Strade Bianche: Zablatené preteky ovládol mladý Belgičan. Sagan v prvej desiatke

Strade Bianche 2018

zdroj: twitter.com/StradeBianche

Preteky Strade Bianche sa konajú iba od roku 2007, ale srdcia fanúšikov si dokázali získať náročným profilom, krásnou okolitou prírodou, cieľom na magickom námestí Piazza del Campo a nevyspytateľným počasím. To sa ukázalo aj v tomto ročníku. Niekoľko dní pred klasikou to vyzeralo na zasnežené preteky, no sneh sa premenil na rovnako nepríjemný dážď. To sľubovalo mimoriadne zaujímavé cyklistické divadlo.

Tvrdé toskánske podmienky ukázal na svojom twitteri aj tím Quick-Step Floors, ktorý mal na zablatených cestách favoritov ako Gilbert (:qst:) a Štybar (:qst:).

Po približne hodine sa celý pelotón rozdelil na dve skupiny. Prvá skupina zložená zo 70 jazdcov si držala náskok približne dvoch minút. Táto selekcia prišla príliš skoro, čo malo na svedomí počasie a prudké stúpania. Následne sa z prvej skupiny odtrhol balík ôsmich jazdcov. Neskôr pribudli dvaja jazdci a vyformoval sa únik dňa. Zo známych mien tam boli cyklisti ako Edvald Boasson Hagen (:ddd:), Pierre Latour (:alm:) a Victor Campenaerts (:lts:). Náskok úniku bol pred kritickými sektormi na úrovni jednej minúty.

Vďaka práci niekoľkých tímov sa tempo pelotónu zvýšilo a únik bol pohltený. Na zjazde zaútočilo niekoľko jazdcov. Jednalo sa o desiatku mužov, ktorí patrili k papierovým favoritom. V novej skupinke lídrov sa nachádzal aj Peter Sagan (BOH). Okrem neho tam boli borci ako Alejandro Valverde (MOV), Zdeněk Štybar (:qst:), Michal Kwiatkowski (:sky:) a Daniel Oss (BOH). Z hlavného balíka sa rozhodol odísť Romain Bardet (:alm:). Ten dostihol lídrov a spolu s Van Aertom (Veranda’s Willems Crelan) sa spolu rozhodli ísť na čelo celých pretekov. Belgičan Van Aert je niekoľkonásobný majster sveta v cyklokrose a jeho skúsenosti z tejto disciplíny sa dokonale prejavili na zablatených a šotolinových cestách Toskánska. Doháňajúca skupina sa rozrástla o niekoľko jazdcov. Počas nasledujúcich kilometrov sa dosť taktizovalo a niekoľko cyklistov sa pokúšalo o prekvapujúci únik. Zaujímavé bolo, že počas pretekov nebol viditeľný belgický klasikár a jeden z favoritov na víťazstvo, Greg Van Avermaet (:bmc:). Na stíhaciu jazdu sa vydala dvojica Tiesj Benoot (:lts:) a Pieter Serry (:qst:). Dvojica postupne zvyšovala náskok a prvý menovaný skúsil individuálnu jazdu, ktorou sa dostal až na čelo k vedúcemu páru jazdcov.

15 kilometrov pred koncom nastúpil Peter Sagan, ale nachádzal sa až v štvrtej skupine. To nedávalo veľké nádeje na premiérové víťazstvo na Strade Bianche. O tri kilometre z vedúcej skupiny zaútočil Belgičan Benoot, ktorý bol dnes v dobrej forme a vydal sa na sólovú jazdu do mesta Siena.

Záver pretekov:

Benoot bol na ceste ku svojmu najväčšiemu úspechu v profi-pelotóne. 23-ročný Belgičan pred Strade Bianche 2018 nič nevyhral. Van Aert a Bardet strácali na lídra 40 sekúnd. Za nimi nasledovalo zoskupenie Visconti (:bmt:), Power (:mts:), Valverde (MOV) a Štybar (:qst:). V poslednom kilometri bolo potrebné sa dostať cez historické centrum mesta. Niektoré časti stúpania dosahovali sklon vyše 16%. Benoot išiel na šmykľavých kockách opatrne, ale o to viac si užil životné víťazstvo na námestí Piazza del Campo. Druhý skončil francúzsky vrchár Bardet a pódium uzatvorilo prekvapenie pretekov v podobe Wouta Van Aerta.

Peter Sagan:

Prvé tohtoročné predstavenie Sagana v Európe bolo práve na týchto pretekoch. Sagan bol počas závodu aktívny, držal sa v stíhacích skupinkách. Slovák sa pokúsil aj o útok, ale bolo to už pomerne neskoro a tempo vedúcich jazdcov bolo dostatočné na to, aby si náskok udržali. Hoci o víťazstvo nebojoval, skončil na slušnom ôsmom mieste. Strata navíťaza Benoota bola v cieli 2 miúty a 8 sekúnd.

Prejazd cieľom a víťazné emócie Benoota:

Výsledky

1.Tiesj Benoot (Bel):lts:5:03:33
2.Romain Bardet (Fra):alm:0:00:39
3.Wout Van Aert (Bel)Veranda’s Willems Crelan0:00:58
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:25
5.Giovanni Visconti (Ita):bmt:0:01:27
6.Robert Power (Aus):mts: 0:01:29
7.Zdenek Stybar (Cze):qst:0:01:42
8.Peter Sagan (Svk)BOH0:02:08
9.Pieter Serry (Bel):qst:0:02:11
10.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:02:18



zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár