Tour de France: Teuns ovládol prvú vrchársku skúšku, Ciccone tesne novým lídrom. Thomas ukázal formu

Tour de France 2019

Včerajším víťazstvom Petra Sagana (BOH) sa nachvíľu prerušil blok rovinatých a klasikárskych etáp. Dnes, v šiestej etape prišli na rad prvé veľké kopce pretekov, ktoré začali niečo napovedať v celkovom poradí. V etape dlhej 160,5 km sa nastúpalo vyše 4000 výškových metrov. Finiš tvorilo prudké 7-kilometrové stúpanie La Planche des Belles Filles (Doska krásnych dievčat). O zaujímavom názve tohto už štvornásobného finišu Le Tour sme písali v našom pravidelnom preview pred každou etapou.

Profil:

zdroj: letour.fr

V úniku 14 ľudí, z pelotónu vypadol Bevin

Zelený dres sa mal aj v cieli udržať, Alaphilippe sa však prípadne mohol rozlúčiť so žltou. zdroj: twitter.com/letour

Štart v meste Mulhousen bol ako odpaľovacou rampou pre únik, ktorý bol lákaný šiestimi vrchárskymi prémiami a určitou šancou na víťazstvo. Únik dňa vytvorili Benoît Cosnefroy (:alm:), Dylan Teuns (:bmt:), Serge Pauwels (:ccc:), Julien Bernard, Giulio Ciccone (:tfr:), Nikias Arndt (:sun:), Natnael Berhane (Cofidis), Thomas De Gendt, Tim Wellens (:lts:), Fabien Grellier (Total Direct Energie), Nils Politt (:kat:), Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) a André Greipel (Arkéa-Samsic).

Až v šiestej etape prišla Tour o prvého jazdca, kvôli zlomeným rebrám po páde ešte vo štvrtej etape musel odstúpiť Patrick Bevin (:ccc:).

Únik mal počas väčšiny prvej časti etapy náskok 8 minút.

zdroj: twitter.com/LeTour

Sagan nebodoval, no Matthews získal len bod. Wellens navýšil náskok

Na 29. kilometri sa nachádzala jediná šprintérska prémia dňa. Keďže v úniku sa nachádzalo až 14 jazdcov, pelotón si mohol zobrať maximálne už len jeden ostávajúci bod. Plný počet 20 bodov získal Pasqualon a v hlavnej skupine predbehol Sagana Michael Matthewsa (:sun:). Austrálčan mal pred etapou stratu 47 bodov na vedúceho Slováka v bodovacej súťaži a jeho pozíciu neohrozil.

Prvú horskú prémiu prvej kategórie na pretekoch ovládol Wellens pred aktívnym Cicconem. Prvý Belgičan sa tak rozhodol pokračovať v bodkovanom drese pre lídra vrchárskej súťaže. Prvý skončil aj na prémii Ballon D’Alsace, čiže si pripísal 10 bodov. Druhý Talian bol na tom najlepšie v celkovej klasifikácii a držal sa vo virtuálnom žltom drese. Tam sa únik trochu zmenšil, no stále mal výhodu približne šiestich minút. Pelotón udržoval pred veľkým záverom pohodlné tempo pre favoritov.

Na Col des Croix sa osamostatnil Thomas De Gendt (:lts:) a začal svoje typické sólo 37 km pred cieľom. To mal náskok šiestich minút.

zdroj: letour.fr

De Gendt to nedokázal, na čele bola 20 km pred cieľom štvorica

Na predposlednom stúpaní dňa, Col des Chevrères, bol De Gendt dostihnutý skupinou Ciccone, Teuns, Wellens a Meurisse a vedel, že dnes víťazstvo nezíska. 20 km pred koncom mala veľké šance práve táto štvorica. Hlavne Wellensov výkon bol dnes prekvapivý, keďže tento klasikár sa dlhodobo nešpecializuje na dlhé stupania.

V pelotóne už dávnejšie ťahal tím Movistar, ktorý chcel unaviť viacerých vrchárov. Dlho pracoval aj svetový šampión Alejandro Valverde (MOV). V balíku sa delilo počas celej etapy, ťažší jazdci alebo šprintéri ako Sagan či Van Aert (:tjb:) v bielom drese iba chceli v poriadku prísť do cieľa a šetriť sily na zajtrajšiu rýchlu etapu. Počas etapy sa s favoritmi držal Julian Alaphilippe.

Talian Ciccone získal prémiu druhej kategórie a 19 km pred páskou mal so spolubojovníkmi náskok štyroch minút, pričom v pelotóne sa pomaly zdvihalo tempo. 24-ročný víťaz kráľovskej etapy Gira zároveň získal bonus ôsmich sekúnd na časovej prémii označenej „B“.

La Planche des Belles Filles

Profil. zdroj: letour.fr

7 km na pásku sa začal hlavný program dňa. Vláčik Movistaru udržal vedúce kvarteto na hranici štyroch minút, no nikto ešte nemal nič isté. O dva kilometre sa stále striedala hlavne dvojica Soler (MOV) – Valverde a utečencom ubrala štyridsať sekúnd. Víťazstvo etapy bolo stále možné, Ciccone dúfal aj v čoraz viac neistý žltý dres. Pred etapou mal na prvého Alaphilippa stratu 1:43.

Nohy najprv prestali poslúchať Wellensa, ktorý sa ale po dnešnom dni nemá za čo hanbiť. Dvojpercentné sklony boli priveľa aj na Meurisseho. Na méte 4 km začali pracovať domestici Ineosu, najprv to bol Michal Kwiatkowski (:ins:). Za nimi sa stále držal Alaphilippe, ktorý na dlhách kopcoch obyčajne nepatrí k najlepším.

O 500 metrov sa prvýkrát niekto z pelotónu postavil, bol to Warren Barguil (Arkea Samsic). Útok francúzskeho majstra si vypracoval menší náskok. O ďalší polkilometer predviedol dynamický nástup Mikel Landa (MOV) a prehnal sa okolo Barguila. Pri vstupe do predposledného kilometra si držal rozdiel dvadsiatich sekúnd. Tempo zdvihla zostava FDJ Thibauta Pinota (FDJ), ktorý pochádza z neďalekej dedinky. V pelotóne sa však držali všetci hlavní vrchári.

Posledný kilometer

Najťažšia časť prišla úplne na konci. Na čele boli Teuns Ciccone s náskokom 2:20. Tí si museli ešte poradiť s brutálnou časťou na nevyasfaltovanej lesnej ceste. Celý čas bol na čele prvý menovaný Belgičan, ktorý dokázal zlomiť Cicconeho. V posledných metroch na úsekoch 24-percentnej časti boli obaja úplne vyčerpaní, no Teuns našiel o niečo viac síl.

27-ročný klasikár Teuns zvíťazil v prvej horskej etape. Druhý došiel Ciccone, tretí Meurisse.

V pelotóne chcel svoj žltý dres zachrániť Alaphilippe. V závere ho však predstihol výborne pôsobiaci Geraint Thomas (:ins:), ktorý ukázal, že jeho forma je viac ako v poriadku. Za ním prišiel Pinot, potom Alaphilippe. Prvú desiatku uzavreli s rozdielom menej ako desať sekúnd na obhajcu Nairo Quintana (MOV), Emanuel Buchmann (BOH), Jakob Fuglsang (AST) a Mikel Landa (MOV). Na týchto najsilnejších favoritov sa dolepili aj Richie Porte (:tfr:) a Egan Bernal (:ins:).

O päť sekúnd pomalší boli napríklad Adam Yates (:mts:) a Dan Martin (:uae:). Čas dnes stratil dobre postavený Steven Kruijswijk (:tjb:), takisto aj Enric Mas (:qst:) a Rigoberto Urán (:efd:):. Najlepšie nohy dnes nemal Vincenzno Nibali (:bmt:), ktorý mal v cieli manko 2:35 na víťaza a na žltý dres už nepôjde. Šance na GC sa zjavne rozpadávajú aj Romainovi Bardetovi (:alm:). Skutočný boj o žlté tričko však iba začne.

Záver Thomasa a Alaphilippa:

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/MaillotjauneLCL

Aj vďaka bonusovým sekundým je 24-ročný Gulio Ciccone (:tfr:) novým lídrom. Julian Alaphilippe (:qst:) pritom celkovo stráca iba 6 sekúnd. Francúz a víťaz tretej etapy stále ukazuje svoje nové možnosti, veď s týmto náročným kopcom si poradil viac ako dobre. Tretí je dnešný víťaz Dylan Teuns (:tfr:). Favoriti v prvejd desiatke počnúc Thomasom sú v hrateľnom rozmedzí 25 sekúnd, čiže veľké zmeny dnes nenastali.

Ciccone získal vrchársky dres na Giro d’Italia a podobné ambície môže mať aj na tejto Grand Tour, keďže menšiu porciu bodov bral na prémiách a na La Planche bol druhý.

Peter Sagan

Slovák dnes zbytočne nemíňal sily. Udržal si zelený dres, šancu na víťazstvo bude mať zajtra v rovinatej etape.

Stretnutia Teunsa s mamou:

Výsledky 6. etapy:  

1.Dylan Teuns (Bel):bmt:4:02:33
2.Giulio Ciccone (Ita):tfr:
3.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert
4.Geraint Thomas (GBr):ins:
5.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
6.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
7.Nairo Quintana (Col)MOV
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
9.Jakob Fuglsang (Den)AST
10.Mikel Landa (Spa)MOV

Celkové poradie:

1.Giulio Ciccone (Ita):tfr:23:14:55
2.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:06
3.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:32
4.George Bennett (NZl):tjb:0:00:47
5.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:49
6.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:58
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:04
9.Michael Woods (Can):efd:0:01:13
10.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:15

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH144
2.Michael Matthews (Aus):sun:98
3.Elia Viviani (Ita):qst:92

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30
3.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert27

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Giulio Ciccone (Ita):tjb:23:14:55
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
3.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23

zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár