Tour de France: Sagan skvelým šprintom ovládol kopcovitú piatu etapu

Tour de France 2019

Piata etapa priviedla jazdcov do pohoria Vogézy. Finišovalo sa v meste Colmar v Alsasku na východe Francúzska. Trasa dlhá 175,5 km obsahovala štyri klasifikované stúpanie, rozhodlo najmä posledných 60 km. V tých sa nachádzali kopce Cote due Haut-Koeninsbourg (5,9 km; 5,9%), Col des Trois Epis (5 km; 6,7%) a 19 km pred koncom vrcholil Cote des Cinq Chateaux (4,6 km; 6,1%). Po ňom nasledoval technický zjazd a rovinka do mesta.

Profil:

zdroj: letour.fr

O únik bol záujem

Alaphilippe druhý deň v žltom drese, Sagan v zelenom. zdroj: twitter.com/BBCSport

Po štarte v Saint-Dié-des-Vosges sa sa spustili viaceré útoky, keďže profil etapy sedel aj dlhému úniku. Napokon po prvom pokuse, ktorý bol dostuhnutý kvôli Thomasovi De Gendtovi (:lts:) v ňom, sa ešte o lídroch nerozhodlo. Až štvorici Simon Clarke (:efd:), Mads Würtz Schmidt (:kat:), Toms Skujinš (:tfr:) a Tim Wellens (:lts:) bol ponechaný priestor. Najprv si vytvorili dvojminútový náskok, neskôr pridali ešte polminútu, no to bolo všetko, čo im bolo dnes dovolené.

zdroj: twitter.com/LeTour

Počas etapy únik udržiaval najmä tím Bora – hansgrohe, čo bolo skvelou správou pre Deceuninck – Quick Step. Jeho žltý dres nebol utečencami ohrozený a taktiež mohli v prvých kilometroch šetriť sily. Naopak, Bora ukazovala veľkú motiváciu ukázať niečo v etape. Šance mali s borcami ako Peter Sagan (BOH) či Max Schachmann (BOH). Cenné sily pre nich odvádzal na čele Marcus Burghardt (BOH). Udával tvrdšie tempo, aby ostatných šprintérov dostal do problémov.

Wellens chcel udržať bodky, Sagan v pelotóne druhý za Vivianim

Už na prvom kopci tretej kategórii na 44. kilometri bodoval naplno Wellens a získal ďalšie dva body. Ten pred etapou držal bodkovaný dres pre lídra vrchárskej bodovacej súťaže.

Na jedinej šprintérskej prémii dňa si po 20 bodov z úniku prišiel Austrálčan Clarke. Šprint v pelotóne vyhral Elia Viviani (:qst:) a získal 11 bodov. O bod menej si na konto pripísal Peter Sagan (BOH). Slovák mal pred etapou náskok 23 bodov. Oproti Vivianimu však mal šancu bodovať aj v cieli, keďže mohol zvládnuť sériu kopcov.

Bora, hlavne Burghardt, zdvihla tempo aj na stúpaní Cote due Haut-Koeninsbourg a to dostalo do problémov napríklad aj Caleba Ewana (:lts:) a ďalších čisých šprintérov. Šetril sa aj Simon Yates (:mts:), ktorý tu je domestikom. Na špicu sa pridávali aj Quick Step a Sunweb pre Michaela Matthewsa (:sun:). Tí, ktorí už nestíhali, sa postupne začali zaradzovať do zadných skupín. Na vrchole kopca pomenovaného podľa blízkeho hradu získal až 5 bodov Wellens a vedel, že aj naďalej bude jazdiť v bodkovanom drese. Únik mal náskok dvoch minút.

48 km pred cieľom Dan Martin (:uae:) dostal defekt a takmer celý tím ostal pri ňom, aby ho pritiahli naspäť do skupiny, čo sa mu podarilo na začiatku ďalšieho kopca. Ír je ich nádejou v celkovom poradí. Zmenu bicykla dnes musel riešiť napríklad aj Alejandro Valverde (MOV).

zdroj: twitter.com/LeTour

Predposledné stúpanie Col des Trois Epis robilo škodu v pelotóne

Na ňom mal únik výhodu 1:30, čiže Wellens si ešte chcel navýšiť svoj náskok aj na druhom dvojkovom stúpaní. Na čele sa kvôli ostražitosti postavil aj Ineos s lídrami Geraintom Thomasom (:ins:) a Eganom Bernalom (:ins:). Veľkí vrchári sa dnes určite chceli šetriť na zajtrajší prvý vrchársky deň. Na tempo ale nestačilo mnoho jazdcov, ktorí sa pridali do pomalších skupín. Tempo diktoval aj Kasper Asgreen (:qst:), ktorého Tour bola ešte včera kvôli pádu v ohrození.

Vrchárska prémia prišla po viacerých pasážach s desiatimi percentami. Dva km pred koncom výrazne zatlačil lotyšský šampión Skujinš, to bolo priveľa pre Dána Schmidta. Jazdec Treku sa dokázal zbaviť aj svojich kolegov z celodenného úniku. 28-ročný jazdec zobral na stúpaní 5 bodov, Wellens 3. Skujinš prešiel vrcholom 34 km pred koncom s náskokom už iba jednej minúty na pelotón a čakal ho ešte jeden výstup. Príležitosť bojovať o etapu bola kvôli mechanickej poruche zamietnutá Edvaldovi Boassonovi Hagenovi (:ddd:).

zdroj: twitter.com/LeTour

Záverečný kopec Cote des Cinq Chateaux

Na méte 24 km pred koncom sa začalo poslednýkrát stúpať. Alaphilippe (:qst:), Sagan (BOH), Trentin (:mts:), Van Avermaet (:ccc:), Colbrelli (:bmt), Van Aert (:tjb:),  Matthews (:sun:) ostávali v dobrých pozíciách, podobne ako iní odolní puncheuri a GC jazdci. Skujinšova cesta sa ukončila 22 km pred koncom, no zajtra bude mať červené čísla pre najbojovnejšieho jazdca. O jeho dostuhnutie sa postarala zostava Sunweb, ktorá chcela zaistiť šprint skupiny. Za nimi sa držal Alaphilippe a Sagan. Ten na kopcoch ukazoval veľkú istotu.

Do posledného kilometra stúpania sa vošlo bez pokusov o útok. 19 km pred koncom si po dva body prišiel Xandro Meurisse (Wanty-Gobert), ktorý zaútočil tesne pred vrcholom a mal jemný náskok. Nasledoval kľukatý zjazd, ktorý sa každý snažil prejsť bez ujmy. Sunweb to stále mal pod kontrolou.

Maximálna rýchlosť Alaphilippa v zjazde:

Záver

10 km pred koncom sa začala rovina do Colmar a všetko nasvedčovalo tomu, že víťaz bude jeden z rýchlych mužov. Prišla tam veľká skupina, no nikto nechcel zbytočne ťahať grupu s veľkým počtom favoritov. Sunweb tak ostal na to sám.

8 km pred cieľom sa do pelotónu po sólo jazde dostal Boasson Hagen. Pomalšie tempo využil Rui Costa (:uae:) a 7 km do konca zaútočil. Na jeho stíhaní sa taktiež podieľal tím Matthewsa, Sunweb. Počas troch kilometrov si vypracoval rozdiel 13 sekúnd. Do stíhania sa zapojil aj jazdec Bora – hansgrohe Max Schachmann, lebo Sagan mal z danej skupiny veľmi veľkú šancu v šprinte. Jumbo-Visma mala tiež početnú výhodu, ktorú však nevyužil na prácu v skupine.

Pri vstupe do posledných 3 km mal Costa stále náskok okolo 10 sekúnd. Na špicu sa začali umiestňovať rýchlici – Sagan, Van Aert, Matthews, Van Avermaet, Trentin, Colbrelli či Bettiol.

Costa bol pohltený 2 km na pásku.

V poslednom kilometri Trek pomáhal Jasperovi Stuyvenovi (:tfr:). V tristovke metrov do konca však zrýchlil Daryl Impey (:mts:) pre Mattea Trentina (:mts:). 200 metrov pred cieľom šprint spustil Peter Sagan (BOH) a keď sa dostal na prvú priečku, už nikoho pred seba nepustil.

Vďaka najväčšej rýchlosti Sagan ovládol šprint aj piatu etapu, svoju 12. na Tour. Trentin išiel po ľavej strane, Sagan po pravej a vytvoril si rýchlostný náskok a zaujal líniu v strede. Na druhé miesto sa dostal Wout van Aert (:tjb:), ktorý ukázal slušnú rýchlosť, no na Saganove šprintérske kvality to nestačilo. Tretí skončil Trentin.

Sagan triumf oslávil svojou sedemročnou pózou pripomínajúcou komiksového Hulka. zdroj: twitter.com/ActuStrasbourg

Sagan skvele prežil kopce a ukázal svoju všestrannosť. Etapu vyhral o dominantným spôsobom, o dĺžku bicykla. Bol jednoznačne najlepší z odolných šprintérov, ktorí sa dostali do finišu. Odpadnutie rýchlejších mužov zaručila skvelá celodenná práca Bora – hansgrohe. Tá zaistili zvýšené tempo na prvých kopcoch a klasickí špurtéri nemali mnoho šancí.

Matthews dopadol po tvrdej práci tímu zle, keď v pol kilometra pred páskou stratil pozície a skončil siedmy.

Posledný kilometer:

Peter Sagan:

„Musíte byť proste trpezlivý a víťazstvo príde. Musím sa poďakovať všetkým tímovým kolegom, urobili skvelú prácu. Konečne pre nás prišlo víťazstvo na Tour de France, je to veľmi pekné. Kontrolovali sme etapu, od rovinatej časti až po finiš.“

„Urobil som to tak, ako som najlepšie vedel. Ak by som nezvíťazil, každý by sa ma pýtal, čo mi chýba. A teraz vidíte, nič mi nechýba. Proste každý potrebuje šťastie a dobrý deň na víťazstvo.“

Od roku 2012 vyhral 12 etáp na Tour. Zaradil sa na 17. priečku historického rebríčka, kde kraľuje Merckx s 34 etapami. Sagan dnes vyrovnal počet Zabela, McEwena, Induraina alebo Cippoliniho.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/lequipe

Julian Alaphilippe dnes skončil na desiatej priečke a ostáva v žltom drese. Je otázne, či si ho udrží aj po zajtrajšej náročnej horskej etape. Wout van Aert (:tjb:) síce v cieli získal 6 bonusových sekúnd, no na svojej prvej Tour de France nebude mať oblečený maillot jaune. Tešiť sa môže, že aj naďalej drží biely dres pre najlepšieho mladého jazdca. Všetci hlavní favoriti na zisk žltého dresu dnes došli v poriadku bez zbytočnej straty síl.

Peter Sagan (BOH) sa vďaka desiatim bonifikačným sekundám dostal do prvej desiatky GC. Zajtra ju však po La Planche des Belles Filles opustí. Zvýšil si však náskok na čele bodovacej súťaže o zelený dres,. V nej má 144 bodov, na druhé miesto s rozdielom 47 bodov sa posunul Matthews.

Výsledky 5. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH4:02:33
2.Wout Van Aert (Bel):tjb:
3.Matteo Trentin (Ita):mts:
4.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
5.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
6.Julien Simon (Fra)Cofidis
7.Michael Matthews (Aus):sun:
8.Nils Politt (Ger):kat:
9.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
10.Julian Alaphilippe (Fra):qst:

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:18:44:12
2.Wout Van Aert (Bel):tjb:0:00:14
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:25
4.George Bennett (NZl):tjb:
5.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:40
6.Egan Bernal (Col):ins:
7.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:45
8.Enric Mas (Spa):qst:0:00:46
9.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:50
10.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:51

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH144
2.Michael Matthews (Aus):sun:97
3.Elia Viviani (Ita):qst:92

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:17
2.Toms Skujinš (Ltv):tfr:9
3.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert6

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:18:44:26
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:26
3.Enric Mas (Spa):qst:0:00:32

zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár