Paríž – Roubaix: Peklo severu ovládol Deceuninck Quick-Step, Sagan v elitnej päťke

zdroj: twitter.com/paris_roubaix

Dnes sa konala najslávnejšia jednorázovka na svete. Pariž – Roubaix otvorila svoju už 117. edíciu. Na jazdcov bolo pripravených 257 kilometrov a z toho 54,5 km po dlažobných kockách, ktoré boli rozložené do 29 úsekov. Prvý atak mala na svedomí dvojica Mads Pedersen (:tfr:) – Marco Marcato (:uae:). Ich snahu však ničili protiútoky z hlavného poľa a tak sa obaja vrátili. V ďalšom útoku bol namočený iný Dán – Casper Pedersen (:sun:), doplnili ho Jurgen Roelandts (MOV) a Mads Wurtz Schmidt (:kat:). O desať kilometrov to bolo zase gruppo compatto a čakali sme na výraznejší únik.

Postupom času sa od pelotónu oddelili dve veľké skupiny, ktoré sa napokon spojili a na hlavných favoritov mali necelú minútu náskoku. Medzi najväčšie mená v úniku patrili Trentin (:mts:) či Lampaert (:dqt:). Po sektore 23 to však bolo všetko jedno a začínali sme od znova. Ťažký pád mal Iljo Keisse (:dqt:), okamžite sa držal za kľúčnu kosť a preteky sa pre neho skončili. Problémy mal i veľký favorit Van Aert (:tjb:), dostal defekt a spadol. Skvelou sólojazdou však docvakol špičku a mohol bojovať o prvenstvo ďalej.

Záverečných 50 km

Ako prvý zaútočil Nils Politt (:kat:), Nemec však nastúpil počas bufetu čo nebolo veľmi športové. Philippe Gilbert (:dqt:) a Rudi Selig (BOH) zachytili útok a pripojili sa k úniku. Za nimi však vyštartovala silná skupina, v ktorej bol Van Aert (:tjb:), Lampaert (:dqt:), Marc Sarreau (FDJ), Vanmarcke (:efd:) a Sagan (BOH). Skvelú prácu odviedol Tourminátor a prepojil medzeru medzi skupinami. Na čele tak bola šestica jazdcov a náskok bol slušných 45 sekúnd. V hlavnom balíku Deceunick brzdil snahu o spoluprácu a náskok tak narástol na minútu. Medzičasom z pretekov odstúpil víťaz z roku 2015 – John Degenkolb (:tfr:).

25 kilometrov do cieľa a 7 sektorov pavé čakalo na šesticu na čele. Náskok bol stále približne minúta. V tento moment to vzdal i Matteo Trentin (:mts:), ktorý frustrovane krútil hlavou. 23 kilometrov pred páskou prišiel prvý nástup na čele. Philippe Gilbert (:dqt:) otestoval nohy Sagana (BOH), ktorý ale pokryl tento útok. Taktika Deceunicku bola jasná – nastupovať, nastupovať a nastupovať. Nikto nechce Tourminátora na cieľovej rovinke. Avšak túto aktivitu odskákal Van Aert (:tjb:), ktorý toho mal plné zuby a čelo sa mu vzdiaľovalo. Často kľúčový úsek Carrefour de l’Arbre prešla pätica pohromade, na výjazde však zaútočil Politt (:kat:) a doplnil ho iba Gilbert (:dqt:). Saganovi (BOH) Lamapert (:dqt:) pochopiteľne nepomáhal, Vanmarckeovi (:efd:) nešlo radenie a tak to vyzeralo pre dvojicu na čele veľmi nádejne.

Finiš

Gilbert (:dqt:) tlačil na dláždených kockách, no Nemec vo farbách Katushe išiel životné preteky. 5 km pred cieľom opustil nášho reprezentanta Lampert (:dqt:) a tak to opäť vyzeralo na skvelý deň pre tím Deceunick Quick-Step. Záver na velodrome bol už oslavou belgického triumfu. Mladý Nemec nemal proti matadorovi žiadnu šancu a tak si Gilbert (:dqt:) pripísal svoj 4. monument v kariére. Frustrovaný Peter Sagan (BOH) si v ľahkom tempe prišiel pre 5. priečku.

Profil

Záver

Výsledky:

1.Philippe Gilbert (Bel):dqt:6:44:14
2.Nils Politt (Ger):kat:
3.Yves Lampaert (Bel):dqt:0:00:13
4.Sep Vanmarcke (Bel):efd:0:00:40
5.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:42
6.Florian Senechal (Fra):dqt:0:00:47
7.Mike Teunissen (Ned):tf:
8.Zdeněk Štybar (Cze):dqt:
9.Edvaldas Siskevicius (Lit)Delko Marseille
10.Sebastian Langeveld (Ned):efd:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár