Remco Evenepoel získal prvé profesionálne víťazstvo vo veľkom štýle

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

19-ročný cyklista Remco Evenepoel (:qst:) zaznamenal prvé víťazstvo medzi profesionálmi. Belgičan zvíťazil v druhej etape na domácom podujatí Okolo Belgicka.

Supertalent v tejto sezóne prestúpil do World Tour tímu Deceuninck – Quick Step. V minulom roku sa ukázal ako najväčší talent cestnej cyklistiky, keď získal viac ako dve desiatky triumfov v menších kategóriách. Rýchly prechod do najvyššej cyklistickej sféry zavŕšil ziskom svetových majstrovských dresov v časovke a v cestných pretekoch v juniorskej kategórii. Stal sa až tak výraznou postavou budúcnosti, že Patrick Lefevere mu musel hneď ponúknuť kontrakt. Zvyčajne sa perspektívni jazdci na nejaké sezóny presúvajú na preteky do 23 rokov. Evenepoelov talent však bol niečo, čo si musel belgický najlepší tím sveta ihneď postrážiť.

Víťazstvo prvoročáka na pretekoch Okolo Belgicka kategórie 2.HC prišlo po sólovom výkone v druhej etape dlhej 180,8 kilometra. Tá finišovala v meste Zottegem, iba 30 km od jeho domova v Schepdaal. Išlo o veľmi zaujímavý profil ovešaný krátkymi stúpaniami, medzi nimi aj legendárny Kapelmuur známy z Okolo Flánska.

Evenpoel sa dostal do úniku s časovkárom Victorom Campenaertsom (:lts:) a vyzeralo to, že to dvojica dotiahne do cieľa. Belgický rekordér v hodinovke však spadol 6 km pred cieľom na ostrej zákrute. To Evenepoelovi iba uľahčilo boj o veľmi pravdepodobné víťazstvo. Do cieľa prišiel sám so 42-sekundovým náskokom a prvý veľký výkrik do profi sveta si veľmi užil.

Remco Evenepoel:

„Je to moje prvé profesionálne víťazstvo a veľa to pre mňa znamená. Keď som preťal cieľovú čiaru, uvidel som mojich rodičov a bolo to proste nádherné.“

„Pre mňa bolo veľmi dôležité, že tu boli a že som mohol s nimi zdieľať tento moment. Je to neskutočné, ak sa pozriete na mená, aké tu štartujú. Nikdy som si nemyslel, že by som tu mohol vyhrať moje prvé preteky, aj napriek tomu, že som si tu priniesol dobrú formu.“

„Čim ťažšie preteky boli, tým lepšie som sa cítil. Snažil som sa šetriť nohy na záver, lebo som vedel, že vo finále môžem niečo urobiť. To sa mi podarilo na predposlednom kopci a cítil som, že teraz je perfektný moment na útok, lebo jazdci za mnou vyzerali nerozhodne a pozerali sa po sebe. Poznal som trasu a zatlačil som.“

Najmladší jazdec vo World Tour sa stal najmladším víťazom pretekov HC a vyšších od založenia World Tour. Taktiež sa vyjadril, že číslo 13 je jeho šťastné číslo. Včera, 13. júna získal prvé víťazstvo s číslom 13 na drese.

Slová chvály nešetril ani konkurent Campenaerts. Smolne spadol, nič vážne sa mu však nestalo. Podľa neho však len ťažko mohol bojovať o triumf, keďže Remco bol na neho veľmi silný. A to hovorí časovkár a rekordér v hodinovke, jednej z najťažších aktivít v cyklistike.

Victor Campenaerts:

„Nemám slov. Ešte som nevidel jazdca ísť tak rýchlo, ako išiel Remco. Už iba nasledovať ho bolo niečo, striedať mu bolo niečo iné. Nie som si istý, či by som to dotiahol s ním až do cieľa. Viem, ako sa jazdí na bicykli. Ale až teraz viem, čo jazdci zažívali minulý týždeň na Hammer Series a minulý rok na juniorských majstrovstvách sveta.“

Videosumár etapy:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár