Preview: Kto bude triumfovať na prvom tohtoročnom monumente Miláno – San Remo?

V sobotu 19. marca sa môžeme tešiť na najdlhšiu, 298 kilometrovú klasiku jarnej sezóny nazývanú aj „The Spring classic“. Už 107. ročník privedie na štart najväčšie esá cyklistiky avšak s výnimkou obhajcu prvenstva Johna Degenkolba, ktorý absentuje pre zranenia.

Poďme sa ale pozrieť na stručnú históriu závodu. Prvý ročník sa konal už v roku 1907 a víťazom sa stal Francúz Lucien Petit – Breton . Najviac víťazstiev – 7, zaznamenal Belgičan Eddie Merckx. Po prelome milénií bol najúspešnejší Španiel Oscar Freire s tromi víťazstvami. Pre nášho Petra Sagana to bude už siedmy ročník. V doterajších šiestich účastiach sa najlepšie umiestnil v roku 2013, keď ho dokázal poraziť len Gerald Ciolek. Tento ročník sa zapísal do dejín závodu ako „najdrsnejší“ pretože panovalo extrémne zlé počasie, pre ktoré bol pretek skrátený o 52 kilometrov.

Profil dáva každoročne nádej na víťazstvo šprintérom. Na trati sa nachádzajú celkovo 4 krátke stúpania. Najdlhšie Passo del Turchino približne v polovici závodu a kratučké Poggio di Sanremo približne 10 kilometrov pred cieľom. Práve na ňom majú jedinú a poslednú šancu na víťazstvo „klasikári či vrchári“.

Pole favoritov je každoročne nesmierne široké. Svedčí o tom fakt že naposledy obhájil prvenstvo legendárny nemecký cyklista Erik Zabel v roku 2001. V súčasnej forme bude veľmi zaujímavé sledovať Nacera Bouhaniho z francúzskeho Cofidisu, ktorý však môže doplatiť na slabšiu podporu tímu. Michael Matthews z austrálskej stajne Oricca GreeEdge ukázal na preteku Paríž – Nice tiež výborné nohy. A nakoniec sú tu – víťaz z pred dvoch rokov Alexander Kristoff z Katushe, André Greipel z belgického tímu Lotto – Soudal, či tradične silné klasikárske zoskupenia tímov Etixx – Quick Step a Sky. My však budeme dúfať, že Peter Sagan sa konečne v tejto sezóne dočká tak vytúženého prvenstva. Predsa len, raz to prísť musí, tak prečo nie práve na slávnom Miláne – San Remo?

Foto: Michal Mališ

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár