Okolo Turecka: Großschartner potvrdil dominanciu Bory, je na čele pretekov

Okolo Turecka 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Najťažšia, piata etapa pretekov Okolo Turecka rozhodla o celkovom poradí. Išlo totiž o jedinú vrchársku skúšku podujatia kategórie World Tour. V priebehu dňa však organizátori prišli s rozhodnutím, že výstup na záverečné stúpanie Kartepe sa skráti o 4 kilometre. Z pôvodných 16 tak stúpanie, ktorého doslovný preklad je „snežná hora“, malo 12 kilometrov. Na vrchole totiž v predošlých dňoch snežilo a neprajné počasie pokračovalo. Cesty sa tak stali pre cyklistov neprechodné. Sektory s ťažkými sklonmi však ostali, maximum tohto stúpania dosahovalo až 12%, priemer sa pohyboval okolo 9%, čo dalo jazdcom zabrať. Kilometre predtým však boli jednoduché, etapa mala 164 km a išlo sa väčšinou po rovine.

Počasie na vrchole:

Pod záverečnú prekážku prišiel pelotón pokope, skoré úniky boli zrušené. Na päte stúpania ťahal hlavne celok Astana a pelotón sa výrazne preriedil. Neskôr začala pracovať trojica z Dimension Data. Prvé útoky prišli s hranicou 6 kilometrov od dvojice z Delko Marseille Provence, nikam však neunikli. O kilometer útočil Valerio Conti (:uae:), toho dostihol Remco Evenepoel (:qst:). Mladík z Quick Stepu pokračoval v súvislom tempe a za ním sa vytvorila stíhacia skupina Felix Großschartner (BOH), Merhawi Kudus (AST) a Conti.

zdroj: twitter.com/sporza

Belgičan na čele bol dostihnutý Großschartnerom a štvorica top-favoritov mala pred sebou tri kilometre na pásku. Zrýchlením Kudusa zo skupiny odpadol Talian Conti, protiútok zasadil Rakúšan z Bora – hansgrohe a do problémov dostal Evenepoela.

V predposlednom kilometri už dlhšie nečakal eritrejský cyklista Kudus a vzdialil sa od Großschartnera. Na rovnejšej pasáži sa toto duo opäť spojilo a jeden z nich sa mal stať víťazom etapy. 200 metrov pred cieľom dokázal Großschartner zasadiť rozhodujúci útok a osamote si prišiel po víťazstvo. Posledné sily ešte nazbieral 26-ročný Conti a na páske predbehol Kudusa a získal druhé miesto so stratou 9 sekúnd. 19-ročný supertalent Evenepoel bral štvrtú priečku. V cieli mal manko 16 sekúnd.

Celkové poradie

25-ročný Rakúšan Großschartner vyhral kráľovskú etapu a obliekol sa do modrého dresu pre celkového lídra pretekov. V cieli ešte dostal 10-sekundový bonus za prvú priečku. Ide o tretiu víťaznú etapu pre celok Bora – hansgrohe, kolega Sam Bennett (BOH) bral triumfy v prvej a druhej etape, v ostatných dvoch bral Ír pódiové priečky. Dnes ho vystriedal talentovaný rodák spod Álp, ktorý sa v predošlých dňoch držal blízko svojho kolegu. V druhej etape dokonca bral strieborné umiestnenia a svoje konzistentné výkony pretavil do celkovej prvej pozície.

Na druhé miesto v celkovej klasifikácii sa dostal Valerio Conti, v generálke stráca 19 sekúnd. O šesť viac chýba tretiemu Merhawimu Kudusovi. Slušný štart do profesionálnej kariéry zažíva Evenepoel, ktorý obsadzuje štvrté miesto.

Zajtra je na programe posledná etapa, v ktorej si to o víťazstvo rozdajú šprintéri. Celkové poradie by sa nemalo meniť, prehovoriť by teoreticky mohli iba pády či zranenia.

Profil:

zdroj: tourofturkey.org.tr

Výsledky 5. etapy:

1.Felix Großschartner (Aut)BOH4:17:11
2.Valerio Conti (Ita):uae:00:09
3.Merhawi Kudus (Eri)AST
4.Remco Evenepoel (Bel):qst:00:16
5.Edgar Pinto (Por)W52 – FC Porto00:40
6.Jan Polanc (Slo):uae:00:51
7.Kyle Murphy (USA)Rally UHC Cycling00:58
8.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence01:03
9.Etienne Van Empel (Ned)Neri Sottoli – Selle Itala – KTM01:08
10.Rob Britton (Can)Rally UHC Cycling

Celkové poradie:

1.Felix Großschartner (Aut)BOH20:43:09
2.Valerio Conti (Ita):uae:00:19
3.Merhawi Kudus (Eri)AST00:25
4.Remco Evenepoel (Bel):qst:00:41
5.Edgar Pinto (Por)W52 – FC Porto00:59
6.Jan Polanc (Slo):uae:01:07
7.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence01:19
8.Jhonatan Restrepo (Col)Manzana Postbon01:26
9.Gonzalo Serrano (Spa)Caja Rural – Seguros RGA01:29
10.Kyle Murphy (USA)Rally UHC Cycling01:30
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár