Okolo Romandie: Šprintérov zastavil silný výkon domáceho Künga

Okolo Romandie 2019

zdroj: twitter.com/Delo_Sport

Druhá etapa pretekov Okolo Romandie mala 174,4 kilometra a ponúkla jednoduchší profil. Stúpania prišli hneď po začiatku, po zjazde a rovine nasledovala najdlhšia prekážka – Col du Mollendruz (dĺžka 21,3 km; sklon 3,3%). Tento najvyšší bod etapy sa však nachádzal až 70 km pred páskou, po klesaní prišla na rad zvlnená časť etapy. Do cieľa v Morges na západe Švajčiarska sa došlo po jednoduchších častiach, na triumf si brúsili zuby hlavne rýchli jazdci a šprintéri. Pri Neuchâtelskom a Ženevskom jazere dnes pršalo a teplomer ukazoval iba 10 ºC.

Arcas (MOV), Backaert (Wanty Groupe Gobert), Bagdonas (:alm:), Brown (:efd:), Imhof (Švajčiarsko) a domáci Küng (FDJ) sa dostali do silného úniku dňa. Ich náskok neprešiel cez päť minút, keďže pelotón zodpovedne viedol tím Jumbo-Visma. Holandský celok dostal túto povinnosť, keďže ich Primož Roglič (:tjb:) je na čele celkovej klasifikácie. Išlo o kontrolovanú etapu, ani na tiahlom stúpaní v strede sa nevytvorili rozdiely. V upršanom počasí sa k stíhaniu brejku pridali aj Deceuninck-Quick Step so šprintérskym lídrom Eliom Vivianim (:qst:) a Bora – hansgrohe so Samom Bennettom (BOH). Na špici sa objavil aj Slovák Erik Baška (BOH). Vrchársky dres si aj po dnešnom dni a neúčasti v úniku udržal Švajčiac Simon Pellaud (Švajčiarsko).

V úniku zatlačil silný tempár Stefan Küng a v poslednej dvadsiatke kilometrov sa mu podarilo osamostatniť na čele. Švajčiar mal pred sebou rovinatú časť etapy až do cieľovej destinácie To sa v pelotóne pozbierali aj iné tímy, napríklad UAE-Team Emirates, a náskok rýchlo klesol na rozdiel jednej minúty. Každý si hľadal pozíciu v prednej časti, keďže na trati pršalo a nikto nechcel riskovať zbytočný pád. Náskok Künga sa však počas ubiehajúcich kilometrov nezmenšoval, práve naopak. 5 km pred páskou to bolo 1:20 a šprintérske tímy ukázali znaky frustrácie a pomaly prestali ťahať, lebo vedeli, že na motorové tempo Künga s veľkým náskokom nemajú šancu.

25-ročný Stefan Küng tak zaznamenal víťazstvo v treťom dni závodu. Zároveň ide o jeho tretí triumf na tomto podniku, etapy s hromadným štartom vyhral v rokoch 2017 a 2015. Počas svojej kariéry získal jazdec Groupama-FDJ celkovo desať triumfov, z toho šesť v individuálnych časovkách. Dnes ukázal nielen silu a výdrž, ale aj motiváciu, veď na čele pretekov sa nachádzal už od utvorenia úniku, kde taktiež zanechal mnoho síl. V posledných sezónach pôsobil v bývalom tíme BMC, tento rok prišiel ako jeden z lídrov do francúzskej stajne FDJ. Po príchode už stihol vyhrať časovku na Okolo Algarve.

Dojazd:

V pelotóne vyhral šprint o druhé miesto Sam Bennett (BOH) so stratou minúty. Ír ukázal slušnú formu, no Vivianimu sa „iba“ o miesto porazeného zjavne nechcelo bojovať na 100 percent. Za nimi skončili ďalší Taliani, Sonny Colbrelli (:bmt:), Simone Consonni (:uae:) a až po nich finišoval Viviani.

Slováci

Jediný slovenský zástupca Erik Baška (BOH) skončil na 130. priečke so stratou 14 minút a 25 sekúnd.

Celkové poradie:

Po druhom mieste z prológu a včerajšom etapovom vavríne sa na prvom mieste generálky udržal Roglič. Druhý ostáva Rui Costa (:uae:) a tretí je kolega dnešného víťaza David Gaudu (FDJ). Všetci favorizovaní vrchári došli bezpečne v pelotóne. O držiteľovi dresu napovedia viac ostávajúce tri etapy, ktoré prinesú viaceré kopce. Zajtra pôjde o etapu s menšími, no intenzívnejšími stúpaniami, veľké vrchárske predstavenie bude nasledovať vo štvrtej etape, ktorá bude finišovať na 10-kilometrovom kopci Torgon. Posledný deň bude patriť individuálnej časovke.

V najlepšej pozícii je Roglič, keďže je aj skvelým časovkárom, no v tíme má aj Stevan Kruijswijka (:tjb:). Podľa ohlasov z tímu je možné, že Slovinec prenechá pozíciu lídra práve na Holanďana. Priebežný líder sa totiž pripravuje na trojtýždňový etapák Giro d’Italia a bolo by nesprávne zbytočne míňať sily na tomto menšom podniku.

Profil:

Výsledky 2. etapy:

1.Stefan Küng (Swi)FDJ4:10:59
2.Sam Bennett (Irl)BOH0:00:59
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
4.Simone Consonni (Ita):uae:
5.Elia Viviani (Ita):qst:
6.Patrick Bevin (NZl):ccc:
7.Michael Albasini (Swi):mts:
8.Viacheslav Kuznetsov (Rus):kat:
9.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
10.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty-Gobert

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:8:32:13
2.Rui Costa (Por):uae:0:00:10
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:12
4.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:13
5.Carlos Betancur (Col)MOV0:00:14
6.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:15
7.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:17
8.James Knox (GBr):qst:0:00:18
9.Damien Howson (Aus):mts:
10.Winner Anacona (Col)MOV0:00:19

Zdroj: cyclingnews; tourderomandie.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár