretekov už ani nepredstavovali výraznú hrozbu. Skvelým záverom pretekov a ziskom troch etáp sa na druhé miesto vyšvihol Caleb Ewan(:lts:). Na Sagana stratil 68 bodov. Kto vie, či by Austrálčan dokázal konkurovať v tejto súťaži, keďže v koncovkách etáp bol jednoznačne lepší, dobré viacej bodov ho stála malá účasť na prémiách. No ak by míňal sily tam, možno by sa neukázal ako najrýchlejší muž 106. ročníka Tour.

Peter Sagan:

„Som veľmi šťastný zo siedmeho zeleného dresu. Taktiež som prekvapený. Každý rok prichádzam späť, aby som zo seba vydal maximum. Prvý zelený dres bol veľkým prekvapením, lebo som prišiel vyhrávať etapy a dres prišiel s nimi. Druhýkrát to bol 100. ročník Tour a opäť som mal zelený dres. Potom to začalo byť ľahšie, povedzme viac pod kontrolou.

„Som vďačný za to, že môžem písať históriu Tour de France. Mojím najlepším momentom bolo víťazstvo v piatej etape. Ostatné skvelé chvíle prišli v horách, etapách, ktoré boli skrátené. To boli pre mňa dobré správy. Keď som preťal cieľovú pásku v Paríži, taktiež to bol veľmi dobrý pocit.“

Tak či onak, Sagan spravil z tejto súťaže svoju doménu, na ktorú využíva svoje najväčšie prednosti a necháva súperov v ťažkých pozíciách.

Bodovacia súťaž 2019:

1.Peter Sagan (Svk)BOH316
2.Caleb Ewan (Aus)LTS248
3.Elia Viviani (Ita)DQT224
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár