Okolo Turecka: Vlajka nezastavila Jakobsena, Cavendish po dlhom čase na pódiu

Okolo Turecka 2019

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Dnešná, tretia etapa pretekov Okolo Turecka mala 122,6 kilometra a bol to najkratší deň v sedle. Jedinou veľkou prekážkou bol kopec vyše 50 km pred cieľom. Ostatné kilometre boli rovinaté, takže sa šprintovalo.

Šestica jazdcov v úniku nemala veľkú šancu na úspech, chytení boli na záverečnej rovine do mesta Erdemit na východnom pobreží Turecka. Tempo už opakovane diktovali tímy so šprintérmi Dimension Data, Bora – hansgrohe, Lotto Soudal a Deceuninck-Quick Step. Ku koncu nechali pracovať aj viaceré pro-kontinentálne tímy, priebežný líder Sam Bennett (BOH) si našiel koleso Fabia Jakobsena (:qst:). Vláčik mal nachystaný aj Dimension Data pre Marka Cavendisha (:ddd:).

Na širokej ceste si každý našiel správnu pozíciu. Prví otvorili šprint borci z Quick Stepu. 500 metrov pred páskou šprint rozbiehal Max Richeze (:qst:). Na jeho kolese bol práve Jakobsen, ktorý predviedol najlepší špurt zo všetkých a vyhral etapu. Spoza jeho háku sa nedokázal dostať víťaz dvoch etáp Sam Bennett. Pri značke 100 metrov sa dvojice chytil aj Cavendish, ktorý však nestačil na rýchleho Holanďana. Druhý skončil Ír Bennett, dlho stratený Cavendish získal tretie miesto. Z elitných šprintérov je v Malej Ázii aj Caleb Ewan (:lts:), Austrálčan získal štvrté miesto.

22-ročný Jakobsen prerušil nadvládu Bennetta, získal už tretie víťazstvo v roku. Holandský víťaz na závere ostal pokojný, keď mu malá turecká vlajka priletela na riadidlá. Víťaz etapy z Okolo Slovenska priniesol 24. víťazstvo pre svoj tím v sezóne.

Bennett ostáva na čele celkovej klasifikácie. O tej rozhodnú ďalšie dve etapy s finišom na kopci, veľké stúpanie je naplánované v sobotnej etape.

Po vyše 10 mesiacoch sa na pódium etapy dostal 33-ročný Cavendish, ktorý poslednú sezónu zápasil s pádmi a infekčným ochorením. Dnes ukázal celkom slušnú rýchlosť, chýbalo mu správne načasovanie. Naposledy bol Brit v najlepšej trojke v poslednej etape Adriatica Ionica Race ešte v minulom roku. Pocit víťazstva nepozná od tretej etapy Dubai Tour z vlaňajšej sezóny.

Záznam šprintu:

Profil:

zdroj: tourofturkey.org.tr

Výsledky 3. etapy:

1.Fabio Jakobsen (Ned):qst:2:50:12
2.Sam Bennett (Irl)BOH
3.Mark Cavendish (GBr):ddd:
4.Caleb Ewan (Aus):lts:
5.Christophe Noppe (Bel)Sport Vlaanderen-Baloise
6.Matteo Malucelli (Ita)Caja Rural-Seguros RGA
7.Matthew Gibson (GBr)Burgos-BH
8.Luca Pacioni (Ita)Neri Sottoli-Selle Italia-KTM
9.Jordan Arley Parra Arias (Col)Manzana Postobon
10.Yevgeniy Gidich (Kaz)AST

Celkové poradie:

1.Sam Bennett (Irl)BOH11:04:08
2.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:20
3.Jhonatan Restrepo (Col)Manzana Postbon0:00:22
4.Jan Polanc (Slo):uae:0:00:26
5.Gonzalo Serrano Rodriguez (Spa)Caja Rural-Seguros RGA
6.Valerio Conti (Ita):uae:
7.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence KTM
8.Edgar Pinto (Por)W52 / FC Porto0:00:29
9.Christophe Noppe (Bel)Sport Vlaanderen – Baloise0:00:30
10.Merhawi Kudus (Eri)AST
Zdroj: cyclingnews 
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár