Tour de France: Zastavená etapa nemá víťaza, po silnom útoku na Iserane je v žltom Bernal. Pinot skončil

Tour de France 2019

19. etapa Tour de France patrila k úplne najdôležitejším. Na trase dlhej 126,5 sa prešlo cez dve dôležité stúpania. Najvyšší bod na pretekoch sa nachádzal na Col de  l’Iseran vo výške 2770 m. n. m. Toto stúpanie dlhé 13 km o priemere 7,5% vrcholilo 37 km pred cieľom. Po zjazde bol na pláne ešte jeden kopec Montée de Tignes dlhý 7,4 km s priemerným sklonom 7%. Po prekvapivých udalostiach sa ale etapa zastavila práve na Iserane.

Profil:

zdroj: letour.fr

Hektický začiatok vyústil do veľkého úniku

Ihneď po ostrom štarte začali útočiť vrchári, ktorí už nemali čo získať v celkovom poradí. Najprv to boli hlavne Vincenzo Nibali (:bmt:), Dan Martin (:uae:) alebo Pello Bilbao (AST). S nimi sa skoro nikto neuspokojil a to vyvolalo veľkú bitku na čele, ktorá bola sprevádzaná dosť vysokým tempom pred náročnou etapou. Napokon po rôznych útokoch v prvých rýchlych 30 km sa ustálil brejk.

Boli v ňom: Van Baarle (:ins:), Konrad (BOH), Gallopin(:alm:), Nibali, Caruso (:bmt:), Reichenbach (FDJ), Valverde, Soler, Amador (MOV), Bilbao, Izagirre, Cort, Lutsenko (AST), De Plus(:tjb:), Urán, Bettiol, Woods (:efd:), Simon Yates (:mts:), Dan Martin, Aru (:uae:), Ciccone (:tfr:), Kreuziger(:ddd:), De Gendt (:lts:), Matthews (:sun:), Herrada (Cofidis), Martin (Wanty-Gobert), Barguil a Gesbert (Arkéa-Samsic).

Zaujímavé mená boli hlavne Rigoberto Urán Alejandro Valverde, ktorí v celkovom poradí strácali 5:33, respektíve 5:58 a sedeli na deviatom a desiatom mieste. To vyprovokovalo hlavne tím Ineos, ktorý na sústave krátkych kopcov, ktoré sprevádzali prvú polovicu etapy, udržoval rýchle tempo. Únik tak dnes nedostal mnoho priestoru ako včera, najväčší náskok bol iba dvojminútový. V útoku boli aj silní vrchári ako Simon YatesMartin, Bilbao, Martin alebo Ciccone.

Prvé tri vrchárske prémie si podmanili postupne Martin, Caruso, ktorý získal obe Montée d’Ausssois i Cote de la Madeleine. Vo vrchárskom drese však tieto trojkové či dvojkové stúpania bodkovaný dres Romaina Bardeta (:alm:) neohrozili.

Thibaut Pinot opustil Tour

Po tvorbe úniku si viacerí jazdci vstúpili do zadných skupiniek a hlavný pelotón bol tak oklieštený. Čo sa ale nečakalo, bola strata Thibauta Pinota (FDJ), piateho muža celkového poradia. Podľa dostupných informácií mal natrhnutý sval na nohe, najprv si ju nechal previazať. Po niekoľkých minútach na 35. kilometri dňa si však zosadol z bicykla a nasadol do tímového auta. S bolesťou a plačom.

Príjazd pod Col de l’Iseran

Celkovo sa išlo veľmi svižne, a preto z úniku postupne ešte pred najväčším kopcom dňa vypadli borci ako MollemaDe GendtKreuziger alebo Gesbert.

65 km pred koncom za to plne bral tím Ineos, ktorý využil rovinárske schopnosti Castrovieja (:ins:). 50 km pred cieľom bol rozdiel prvých dvoch skupín 1:40. Keďže FDJ nemala po vypadnutí svojho lídra motiváciu pracovať, bolo to hlavne na tíme Thomasa (:ins:) a Bernala (:ins:) dostať Alaphilippa (:qst:) do problémov. Francúz aj dnes odolával v žltom drese.

Col de l’Iseran

Stále pracoval tím Ineos, ktorí už nemali na čo čakať. Ich snaha v prvých kilometroch obrieho kopca odpárala pomocníka vedúceho Alaphilippa – Enrica Masa (:qst:). Ten tak ostal v skupine favoritov úplne sám. Po veľmi silnom výkone včera začal kontakt s hlavnou skupinou strácať aj Nairo Quintana (MOV), čo vyriešilo líderskú otázku v Movistare, ktorý aj včera jazdil na Mikela Landu (MOV).

43 km pred cieľom, 6 km pred vrcholom, zvýšil tempo samotný Geraint Thomas (:ins:) na pasáži s 11%. Skupina hlavných vrchárov už dávnejšie pozostávala iba zo 14 jazdcov. Na tento odvážny útok odpovedal nástupom Steven Kruijswijk (:tjb:). To už bolo priveľa pre Juliana Alaphilippa (:qst:), ktorý už dlhšie nemohol odolávať tvrdému tempu čistokrvných vrchárov. Pred ním boli okrem Thomasa a Kruijswijka aj Emanuel Buchmann (BOH), Mikel Landa (MOV), Egan Bernal (:ins:).

O kilometer sa začala hlavná grupa spájať s únikom, ktorý vedel, že dnes to nebude jeho deň. To zaútočil Egan Bernal (:ins:) , ktorý sa spojil s Nibalim, YatesomBarguilomUránom vpredu. Za nimi boli Laurens De Plus (:tjb:), Kruijswijk, Buchmann a Thomas. Tieto skupiny delilo najprv 15 sekúnd, Alaphilippe strácal na líderskú partiu okolo Bernala už 40 sekúnd. Žltý dres už visel iba na vlásku.

Kolumbijčan Egan Bernal ukazoval nesmierne silné nohy, keď dlhé kilometre pracoval sám v líderskej skupine. Neskôr mu pomohol aj francúzsky šampión Barguil. Za ním sa o tempo starala stajňa Jumbo-Visma, Alaphilippe viditeľne trpel a tiež si musel odpracovať všetko sám.

Najvyšší vrchol Tour ovládol Egan Bernal (:ins:), ktorý získal cenu Henriho Desgranga. Nesmierne silným tempom sa zbavil všetkých súperov zo skorého brejku a na ostatných favoritov získal 50 sekúnd, na Alaphilippa dokonca dve minúty. Kolumbijčan sa ocitol vo virtuálnom žltom drese. Do konca stále ostávalo 36 km. V skupine favoritov boli ThomasKruijswijkBuchmannLandaNibali, Urán De Plus.

Preteky na klesaní zrušené

zdroj: twitter.com/laflammerouge16

10 km od vrcholu, pred dedinou Val d’Isere sa nachádzala ľad, ktorý tu ostal po krúpocch, ktoré padali. Ten sa začal topiť. To je, samozrejme neprejazdné a nebezpečné. Naviac, zosuv pôdy na dlhom zjazde definitívne potvrdil rozhodnutie. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme najprv vysvetlil Simonovi Yatesovi Eganovi Bernalovi, že preteky sú zrušené. Počítať sa mali časy na vrchole Col de l’Iseran. 

Bernal prvý na Iserane aj v GC, no nie je víťazom etapy. Alaphilippe stratil žltý dres

zdroj: facebook.com/teamineos

Na vrchárskych prémiách nie sú inštalované zariadenia, ktoré merajú čas. Organizátori tak museli improvizovať, čo im chvíľu trvalo. Mohli použiť televízne zábery, z nich presnejšie určiť rozostupy.

22-ročný Egan Bernal (:ins:) bol síce prvý na bode, ktorý predčasne ukončil 19. etapu, no kvôli nepresnému spôsobu merania nebol víťaz etapy určený. Po etape sa iba určilo celkové poradie. Na stúpaní mal Egan na Juliana Alaphilippa (:qst:) náskok 2:07, čo ho posadilo na prvé miesto celkovej klasifikácie. Na skupinu favoritov s ThomasomKruijswijkom Buchmannom mal Kolumbijčan výhodu 50 sekúnd. Určuje sa však bonifikácia na prémii na Isarane. Bernal dostal na bode označenom „B“ 8 sekúnd, druhý Yates 5 a Barguil 2.

Jazdci, ktorí po etape nosia špeciálne dresy, sa autami presunuli do plánovanej cieľovej destinácie v Tignes skratkou cez blízku priehradu.

Egan Bernal  vedie pred druhým Alaphilippom o 45 sekúnd. 22-ročná kolumbijská senzácia je aj v bielom drese pre najlepšieho mladého jazdca. Peter Sagan (BOH) je aj naďalej v zelenom drese. Romain Bardet (:alm:) dnes svoj bodkovaný dres nestratil.

 

Výsledky 19. etapy:

neurčené

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:78:00:42
2.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:00:48
3.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:16
4.Steven Kruijswijk (Ned)TJB0:01:28
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:55
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:35
7.Rigoberto Urán (Col):efd:0:05:14
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:05:17
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:06:25
10.Richie Porte (Aus):tfr:0:06:28

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH309
2.Elia Viviani (Ita)DQT224
3.Sonny Colbrelli (Ita)BMT203

Vrchárska súťaž:

1.Romain Bardet (Fra)ALM86
2.Tim Wellens (Bel)LTS74
3.Damiano Caruso (Ita)BMT67

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col)INS75:20:19
2.Lennard Kämna (Ger)SUN01:22:22
3.Tiesj Benoot (Bel)LTS01:28:09
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár