Okolo Baskicka: Tvrdý pád Alaphilippa využil na finálnom kopci Schachmann

Okolo Baskicka 2019

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Dnes bola na programe tretia etapa pretekov Okolo Baskicka. Tá mala 191,4 kilometra, čo bol najdlhší deň v sedle na tomto španielskom závode. Išlo sa zo Sarriguren do Estibaliz. Počas etapy sa prešlo kopcami Goni a Opakua, posledný vrchol sa nachádzal vyše 60 kilometrov pred cieľom. Záver tvoril kopec dlhý 1,4 kilometra s priemerným sklonom 4,2 percent.

Brejk utvorili jazdci Ben King (:ddd:), Bruno Armirail (FDJ), Julien Bernard (:tfr:), Toms Skujins (:tfr:), Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias), Nicolas Sessler (Burgos-BH), José Fernandes (Burgos-BH) a José Joaquin Rojas (MOV). Ich náskok sa v prvej polovici trasy pohyboval okolo dvoch minút, pelotón viedli viaceré favorizované tímy ako Astana a Sky. V žltom drese pre priebežného lídra bol stále Maximilian Schachmann (BOH). Jeho tím veľmi neťahal, keďže nikto z úniku nebol hrozbou pre vedúceho Nemca.

zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Po pokojných častiach pretekov viacero mužov spadlo. Medzi nimi boli aj Steve Cummings (:ddd:) a majster sveta v časovke Rohan Dennis (:bmt:). Tí museli byť prevezení do nemocnice. Spadli aj Sepp Kuss (:tjb:) či Markel Irizar (:tfr:), no bez vážnejších následkov. Na 5-kilometrovom kopci Opakua začalo pršať, na mokré cesty si museli jazdci dávať pozor hlavne v prudkom klesaní. Po ňom nasledovala rovina do cieľovej destinácie, zrážky sa zastavili a na jazdcov čakali len mokré cesty.

Po zvýšení tempa v poslednej dvadsiatke kilometrov sa náskok úniku začal rýchlo sťahovať. Astana chcela udržať v hre viacerých ašpirantov na celkové či etapové víťazstvo ako Jakoba Fuglsanga (AST), bratov Izagirreovcov (AST) či Omara Fraileho (AST). Sky držal šance pre Michala Kwiatkowskeho (:sky:) a Gerainta Thomasa (:sky:).

Ťažký pád top favoritov – schytali to Alaphilippe, Kwiatkowski, Thomas aj Mas

6  km pred koncom sa na ľavej strane pelotónu udial hromadný pád. Na zemi sa ocitlo okolo 20 ľudí, medzi nimi aj najväčší favoriti na etapu a celkové víťazstvo. Najdlhšie na zemi ležal Julian Alaphilippe (:qst:). Okrem súčasne najúspešnejšieho jazdca pelotónu spadli aj Enric Mas (:qst:), Michal Kwiatkowski (:sky:) a Geraint Thomas (:sky:). Tí mohli pokračovať, ťažké následky však utrpel Jonathan Castroviejo (:sky:).

Takmer celý tím Deceuninck-Quick Step sa zoskupil okolo španielskeho vrchárskeho lídra Masa a snažil sa limitovať straty. Francúz Alaphilippe sa po niekoľkých minútach postavil a do cieľa došiel s 12-minútovým odstupom. Aj keď si ihneď po páde držal zápästie a rameno, zaprel sa a etapu dokončil, čiže zraneniu nebudú úplne najhoršie. O jeho prípadných zdravotných problémoch a ďalšom priebehu dominantnej sezóny vás budeme informovať.

Záverečný kopec

Bez najväčšieho favorita vo finále bol súboj otvorenejší. V závere bol najsilnejší Max Schachmann, ktorý nastúpil spoza Diega Ulissiho (:uae:) a Alexeja Lutsenka (AST) v poslednej dvestovke metrov. 25-ročný víťaz si vysokou rýchlosťou ihneď vytvoril slušný náskok. V posledných momentoch sa na neho nedolepili Taliani Ulissi a ani Enrico Battaglin (:kat:), ktorí doplnili pódiové priečky.

Štvrtý skončil talentovaný Švajčiar Marc Hirschi (:sun:), ktorý sa túto sezónu ukázal aj v top-10 na E3 BinckBank Classic. Adam Yates (:mts:) sa tentoraz vyhol problémom a na rozdiel od včerajška, tento deň dokončil bez straty a v najlepšej desiatke. Celkové poradie je však mimo jeho dosah.

Video z cieľa:

Celkové poradie

Max Schachmann druhým víťazstvom na pretekoch ostáva na čele celkovej klasifikácie. Po úspešnom začiatku v časovke včera získal šieste miesto a dnes pridal ďalších desať bonusových sekúnd v cieli. Pád zničil ambície poľského šampióna Kwiatkowskeho, ten došiel s viacminútovou stratou. Na druhé miesto v GC sa tak posunul Ion Izagirre (AST) so stratou 33 sekúnd. Tretia priečka v celkovom poradí sa ušla kolegovi lídra Patrickovi Konradovi (BOH), ktorý stráca rovnaký počet sekúnd.

Štvrtý je Ír Dan Martin (:uae:). Ďalšie etapy ponúknu drsnejší vrchársky profil, kde Schachmann nemá najväčšiu šancu. Tú majú práve jeho konkurenti pod ním, medzi nimi aj čistí vrchári ako Emanuel Buchmann (BOH), Daniel Martínez (:efd:), Mikel Landa (MOV) či Sam Oomen (:sun:).

Žltý dres sa vzdialil okrem Kwiatkowskeho aj Thomasovi, ktorý bral viac ako päťminútovú stratu. Enric Mas mal v cieli manko 1:43 a taktiež prišiel o možnosť bojovať o žltý dres. Do konca pretekov ostávajú tri etapy.

Profil:

Výsledky 3. etapy:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH3:29:37
2.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:01
3.Enrico Battaglin (Ita):kat:
4.Marc Hirschi (Swi):sun:
5.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST
6.Jon Aberasturi Izaga (Spa)Caja Rural-Seguros RGA
7.Adam Yates (GBr):mts:
8.Bauke Mollema (Ned):tfr:
9.Carlos Julian Quintero Noreña (Col)Manzana Postobon
10.Grega Bole (Slo):bmt:

Celkové poradie:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH8:34:31
2.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST0:00:33
3.Patrick Konrad (Aut)BOH
4.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:49
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:51
6.Daniel Martinez (Col):efd:0:00:53
7.Pello Bilbao (Spa)AST0:00:54
8.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:01:11
9.Mikel Landa (Spa)MOV0:01:16
10.Sam Oomen (Ned):sun:
Zdroj: cyclingnews
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár