Poznáme víťazov časovky na majstrovstvách SR a ČR v Trnave

Dnes začal spoločný národný šampionát Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike v Trnave. V prvý deň konania sa tradične rozdali dresy pre najlepších časovkárov. Bojovalo sa v náročných podmienkach, keďže na trati panovali vysoké teploty. Miestami teplomer ukazoval aj 34 °C.

Trasa jedného kola (20,5 km):

Profil:

zdroj: majstrovstvacctrnava.sk

Dnešný program:

  • 09:00 – Individuálna časovka žien a junioriek (1 kolo, 20,5 km)
  • 10:15 – Individuálna časovka juniorov (1 kolo, 20,5 km)
  • 13:00 – Individuálna časovku mužov U23 (2 kolá, 41 km)
  • 15:15 – Individuálna časovka mužov Elite (2 kolá, 41 km)

Muži Elite

Slovensko

V najvyššej kategórii súťažilo 19 jazdcov, z toho nikto nejazdí pod profesionálnym kontraktom. Očakávalo sa víťazstvo jediného kontinentálneho tímu na Slovensku Dukla Banská Bystrica. Novým národným majstrom v boji proti chronometru sa stal Ján Andrej Cully (Dukla). 23-ročný jazdec zvládol rovinatú trať s časom 54:24. O 1:12 vystriedal na prvej pozícii obhajcu titulu Mareka Čaneckého (Dukla). Tretí skončil Patrik Tybor (Dukla) a na rovesníka mu chýbalo 14 sekúnd. Obaja majú 31 rokov, dnes ich porazil oveľa mladší pretekár, ktorý sa ako jediný Slovák dostal pod hranicu 55 minút.

Keďže národné majstráky sa berú ako profesionálny závod, Cully získal vôbec prvé takéto víťazstvo vo svojej kariére. V Dukle pôsobí od augusta roku 2016. Medzi jeho iné úspechy patrí víťazstvo na pretekoch Grand Prix Chantal Biya v Kamerune. Nedávno sa dobre prezentoval aj únikom na cestných pretekoch na Európskych hrách v Minsku či sólo atakom v jednej etape Okolo Maďarska.

Česko

Na Českej strane sa črtal pekný súboj dvoch kvalitných špecialistov, ktorí svoje vlastnosti ukázali aj na vyššej úrovni. Z neho víťazne vzišiel Jan Bárta (Elkov – Author), ktorý porazil Josefa Černého (:ccc:) o 33 sekúnd. Dnes už šesťnásobný český majster zaznamenal čas 51:01 a ovládol celý deň v kráľovskej kategórii. Aj keď Petr Vakoč (:qst:) nie je časovkárom, ukázal dobré nohy a skončil tretí so stratou 1:16. 26-ročný jazdec Quick Stepu sa úspešne vrátil na scénu po brutálnej kolízii s nákladným autom, ktorá ho vyradila na celý rok.

zdroj: zdroj: twitter.com/CdelVentoux

34-ročný Bárta v Trnave zaznamenal svoje 14. profi víťazstvo. Jeho najväčšími úspechmi sú víťazstvo v etape na Okolo Rakúska alebo triumf na Rund um Köln. Prednedávnom ovládol prológ na Okolo Maďarska. Bárta pôsobil jeden rok vo World Tour, v tíme Bora – hansgrohe, za ktorého štruktúry jazdil od roku 2010.

Josef Černý (:ccc:) neobhájil svoj titul z minulej sezóny, aj keď, ako nám v rozhovore spomenul, mal také plány, minimálne v časovke. Úspešné absolvovanie Gira si však zjavne vyžiadalo svoju daň. Tam dokázal fantasticky skončiť v poslednej časovke na šiestom mieste.

zdroj: twitter.com/CdelVentoux

Muži U23

Slovensko

Dukla opanovala aj o level nižšiu časovku. Najlepším jazdcom do 23 rokov sa stal Martin Vlčák (Dukla) s časom 57:03. Druhý došiel Samuel Oros (Dukla) s mankom 55 sekúnd. Obaja sa narodili v roku 1998. Andrej Komora (CK CYKLOGLAJZA BB) získal bronzovú priečku so stratou 1:25.

Predpokladal sa súboj Matúša Štočka (Beltrami TSA Hopplá Petroli Firenze) alebo Adama Foltána (Topforex – Lappiere), no súboj dvoch výraznejších talentov nenastal. Prvý menovaný skončil na Slovensku štvrtý, keď ho od pódia delilo 11 sekúnd. Foltánova strata bola viac ako päťminútová.

zdroj: cyklistikaszc.sk

Česko

Elkov – Author mal víťazného borca aj v kategórii do 23 rokov. Talentovaný Jakub Otruba (Elkov – Author) mal v cieli čas 53:55, čiže o tri minúty menej ako víťazný Slovák. Išlo však o tesné víťazstvo, keďže iba o osem sekúnd zaostal druhý Michal Rotter (TJ Favoritov Brno U23). Tretí došiel Vojtěch Sedláček (CC Etupes).

zdroj: facebook.com/elkovauthor

Juniori

Slovensko

Jeden prejazd okruhom za 26:57 rozhodol o triumfe Filipa Lohinského z tímu TJ Slávia ŠG Trenčín. Tento klub bral prvé štyri miesta. 17-ročný jazdec porazil kolegu Pavola Kramarčíka iba o šesť sekúnd. Tretí skončil Simon Nagy.

Česko

Absolútne najlepším juniorom dnes bol Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tabor) s časom 26:57. Ten porazil Pavela Bittnera (Mapei Merida Kaňkovský) a Bruna Stočeka (IVARCS – AUTHOR TEAM) o 8 a 27 sekúnd.

Ženy Elite

Slovensko

S časom 29:58 odišla v najvyššej kategórii víťazne Tatiana Jaseková (BIKEPRO SPORT). Marianu Findrovú (CK Banská Bystica) premohla o 23 sekúnd. Bronz berie Andrea Šimora (Bike Team Juhasky).

V Trnave Češky nesúťažili.

zdroj: cyklistikaszc.sk

Juniorky

Súťaž mladých nádejí dnes dominantné ovládla 17-ročná Nora Jenčušová (SCHWABIK CYCLING CEA) s výkonom 30:18. Od druhej Simony Záhorcovej (MŠK Žiar n. Hronom) bola rýchlejšia o viac ako 1:30. Tretia Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana) strácala takmer dve minúty.

Zdroj: majstrovstvacctrnava.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár