UAE Tour: Roglič vyhral etapu na Jebel Jais po skvelej práci tímu, ovládol celkové poradie

UAE Tour 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Šiesta etapa pretekov UAE Tour mala definitívne rozhodnúť o celkovom víťazovi, keďže zajtra je na programe už iba rovinatý dojazd v Dubaji. Väčšina trasy 180 kilometrov dlhej etapy mala rovinatý profil, na záver prišlo stúpanie Jebel Jais dlhé 20,6 kilometra, jeho priemerný sklon má hodnotu 5,4%. Ide o najvyšší kopec v Spojených arabských emirátoch.

Únik dňa vytvorili jazdci Adam Hansen (:lts:), Jan Tratnik (:bmt:), Marcel Sieberg (:bmt:), Will Clarke (:tfr:), Michael Albasini (:mts:), Joey Rosskopf (:ccc:), Michael Mørkøv (:qst:) a víťaz včerajšej etapy Elia Viviani (:qst:). Taliansky šampión chcel získať na prémiach náskok v bodovacej súťaži, v ktorej môže bodovať ešte v zajtrajšej etape a tak túto klasifikáciu ovládnuť. Pod záverečný kopec prišiel brejk s 9-minútovým náskokom. Pelotón však nedopustil prekvapenie a celok Jumbo-Visma s priebežne vedúcim Primožom Rogličom (:tjb:) nasadil vysoké tempo. Prvé úseky kopca ťahal Tony Martin (:tjb). Potom výborne pracoval Laurens De Plus (:tjb:). Posledným jazdcom z úniku bol Američan Rosskopf, ten však na tvrdé tempo nestačil. Hlavní favoriti prišli do posledného kilometra pokope, na čele bol dlhý čas nezastaviteľný De Plus.

Najväčšie vrchárske mená na závode prišli vďaka kontrole Jumbo-Visma v zriedenej skupine a nastal šprint viacerých jazdcov do kopca, ktorý nie je typickým zakončením tohto typu etapy. Po tom, čo 23-ročný Belgičan prestal pracovať na špici, zrýchlil Dan Martin (:uae:). Silný nástup potom predviedol Tom Dumoulin (:sun:), ktorý sa dlhšie držal na čele. Následne však spoza neho vyskočil Primož Roglič a na páske bol prvý. 29-ročný Slovinec si musel v samom závere nájsť správnu medzeru, keďže sa predtým nachádzal medzi bariérou a Wilcom Keldermannom (:sun:). Po uvoľnení mal najviac síl a predbehol Toma Dumoulina a Davida Gaudua (FDJ), ktorí skončili na 2. a 3. mieste.

Výbušní vrchári Martin a Alejandro Valverde (MOV) skončili na 4. a 5. priečke. Španielovi zjavne v konckovke chýbali sily, čo mohlo zapríčiniť silné tempo De Plusa, ktorému dnes Roglič bude určite veľmi vďačný. V rozhovore po etape majster sveta Valverde prezradil, že sa necítil najlepšie a mal horúčku. Naviac, na začiatku etapy sa ocitol na zemi, čo zapríčinil dážď.

Hlavná dvojica dnešného dňa

Celkové poradie:

Primož Roglič sa ani v poslednej možnosti nevyzlieka z červeného dresu a s najvyššou pravdepodobnosťou ho dovezie do cieľa zajtrajšej rovinatej etapy. V cieli získal 10 bonusových sekúnd a jeho náskok sa zvýšil na 31 sekúnd. Na druhom mieste je víťaz tretej etapy Valverde. Tretia priečka patrí najlepšiemu mladému jazdcovi Gauduovi, ktorý má 22 rokov. Do prvej desiatky sa posunul Laurens De Plus, ktorý dokonca finišoval po ťažkej práci iba päť sekúnd za čelnou skupinou. Z top 10 vypadli Davide Formolo (BOH) a Victor de la Parte (:ccc:), opačným smerom sa posunul Poliak Michal Kwiatkowski (:sky:). Ten sa nachádza na desiatej pozícii v celkovej klasifikácii.

Záver:

Profil:

Zdroj: procyclingstats

Výsledky 6. etapy:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:4:15:39
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:
3.David Gaudu (Fra)FDJ
4.Dan Martin (Ire):uae:
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV
6.Wilco Keldermann (Ger):sun:
7.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
9.Rui Costa (Por):uae:
10.James Knox (GBr):qst:0:00:05

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo)LOT23:09:38
2.Alejandro Valvere (Spa)MOV0:00:31
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:44
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:56
5.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:01:04
6.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:08
7.Daniel Martin (Ire):uae:0:01:11
8.James Knox (GBr):qst:0:01:29
9.Laurens De Plus (Bel):tjb:0:01:45
10.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:49
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár