Paríž – Nice: Odvážny útok Quintanu nezastavil žltého Bernala, v akčnej etape zvíťazil Ion Izagirre

Paríž - Nice 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Posledná ôsma etapa pretekov Paríž – Nice mala iba 110 kilometrov, no už tradične priniesla akciou nabité závodenie. Jej profil bol ovešaný viacerými kopcami. Celkovo bolo v itirenári šesť kategorizovaných stúpaní. Začiatok aj koniec sa nachádzal v meste Nice, cieľ nasledoval po zjazde z vrcholu Col des Quatre Chemin.

Romainovi Bardetovi (:alm:) už nemohol pomôcť Tony Gallopin (:alm:), ktorý odstúpil kvôli tráviacim problémom. Už na prvom stúpaní sa chceli od pelotónu odtrhnúť jazdci mimo boja o celkové poradie. Od začiatku sa útočilo, po prvej vrchárskej prémii, ktorú získal Thomas De Gendt (:lts:), bol únik ustálený. Belgičan si poistil náskok na čele súťaže o vrchársky dres, nachádzal sa v početnej skupine na čele. Dostali sa do nej viacerí vrchári mimo dosahu na celkové poradie, najväčšou hrozbou pre žltého Egana Bernala (:sky:) bol Ilnur Zakarin (:kat:), ktorý však strácal približne tri minúty. Po prejazde druhého stúpania Col de Chateauneuf z úniku zaútočil európsky šampión Matteo Trentin (:mts:). Náskok na hlavný pelotón vedený tímom Sky nebol veľký, pohyboval sa na hranici dvoch minút. Druhé miesto na prémii získal De Gendt a od získu bodkovaného dresu ho delil iba jeden bod.

Thomas De Gendt; foto: twitter.com/lotto_soudal

Za Talianom sa vybrali z úniku Tejay Van Garderen (:efd:) a Julien El Fares (Delko Marseille Provence). 65 km pred cieľom na stúpaní Col de Calaison sa zásluhou Sky pelotón rozdelil, vpredu ostala približne 30-členná skupina favoritov. Tá si udržovala odstup od úniku, ktorý bol minútový. Na vrchole tretieho kopca bral body aj De Gendt a svojou aktivitou si zaistil víťazstvo vo vrchárskej súťaži. Celkovo druhý Philippe Gilbert (:qst:) nestačil po včerajšom prekvapivom výkone na ťažkom stúpaní Col de Turini na tempo hlavnej skupiny a rozlúčil sa so svojimi ambíciami.

Quintanov útok na žltý dres prišiel na Cote de Peille

47 km pred koncom na najdlšhom stúpaní dňa Cote de Peille (6 km; 6%) zaútočil zo skupiny favoritov Nairo Quintana (MOV), ktorý pred začiatkom etapy strácal na svojho krajana Bernala 46 sekúnd v GC. Kolumbijčan sa rýchlo pripojil k stíhacej skupine a tam mu pomáhali kolegovia Marc Soler (MOV) a Winner Anacona (MOV). Na čele samotnej etapy sa nachádzal už iba Američan Van Garderen, ten bol však rýchlo chytený. V pôvodnom úniku na čele sa nachádzali okrem Quintanu aj silní jazdci Lopez (AST), Ion Izagirre (AST), Sánchez (AST), Simon Yates (:mts:), Van Garderen (:efd:), včerajší víťaz etapy Martínez (:efd:), Pozzovivo (:bmt:), Großschartner (BOH), Naesen (:alm:) a Kelderman (:sun:).

Aj vďaka práci Quintanu sa tento, inokedy pasívny jazdec, dostal do virtuálneho čela celkového poradia. Team Sky mal v stíhacej skupine šesť jazdcov a pomaly sťahoval 50-sekundový odstup, no pri kvalite úniku to bola veľmi náročná úloha. 29-ročný jazdec Movistaru si pomohol aj tromi bonusovými sekundami na šprintérskej prémii.

Foto: twitter.com/teamsky

Po krátkej prekáže v podobe stúpania Col d’Eze (1.5 km; 8.7%) sa náskok Quintanovej skupiny udržoval na hodnote 50 sekúnd. Dvojnásobnému víťazovi Grand Tour sa však nedostávalo podpory, keďže všetci túžili iba po etapovom triumfe a nechceli míňať sily na úkor svojich protivníkov. Vlak tímu Sky ešte pred posledným kopcom zabral a okresal svoju stratu na 40 sekúnd.

Na Col de Quatre Chemins zaútočil Ion Izagirre

13 km pred cieľom zaútočila dvojica Ion Izagirre a Tejay Van Garderen, o niekoľko metrov sa osamostatnil prvý menovaný Španiel. Quintana pokračoval v stálom tempe na čele desaťčlennej skupiny. Bernalovi vzadu stále pomáhali Iván Sosa (:sky:) a Michal Kwiatkowski (:sky:).

Na stúpaní Col de Quatre Chemins (5,5 km; 5,4%) zo skupiny so žltým dresom nastúpil Romain Badet, ten však nepredstavoval výraznú hrozbu pre Sky. Virtuálne poradie sa stále menilo. V poslednom kilometri pred vrcholom útočil ešte Simon Yates, silné nohy ukázal aj klasikár Oliver Naesen, ktorý sa nešpecializuje na kopce. Belgičan však nástup Brita pokryl.

Záver v Nice senzáciu nepriniesol

Na zjazde do cieľa mal Španiel Ion Izagirre náskok 30 sekúnd. Po práci Poliaka Kwiatkowskeho a Kolumbijčana Sosu sa medzera na Quintanu znížila na 25 sekúnd, čo by zaistilo Bernalovi žltý dres. V posledných piatich kilometroch začal pracovať aj 22-ročný Bernal a pochoval nádeje Quintanu na celkový triumf.

Ion Izagirre si v pokoji prišiel sólovou jazdou po víťazstvo v ôsmej etape s náskokom 18 sekúnd. Šprint o druhé miesto vyhral Naesen, tretí skončil Kelderman. V ich skupine finišoval aj sklamaný Quintana, ten sa však za svoj výkon rozhodne nemôže hanbiť.

Foto: twitter.com/diriflesso

30-ročný Ion Izagirre si napravil chuť z minulého roka, kedy práve v tejto etape narazil do svojho brata Gorku a spoločne sa obrali o možnosť vyhrať celý ročník. Ide o 19. víťazstvo pre tím Astana, čím sa udržal na čele rebríčka tímov o dva triumfy pred Deceuninck-Quick Step. Paralelne s triumfom vo Francúzsku sa z etapového víťazstva tešil ďalší jazdec kazašského tímu Jakob Funglsang (AST) na pretekoch Tirreno-Adriatico.

Celkové poradie

Egan Bernal vyhral preteky Paríž – Nice, druhú priečku obsadil Nairo Quintana s mankom 29 sekúnd. Gilberta vystriedal na pódiu Michal Kwiatkowski. Poliak si zároveň zaistil zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Kolumbijčania tak ovládli prvé dva posty pretekov, ich dominanciu potvrdil aj Martínez, ktorý ovládol včerajšiu etapu. Od roku 2012 je to šiesty triumf tímu Sky na „Pretekoch za slnkom“.

De Gendt si na pódiu obliekol bodkovaný dres. Talentovaný Bernal sa na pódiu ukáazl aj v bielom drese pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Kolumbijčan získal druhý triumf v celkovej klasifikácii na pretekoch World Tour. Minulý rok ovládol generálku na Okolo Kalifornie.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 8. etapy:

1.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST02:41:10
2.Oliver Naesen (Bel):alm:0:00:18
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:
4.Daniel Martinez (Col):efd:
5.Felix Großschartner (Aut)BOH
6.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:
7.Luis León Sanchez (Spa)AST
8.Simon Yates (GBr):mts:0:00:20
9.Tejay Van Garderen (USA):efd:
10.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:22

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):sky:29:17:02
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:39
3.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:03
4.Jack Haig (Aus):mts:0:01:21
5.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:45
6.George Bennett (NZl):tjb:0:02:20
7.Rudy Molard (Fra)FDJ0:03:02
8.Bob Jungels (Lux):qst:0:03:06
9.Luis León Sánchez (Spa)AST0:03:12
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:04:07
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár