Preview 6. etapy TdF: Prvá vrchárska etapa s odrazovou „doskou“ pre dobyvateľov Francúzska

Tour de France 2019

Predošlých päť etáp okrem tímovej časovky výrazné pohyby v celkovom poradí nenarobili. Avšak, už v šiestej etape príde na rad prvá z mnohých horských etáp. Finišovať sa bude na La Planche des Belles Filles (z fra. Doska krásnych dievčat) – prudkom kopci, ktorý sa počas krátkych rokov na Tour stal odrazovým mostíkom pre budúcich dobyvateľov Francúzska.

Trasa

Dĺžka: 160,5 km
Profil: horská, 3964 nastúpaných metrov
Štart: 13:05 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:29– 17:58 LSEČ

zdroj: letour.fr

Štartuje sa v meste Mulhouse, druhom najväčšom meste Alsaska po Štrasburgu, na východnej hranici s Nemeckom. Po dvadsiatke úvodných kilometrov a jedinej šprintérskej prémii v Linthale sa bude stúpať na tiahlu kombináciu kategorizovaných kopcov Le Markstein (1. kat; dĺžka 10,8 km; priem. sklon 5,4%) a Grand Ballon (3. kat; 1,3 km; 9%). Tam maximá dosiahnu niečo okolo 10%a bude to kvalitné otestovanie nôh vo výške 1336 m. n. m. Štartovacie mesto sa nachádza vo výške 249 metrov nad hladinou.

zdroj: letour.fr

Po zjazde prídu kratší Col du Hundsruck (2. kat; 5,3 km; 6,9%) a tiahly Ballon d’Alsace (1. kat; 11 km; 5,8%). Medzistúpanie Col des Croix (3. kat; 3,3 km; 6,1%) nenarobí najväčšie škody v etape. Na prudkom predposlednom kopci dňa Col des Chevrères (2. kat; 3,5 km; 9,5%) sa nachádza bonusová časová premía označená „B“. Prvým trom jazdcom na nej sa rozdá 8, 5 a 2 sekundy. Tieto prekážky v strede etapy jednu najnáročnejších trás, ktoré viedli na „Doskukrásnych dievčat“. Na pretekoch sa objavila iba trikrát od premiéry v roku 2012.

Potom už bude iba nesledovať zjazd na očakávané La Planche des Belles Filles. Tento zatiaľ najťažší kopec Tour 2019 má dĺžku 7 km a priemerný sklon 8,7%. Priemer upravujú menšie falošné rovinky, no v skutočnosti ide o mimoriadne prudkú stenu. Posledný kilometer odbije na Tour de France svoju premiéru, bude pokrytý šotolinou (gravelom) a dosiahne úmorných 24 percent. Vrchol v pohorí Vogézy sa nachádza vo výške 1140 m. n. m.

Mulhouse (štart)

Rodisko známeho futbalového trénera Arsènea Wengera bolo v minulosti kvôli polohe na nemecko-francúzskych hraniciach v strede sporov. Či už medzi samotným Francúzskom a Nemeckom v Prvej svetovej vojne, či pár storočí predtým medzi Pruskom a Francúzskom. Do terajšieho územia sa dostalo až po päťročnej okupácii nacistickým Nemeckom v 1945. Momentálne ide o moderné mesto, v ktorom sa nachádza najväčšie múzeum automobilov na sveet. To nazbieralo vyše 600 kusov veteránov aj z 19. storočia. Nestratilo sa ani miestne železničné múzeum, ktoré je najväčšie vo Francúzsku.

zdroj: twitter.com/marquetessss

16-krát hostilo Tour de France. Naposledy sa tu radoval takmer domáci Nemec Tony Martin, ktorý do cieľa v Alsasku prišiel po takmer 60-kilometrovom odvážnom sóle. Taktiež sa tu naposledy pred Julianom Alaphilippom obliekol francúzsky borec do žltého dresu, bol ním Tony Gallopin.

La Planche des Belles Filles (cieľ)

Pri cieli sa nachádza lyžiarske stredisko Haute-Saône. V blízkej dedine Plancher-les-Mines sa narodil napríklad Thiabut Pinot (FDJ), ktorý sa zajtra pobije o etapový triumf s ešte väčšou motiváciou pred bezprostredne domácou kulisou.

zdroj: twitter.com/bleualsace

Meno (Doska, tabuľa krásnych dievčat) pochádza z príbehu z roku 1636. Miestne ženy sa báli napadnutia švédskymi vojakmi počas Tridsaťročnej vojny, tak sa radšej rozhodli skočiť z hory do jazera pod ňou. Vodca družiny sa do jednej predtým zaľúbil a snažil sa ju zachrániť od utopenia. Naspäť sa však vrátil iba s jej mŕtvym telom. Jej meno vyryl do dosky a položil ju na jej hrob. Z toho vychádza samotný názov hory.

Zajtra sa pôjde takzvaná verzia „Super“ La Planche des Belles Filles, čiže úplne najdlhšie možné stúpanie s finišom na 24-percentnej časti.

Prvýkrát sa toto mimoriadne zaujímavé stúpanie použilo v roku 2012. Vtedy sa ukázalo, že bude to Team Sky, ktorý si to na ďalšie roky ustráži. Išlo sa vtedy v etape siedmej, a Chris Froome nechal vďaka neprebádanému vláčiku Sky za sebou neskoršieho víťaza ročníka Bradleyho Wigginsa a obhajcu žltého dresu Cadela Evansa. Štvrtý vtedy skončil ďalší neskorší triumfátor Vincenzo Nibali. Kompletnú prvú štvorku tak po pár rokoch tvoria víťazi Tour de France.

zdroj: twitter.com/lequipe

Talian Nibali si však na toto stúpanie počkaj aj vo svojom víťaznom roku 2014, kde vtedy desiatu etapu vo Vogézoch vyhral a započal svoju spanilú jazdu, ktorú korunoval celkovým víťazstvom v Paríži. Pinot vtedy skončil na domácom kopci druhý. Tiež sa išlo z mesta Mulhouse.

zdroj: twitter.com/Copedaleando

V sezóne 2017 tu vlaku Sky unikol Fabio Aru a zvíťazil, druhý skončil Dan Martin.

Favoriti

Dnes sa rozhodne, kto je kto na Tour, aspoň čo sa týka celkových ambícií. Nájazd na konečné stúpanie nemusí byť pre top favoritov úplne najnáročnejšou záležitsťou. Očakáva sa, že počas šiestich vrchárskych prémií sa jeden jazdec z úniku stane novým držiteľom bodkovaného dresu, keďže Tim Wellens sa na dlhé stúpanie nešpecializuje. Taktiež sa predpovedá jemný zadný vietor, čiže únik dňa by bol veľkým lákadlom pre mnohých jazdcov. V prvých vrchoch sa zvyčajne objavujú viac ako desaťpočetné skupiny na čele skupiny.

Najväčšia pozornosť sa tak udrží na finálnom kopci. Platí klišé: Tour sa tu síce nevyhrá, no môže sa tu prehrať. Pôjde tak o extrémne dôležitý deň pred celé preteky.

Veľkou otázkou je, či Julian Alaphilippe (:qst:) udrží žltý dres. Sám tomu nedáva veľké šance, ale pri jeho súčasnej forme by to s kúskom šťastia mohol dokázať. Oveľa pravdepodobnejšie je, že do žltej sa prezlečie nejaký skutočný výzyvateľ. Najlepšie postavenými vrchármi sú Steven Kruijswijk (:tjb:) a Egan Bernal (:qst:). V prvej desiatke sú aj Geraint Thomas (:ins:) a Enric Mas (:qst:).

Keďže ide o prvú vrchársku etapu, je ťažké určiť, kto má najlepšie nohy. Šiesta etapa už týždeň pred Tour sľubovala odhalenie veľkých hádanok na poli GC. Kto bude lídrom Ineosu? Prednosť má Thomas, no ak by obhajca titulu zacítil zle nohy, rola chráneného muža pripadá na 22-ročného Bernala. Až teraz uvidíme skutočný dopad pádov Thomasa zo Švajčiarska a prvej etapy Tour. Uvidíme, ako si s tímom poradili pri individuálnej príprave.

Pôjde Vincenzo Nibali (:bmt:) na celkové poradie? „Žralok z Messiny“ zatiaľ pristupoval k tejto otázke veľmi opatrne. Ak však druhý muž tohtoročného Gira zacíti svoju šancu, určite sa do nej zahryzne, podobne ako v edícii 2014. 34-ročný jazdec predtým avizoval, že by sa mal sústrediť len na etapy a bodkovaný dres, no zatiaľ nestratil žiaden čas okrem TTT a Tour bez jasného favorita je výbornou príležitosťou.

Kto bude lídrom Movistaru? Mikel Landa (MOV) alebo Nairo Quintana (MOV)? Aj keď asi pôjdu ako spolulídri, bude zaujímavé zistiť, kto je na tom lepšie. V poslednej dobe je favorizovaný Landa, no ten má za sebou Giro d’Italia. Alejandro Valverde (MOV) zjavne pôjde ako pomocník a lovec etáp.

Aký dopad mal pád Jakoba Fuglsanga (AST) v prvej etape? Dán bol pred Tour jedným z najväčších favoritov, šance po prvom dni mierne klesli.

Do hry sa zapoja aj explozívny Dan Martin (:uae:), Adam Yates (:mts:), Thibaut Pinot (FDJ), Romain Bardet (:alm:), Richie Porte (:tfr:), Enric Mas (:qst:), Patrick Konrad (BOH), Emanuel Buchmann (BOH), Rigoberto Urán (:efd:), Mike Woods (:efd:) alebo Warren Barguil (Arke Samsic).

Naše tipy

Dan Martin podľa nás zvíťazí na La Planche des Belles Filles. Náš partner, stávková spoločnosť Tipsport, na neho vypísala kurz 15,00:1. Ide o mierneho outsidera, no skúsenosti má z predošlej návštevy a šance mu pridáva aj tímová podpora od Arua, Costu alebo Hennaa a samotný charakter jeho jazdy.

Ak si TU pozriete kompletnú kurzovú ponuku na webe Tisport, uvidíte, že Egan Bernal je s kurzom 3,50:1 najväčším favoritom. Najlepšiu formu ukázal vo Švajčiarku, no stále ho môže zviazať tímové povinnosti. Jeho avizovaný líder Thomas má kurz na víťastvo v etape v pomere 17,00:1. Zlý tip nemusí byť Mikel Landa s kurzom 23,00:1. Jeho forma po Gire je síce neznáma, no určite by sa rád dostal spod tlaku tímového kolegu. Už raz po Gire ukázal excelentú formu na Tour a ako lepšie by získal voľnosť v tíme, ak nie víťazstvom?

Registrujte sa TU a stave si napríklad aj na Landu. Získate pritom 15 eur zadarmo s možnosťou bonusu až do výšky 4000 eur.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár