Tour de France: Trentin z úniku najsilnejší, získal štvrtú etapu pre tím. Pelotón sa šetril

Tour de France 2019

Etapa číslo 17 pretekov Tour de France bola posledným tranzitným dňom pred vstupom do Álp. Trasa dlhá 200 km končila v Gap. Profil s hlavným bodom – stúpaním Col de la Sentinelle 8 km pred cieľom a následným zjazdom do juhofrancúzskeho mesta fandil úniku. Pred etapou bol pre stávkové kancelárie favorit Matteo Trentin (:mts:).

Profil:

zdroj: letour.fr

Od začiatku na čele 33 mužov

Na štart sa po 16. etape nepostavili Luis León Sánchez (AST) a Cees Bol (.sun:).

Štartovalo sa na rímskom akvadukte Pont du Gard. Už v prvých kilometroch sa na špici pelotónu usadil aktívny Thomas De Gendt (:lts:) a hlavne jeho zásluhou vznikol únik dňa. K jeho skupine sa postupne pospájali menšie pokusy, až sa na čele ustálilo 33 cyklistov.

De Gendt
zdroj: letour.fr

Boli to: Oss a Pöstlberger (:boh), Asgreen (:qst:), Gougeard (:alm:), Teuns (:bmt:), Oliveira (MOV), Fraile a G. Izagirre (AST), Clarke a Scully (:efd:)), Juul-Jensen a Trentin (:mts:), Van Avermaet a Schär (:ccc:), Bystrøm, Costa, Henao a Laengen (:uae:), Mollema, Skujinš a Stuyven (:tfr:), Roche (:sun:), Berhane, Herrada, Pérez a Périchon (Cofidis), De Gendt a Keukeleire (:lts:), Politt (:kat:), Meurisse a Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), Boasson Hagen a King (:ddd:).

So zložením nebol spokojný pro-kontinentálny tím Total Direct Energie, ktorý v skupine nikoho nemal. Preto sa spoločne s Arkéa-Samsic niekoľko kilometrov snažil znížiť stratu, no neporadilo sa. Po odjazdených 50 km mal únik náskok šiestich minút a istotu, že z neho vzíde víťaz etapy.

Peter Sagan (BOH) sa dnes do úniku nedostal a tento deň prechádzal v šetriacom móde, keďže nielen jeho čakajú náročné tri alpské etapy. Taktiež nikto z úniku neohrozoval jeho zelený dres. Bodovaciu súťaž vedie s náskokom 85 bodov na Eliu Vivianiho (:qst:). Slovákovi tak prakticky stačí strážiť si súperov na zostávajúcich štyroch prémiách a v poriadku dojsť do Paríža, kde sa taktiež očakáva prísun bodov v cieli.

zdroj: twitter.com/LeTour

Šprintérsku prémiu dnes ovládol Pasqualon pred De Gendtom. Hlavný balík dnes nebral žiadne body. Druhý menovaný Belgičan preťal ako prvý pásku na vrchárskej prémii na 106. kilometri. Tá prišla po dlhej sústave krátkych stúpaní a falošných roviniek. Po ich prekonaní nasledovala dlhá rovinatá pasáž až k poslednému kopcu dňa.

Pelotón daroval úniku výhru

Hlavná skupina si pri úmornej teplote 37 °C chcela dopriať pokojný deň a nikam sa nehnala. Nikto z utečencov nebol hrozbou pre celkové poradie, o ktoré sa bijú Deceuninck – Quick Step, Ineos, FDJ či Jumbo-Visma. Našťastie, 85 km pred cieľom začalo na trati na krátku chvíľu pršať, čo malo ďaleko od optima, ale aspoň osviežilo jazdcov. Napriek počasiu aj postaveniu etapy v pretekoch boli prvé dve hodiny celkom rýchle. Pomáhal k tomu aj zadný vietor.

V pelotóne sa o neskoršiu prácu staral Quick Step, ktorý to robil kvôli tomu, že chránil jazdca so žltým dresom. Julian Alaphilippe (:qst:) vedel, že ak sa nič vážne nestane, udrží si pozíciu vedúceho jazdca pretekov aj po dnešnej etape. Pri vstupe do posledných 100 km mala líderská skupina náskok 14 minút, ktorý sa ešte postupne zväčšoval.

FDJ
zdroj: twitter.com/LeTour

Aj pri méte 40 km do konca mala prvá grupa pohodlnú výhodu 15 minút.

Dôležité pokusy prišli ďaleko pred páskou

Ako prvý sa skupinu pokúsil rozbiť Bauke Mollema 35 km pred cieľom. Neskôr začali po jeho dostihnutí pretekať aj Ben King a počas niekoľkých kilometrov sa vyčlenila skupina, kde boli aj Matteo Trentin , Gorka Izagirre Greg van Avermaet Tom Skujinš , Vegard Stake Laengen, Pierre-Luc PérichonDaniel Oss a Kasper Asgreen. Išlo o kvalitný pokus, keďže ihneď mali veľmi silní borci z brejku náskok 20 sekúnd. Neskôr sa o útoky zo samotnej selekcie pokúšal európsky šampión Trentin, no nikam to neviedlo.

Nebezpečenstvo vycítil Nils Politt, ktorý sa chcel sám stálym tempom pripojiť na čelo, no nestalo sa tak. Vpredu chýbali silné mená ako De Gendt, Costa, Clarke a Boasson Hagen. Tí však mali vpredu svojich tímových kolegov. Pri vstupe do posledných 20 km sa k nim nepribližovali, medzera sa rozšírila na polminútu aj vďaka prvotnej spolupráci desaťčlennej skupiny.

Počas približovania sa ku poslednému stúpaniu sa na rovinách útočilo a prerušovalo tempo. Zmena rytmu stála pozíciu na špici pretekov Scullyho, Stakea a Kinga.

Trentin
zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Col de la Sentinelle (5,4 km, 5,2%)

Ešte pred samotným stúpaním nastúpil Matteo Trentin, ktorému sa konečne podarilo vzdialiť sa na na rozdiel niekoľkých sekúnd. Bolo to 14 km do cieľa. Za ním sa s malým odstupom postavil aj Périchon. Za nimi sa najprv neťahalo, keďže nikto nechcel pracovať úplne odovzdane pre ostatných.

Sólo útok Taliana bol veľmi silný, Trentin si počas prvej časti stúpania vybudoval náskok 20 sekúnd na Périchona, za ktorým ešte bola skupina s rozdielom 20 sekúnd, v ktorej sa nachádzali Van Avermaet alebo Oss. K nim sa ešte postupne pridali Pöstelberger Teuns.

9,5 km pred cieľom, ešte na stúpaní zaútočil Asgreen, ktorý počas dňa neminul mnoho síl. Tesne pred vrcholom, ktorým ako prvý prešiel Trentin, dostihol Perichona a Dán spustil svoju stíhaciu jazdu za Talianom. Jazdec Quick Stepu vyzeral veľmi dobre, no vyštartoval príliš neskoro zo skupiny prenasledovateľov.

Záver

Trentin
zdroj: twitter.com/sportsfan_pl

Na klesaní nemal 29-ročný Trentin žiadne problémy, Asgreen musel dobehnúť náročnú stratu 30 sekúnd. Terén už nebol zložitý, 24-ročný tempár už nemal kde využiť svoje kvality.

Matteo Trentin prišiel bez zaváhania do cieľa a vyhral 17. etapu Tour de France. Svoj príjazd do Gap si v poslednom kilometri mohol naplno užiť. Druhý došiel Asgreen so stratou 36 sekúnd. Šprint malej skupinky o tretie miesto vyhral Greg Van Avermaet (:ccc:), ktorý ale s etapou nebude spokojný.

Rozhodujúci nástup:

Celkové poradie

Alaphilippe
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Prvé priečky sa dnes nemenili vôbec. Lídrom zostáva Julian Alaphilippe (:qst:). Hlavná skupina s o všetkými favoritmi na celkové poradie došla s mankom 20:10 na víťaza. Na 13. miesto sa vďaka účasti v úniku posunul Xandro Meurisse (Wanty-Gobert).

Peter Sagan

Slovák dnes finišoval na 131. mieste so stratou 26:27 v spoločnosti Burghardta (BOH). V súťaži o zelený dres sa nedialo nič podstatné.

Trentin podčiarkuje skvelú Tour tímu, aj keď bez GC

Trentin
zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

 

Európsky majster Matteo Trentin získal ôsmu etapu z pretekov Grand Tour, tretiu z Tour de France. Triumfy má aj z Gira a Vuelty. Prvé francúzske získal ešte v roku 2013. Celkovo má na konte 23 víťazstiev, čiže dosť veľký podiel tvoria víťazstvá z absolútne najvyššej cyklistickej úrovne.

Jeho tím sa z únikov tešil na tejto Tour už štyrikrát. 10. etapu vyhral Daryl Impey (:mts:), 12. a 15. Simon Yates (:mts:). Austrálska stajňa však na preteky prišla s cieľom získať čo najlepšie celkové umiestenie pre Adama Yatesa (:mts:). Ten však nechytil v horách správne nohy a stratil viac ako 30 minút.

Výsledky 17. etapy: 

1.Matteo Trentin (Ita):mts:4:21:36
2.Kasper Asgreen (Den):qst:0:00:37
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:41
4.Bauke Mollema (Ned):tfr:
5.Dylan Teuns (Bel):bmt:
6.Gorka Izagirre (Spa)AST
7.Daniel Oss (Ita)BOH
8.Pierre-Luc Perichon (Fra)Cofidis0:00:50
9.Toms Skujins (Lat):tfr:
10.Jesus Herrada (Spa)Cofidis0:00:55

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:61:00:22
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:35
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:47
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:50
5.Egan Bernal (Col):ins:0:02:02
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:14
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:54
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:00
9.Rigoberto Urán (Col):efd:0:05:33
10.Richie Porte (Aus):tfr:0:06:30

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH309
2.Elia Viviani (Ita):qst:224
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:203

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:64
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ50
3.Thomas De Gendt (Bel):lts:37

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:64:59:32
2.David Gaudu (Fra)FDJ0:13:31
3.Enric Mas (Spa):qst:0:42:00
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár