Rovinj – raj pre cyklistov

Rovinj

zdroj: twitter.com/rovinj_official

Chorvátsku Istriu ako letnú dovolenkovú destináciu nikomu predstavovať netreba. My sme sa rozhodli, že ju priblížime z cyklistickej perspektívy. Cyklistov je na Istrii veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. My dnes zaostríme na oblasť Rovinj, ktorá je rajom pre cyklistov. Bližie sa pozrieme na najznámejšiu cyklotrasu kapitána Morgana. Rovinj ponúka i množstvo ďalších, ktoré nájdete na tomto odkaze.

Rovinj

Nachádza sa v západnom Chorvátsku, konkrétne na západnom pobreží poloostrova Istria. V meste Rovinj žije približne 13,5 tisíc obyvateľov, z toho asi 15% tvorí menšina z Talianska. Rovinj patrí k najmalebnejším mestám na poloostrove. Pôvodne to však bol ostrov, no bol spojený s pevninou pomocou umelého násypu. V tejto lokalite sa darí hroznu a preto si tu rozhodne treba skúsiť miestne víno.

Cyklotrasa kapitána Morgana

Táto cyklotrasa patrí k najdlhším. Meria niečo málo vyše 60 kilometrov. Na tejto trase je úplne všetko, natrafíte na bažinu, na vzácne vtáky, na prekliate mesto, na poklad pirátov a na historickú hvezdáreň. Začiatok cyklotrasy je v Palude, kde je poloslaná bažina a veľmi petrá plejáda vtákov (217 registrovaných druhov). Cestou ďalej natrafíte na goticko-renesančný kaštieľ Bembo. V neďalekej dedine Mrgani bol vraj zakopaný poklad kapitána Morgana. Blízko koncu je dedina Sošići, kde je kopec Maklavun – miesto vykopávok z doby bronzovej. Ak zdvihnete hlavu, tak uvdíte najznámejšiu hvezdáreň v Chorvatsku.

Hvezdáreň

Ubytovanie

Pre cyklistov je ideálny máj, jún, kedy v oblasti Rovinj ešte nie je hlavná sezóna. Na poloostrove bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne lacnejšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie na Istrii veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár