Tour de France bude bez Toma Dumoulina

Tour de France 2019

Tom Dumoulin (:sun:) napokon vynechá Tour de France. Za jeho neúčasť môže zranenie kolena, s ktorým by nemohol naplno súťažiť.

Dumoulin minulý mesiac spadol počas štvrtej etapy pretekov Giro d’Italia. Z Talianska sa porúčal predčasne a sústredil sa na uzdravenie pred ďalšou Grand Tour. Na súťažné cesty sa postavil v predošlom týždni na pretekoch Critérium du Dauphiné, kde chcel vyskúšať záťaž. V nedeľu sa podrobil menšej operácii kolena, keďže sa zistilo, že pod kožou kolena má kúsok štrku.

28-ročný jazdec mal byť od začiatku týždňa na príprave vo Francúzsku, no jeho kemp bol presunutý. Vo štvrtok tím Sunweb ohlásil, že na Dumoulin Tour de France nepôjde.

Tom Dumoulin:

„Veľmi som sa snažil, no musím počúvať svoje telo a nehnať sa za nerealistickým cieľom.“

Víťaz Gira z roku 2017 tak v tejto sezóne nebude môcť zabojovať ani na druhej Grand Tour. Po vypadnutí z talianskych pretekov sa v máji očakávalo, že na Tour by bol Dumoulin mimoriadne nebezpečný.

Vedelo sa, že regenerácia neprebieha ideálne. Pred najťažšími etapami Critérium du Dauphiné sa jazdec Sunwebu rozhodol opustiť preteky, podrobil sa operácii. Keď však o niekoľko hodín mal ísť na sústredenie do Álp, tréning preložil. S desiatimi stehmi v kolene mal aj samotný jazdec obavy, či by zvládol trojtýždňovú záťaž vo Francúzsku.

Tímový lekár Anko Boelens:

„Tom naozaj chcel byť pripravený na Tour a urobil všetko možné, ale teraz vidíme, že to jednoducho nie je možné.“

„Verili sme, že oddych, zotavenie a pomalý návrat na preteky budú účinné, ale objavili sa problémy. Čas nie je na našej strane, takže dať Tomovi priestor na úplné obnovenie formy je správnym rozhodnutím. Aj napriek jeho silnej vôli jazdiť na Tour je lepšie nechať tento cieľ tak a sústrediť sa na optimálnu regeneráciu.“

Je možné, že Dumoulin a tím budú upierať pozornosť na koniec augusta, kedy štartuje posledná Grand Tour sezóny – španielska Vuelta. Ďalším veľkým cieľom by mohli byť majstrovstvá sveta, kde by Dumoulin zabojoval o titul z individuálnej časovky. Dúhový dres z tejto disciplíny získal v roku 2017.

V tíme Sunweb bude vrchárskym lídrom na Tour de France Wilco Kelderman (:sun:). Holandský jazdec sa pokúsi súťažiť v celkovej klasifikácii. Šprintérov a mužom pre zvlnené etapy bude Michael Matthews (:sun:). Austrálčan taktiež pôjde po zelenom drese, ktorý v roku 2017 pri neprítomnosti Petra Sagana vyhral.

Tour de France už prišla o veľké meno, keď Chris Froome (:ins:) nešťastne spadol a vyradil sa tak na celú sezónu. Lídrom Ineosu by tak mali byť Egan Bernal (:ins:) a Geraint Thomas (:ins:). Posledný menovaný však taktiež spadol na závode Okolo Švačiarska. Jeho zranenia údajne nie sú vážne, no až do Tour bude mať individuálny tréning.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár