Santos Tour Down Under: Skvelý Peter Sagan zvíťazil po veľmi tesnom závere

Santos Tour Down Under 2019

Cyklisti majú za sebou už tretiu etapu austrálskeho podniku Tour Down Under. Po dvoch rovinatých etapách prišla na rad kopcovitá skúška. Etapa merala 146,2 kilometra. Nastúpalo sa v nej viac ako 3100 výškových metrov. Išlo sa medzi mestami Lobethal a Uraidla v Južnej Austrálii v pohorí Adelaide Hills. V cieľovej destinácii jazdci absolvovali sedem kopcovitých okruhov dlhých 14 kilometrov.

Aj počas tejto etapy panovali v Austrálii horúčavy. Teplomer ukazoval približne 35 ºC. Únik dňa vytvorila sedmička jazdcov. Medzi nimi bol aj Elia Viviani (:qst:), ktorý si chcel uchmatnúť obe šprintérske prémie. Tie sa nachádzali v prvých dvadsiatich kilometroch. Nakoniec sa mu to aj podarilo. Tím vedúceho Patricka Bevina (:ccc:) v prvej časti etapy kontroloval tempo. Na jedinej vrchárskej prémii bodoval naplno Manuele Boaro (AST) a dostal sa na druhé miesto v horskej klasifikácii. Prvý je aj naďalej Jason Lea (UniSA-Australia), ktorý sa do dnešného úniku nedostal.

Po prvých kolách začali odpadať jednotliví jazdci z úniku. Posledným utečencom bol Alberto Bettiol (:efd:), ktorý vydržal iba do posledných 15 kilometrov. Nepomohla mu ani predošlá pomoc od kolegu Jimmyho Wheelana (:efd:). Pozornosť tímu sa tak upriamila na Michaela Woodsa (:efd:). Na čelo sa dostalo zoskupenie Mitchelton-Scott. Na kopcovitej trase vypadli z pelotónu viacerí šprintéri, to sa netýkalo Petra Sagana alebo Dannyho van Poppela (:lot:). Tí sa nachádzal v oklieštenej vedúcej skupine. 3 kilometre pred koncom zaútočil Kenny Elissonde (:sky:). Nasledoval ho Michael Woods. Tých si však postrážila vedúca skupina. Aktívny bol aj Richie Porte (:tfr:), no nebolo mu dovolené zaútočiť. Skoro nastúpil Daryl Impey (:mts:) a nesledoval ho Peter Sagan. Slovák sa dokázal odpútať od kolesa Juhoafričana a zrýchlil. Dobré miesto si našiel aj Luis Leon Sanchez a predviedol šilný špurt. Sagan vyhral etapu, druhý skončil Luis Leon Sanchez  a skorý nástup Impeymu nevyšiel. Išlo však o veľmi tesný finiš, Sagan vyhral iba o menej ako dĺžku kolesa pred Španielom.

Sagan napodobnil svoje víťazstvo z minulého roku, kde taktiež vyhral v Uraidle. Samozrejme, ide o jeho prvý trumf v sezóne a celkovo je to jeho 110. kariérne víťazstvo.

Celkové poradie

Na čele ostáva včerajší víťaz Bevin. Ten sa dnes umiestnil na piatom mieste. Na druhé miesto sa posunul Peter Sagan. Ten stráca iba jednu sekundu. Tretí je 35-ročný Luis Leon Sanchez. Zajtra je na programe ďalšia etapa, ktorá môže zamiešať celkovou klasifikáciou. V poslednej časti etapy sa totiž nachádza stúpanie, kde sa môžu atakovat hlavne vrchári.

28-ročný Slovák taktiež vedie v šprintérskej súťaži, pred Vivianim má dvojbodový náskok.

Šprint:

Záber z cieľovej čiary:

Zdroj: twitter.com/andremeganck

Profil 3. etapy:

Zdroj: La Flamme Rouge

Výsledky 3. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH3:46:06
2.Luis Leon Sanchez (Spa)AST
3.Daryl Impey (RSA):mts:
4.Danny van Poppel (Ned):lot:
5.Patrick Bevin (NZl):ccc:
6.Jan Polanc (Slo):uae:
7.Ruben Guerriro (Por):kat:
8.Tadej Pogačar (Slo):uae:
9.Christopher Hamilton (Aus):sun:
10.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:

Celkové poradie:

1.Patrick Bevin (NZl):ccc:10:20:09
2.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:01
3.Luis Leon Sanchez (Spa)AST0:00:09
4.Michael Storer (Aus):sun:0:00:10
5.Daryl Impey (RSA):mts:0:00:11
6.Danny van Poppel (Ned):lot:0:00:15
7.Jan Polanc (Slo):uae:
8.Ryan Gibbons (RSA):ddd:
9.Christopher Hamilton (Aus):sun:
10.George Bennett (NZl):lot:

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár