Tour de France: Alaphilippe si v tretej etape priletel po víťazstvo aj žltý dres

zdroj: twitter.com/LeTour

Dnes čakala na pretekárov až 215 kilometrov dlhá etapa, v ktorej posledných 50 km bolo nepríjemne zvlnených. Pretekárov tak na konci preveril zaujímavý terén, ktorý po včerajšej časovke nebol jednoduchý. Viacerí hovoria o dni, v ktorom sa má ukázať, či je Peter Sagan (BOH) naspäť vo svojej top forme.

Profil 3. etapy:

zdroj: letour.fr

Posledný belgický štart

Štartovalo sa dnes poslednýkrát z Belgicka, kde sa konal tento rok Grand Départ. Konkrétne pre štart sa zvolilo mesto Binche, kde štartuje aj finišuje prestížna klasika Binche-Chimay-Binche, kde napríklad v roku 2010 vyhral Elia Viviani (:dqt:). Binche je tiež sídlom tímu Wanty Groupe Gobert, ktorý tento rok dostal voľnú kartu na Tour de France. Preto sa určite doma chceli ešte ukázať v čo najlepšom svetle, keďže včera v tímovej časovke obsadili celkom posledné miesto. Jumbo-Visma držal všetky cenné dresy okrem bodkovaného, aj keď Peter Sagan štartuje v zelenom, ale to len preto, lebo Mike Teunissen nemôže viesť žltý aj zelený dres naraz, preto toto privilégium pripadá jazdcovi, ktorý je druhý v poradí. Dnes ho, ale oficiálne Peter mohol získať, keďže patril medzi favoritov etapy.

zdroj: Twitter: @jumbovismaroad
Zdroj: Twitter: @letour

Tvorba úniku netrvala veľmi dlho

Ako sa predpokladalo, prvý zaútočil tím Wanty a konkrétne Yoann Offredo. Tento útok ale nevyšiel. Viackrát to skúšal aj „majster dlhých únikov“, jazdec tímu Lotto-Soudal Thomas de Gendt. Ani jemu sa to nepodarilo. Nakoniec sa to ale podarilo inému silnému jazdcovi tohoto belgického tímu. Bol to Tim Wellens (:lts:), ktorý sa aj potencionálne mohol radiť k favoritom na túto etapu. Ku nemu sa pripojili 4 jazdci zo všetkých prokontinentálných tímov. Boli to Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Total Direct Energie) a muž, ktorý získal v prvej etape červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca Stéphane Rossetto (Cofidis). Zaujímavosťou tohoto pretekára francúzského tímu je tiež to, že je debutantom na Grand Tour.

Zdroj: Twitter: @MaillotJauneLCL

Na špicu pelotónu padol hneď Tony Martin

Pelotón si po zrode úniku celkom nevyvesil a hneď padol na čelo tím, ktorý mal pretekára v žltom drese. Bol to nemecký časovkár Tony Martin. Viackrát sa za seba pozeral, či mu niekto nepomôže, ale nestalo sa tak. Všetko tak bolo na jeho pleciach. Nakoniec po asi 50 km ho spasil dánsky časovkársky majster v službách Deceunincku-QuickStep Kasper Asgreen. A takto prichádzala tá pokojnejšia rovinatejšia časť etapy. Najbližším vzrušením bola rýchlostná prémia, zatiaľ čo líder tímu Astana Jakob Fuglsang si požiadal o auto s lekárom kvôli prelepeniu svojho poraneného lakťa.

Zdroj: Twitter: @letour
zdroj: Twitter: @jumbovismaroad

Peter Sagan sa na rýchlostnej prémii dostal do čela bodovacej súťaže

Prvým bodom dnešnej etapy bola rýchlostná prémia v ktorej sme boli zvedaví, kto sa nakoniec ešte do boja o body pustí a kto si verí na to, že bude vyzývateľom Petra Sagana. Najväčšie body samozrejme zobral 5-členný únik, kde rýchlostnú prémiu vyhral jazdec tímu Arkea-Samsic Anthony Delaplace. Pelotón teda bojoval maximálne o 10 bodov. Po čelnej skupine o 4 minúty neskôr došiel na pásku prvý Elia Viviani, ktorý pobral spomínaných 10 bodov. Za ním skončil Peter Sagan, ktorý získal 9 bodov. Postupne po bodovej strate sa ešte za ním umiestnili Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Andrea Pasqualon a už len domestikovia ostatných tímov. Peter Sagan sa teda dostal do čele boja o zelený dres o 9 bodov, keďže má aktuálne na konte 59 bodov, kým druhý Mike Teunissen 50 bodov.

zdroj: Twitter: video @letour

Z úniku ostal na kopcoch len Wellens

Ešte pred kopcami spadli v pelotóne Patrick Bevin (:ccc:), Jack Haig (:mts:) či Lars Bak (:ddd:). Síce sa im nič nestalo, no iba zvýraznili nervozitu, ktorá v pelotóne panovala. Mechanický problém museli riešiť napríklad Thibaut Pinot (FDJ) alebo Olivier Naesen (:alm:).

Na prvom stúpaní dňa zaútočil Tim Wellens (:lts:) a osamostatnil sa na čele pretekov. 25 km pred koncom mal za sebou víťazstvá na dvoch vrchárskych prémiách a náskok minúty a pol. Belgičan sa priebežne prezliekol do bodkovaného dresu.

Pelotón pod katedrálou v Remeši. zdroj: @letour

Na veternej trase ťahali tímy Astana či Quick Step a hlavný balík sa začal rozpadať. V poslednej dvadsiatke kilometrov sa pridal aj vláčik Bory a Wellens mal náskok už iba 50 sekúnd. V problémoch s tempom sa ocitli šprintéri Caleb Ewan (:lts:) a Alexander Kristoff (:uae:), ktorí dnes nebojovali o víťazstvo.

Côte de Mutigny

Tempo bolo naozaj svižné, pridávali sa favorizované tímy, aby to sťažili iným favoritom. Viditeľne sa trápil aj žltý dres Teunissena (:lts:). Na pasážach strmých viac ako 10% sa snažilo spomaliť, no Wellens bol dostihnutý tesne pred vrcholom.

100 metrov pod prémiou, 15,7 km do konca, zaútočil veľký favorit Julian Alaphilippe (:lts:). Wellens aj napriek tomu získal maximum bodov a aj osem bonusových sekúnd na časovej prémii. Francúz za ním získal päť a započal svoj individuálny pokus.

Alaphilippe a jeho sólo jazda

Teunissen bol definitívne dropnutý. Stíhania Alaphilippa na čele sa chytila jeho stajňa Jumbo-Visma, ktorá mala v zostave rýchleho Wouta van Aerta (:tjb:). Tá po svižnom zjazde Alaphilippa musela znižovať stratu 30 sekúnd, čo by posunulo jazdca Quick Stepu do virtuálneho žltého dresu.

O útok sa pokúsili aj Max Schachmann (BOH), Mikel Landa (MOV), Alexej Lutsenko (:kat:) a Mike Woods (:efd:), no ich skupina bola dostihnutá Jumbom, ktorý chcel udržať žltý dres v tíme, na ramených Van Aerta. Alaphilippe si aj pri nájazde do posledných 10 km držal náskok 35 sekúnd a už v tretej etape ukazoval svoju silu, ako aj motiváciu získať žltý dres.

zdroj: twitter.com/LeTour

Na stíhaní sa čiastočne začali podieľať aj CCC či AG2r, tempo kvôli celkovým ambíciám kontrolovali aj jazdci Ineosu.

5 km pred cieľom začalo posledné medzistúpanie v etape s pohodlným náskokom 40 sekúnd a vyzeralo to, že „lietajúceho Francúza“ už nikto nedostihne. Postupne sa však začal jeho žltý dres otriasať, keďže tempo zadnej grupy sa postupne zyvšoval aj zásluhou EF Education First. Na špicu sa posunul aj Peter Sagan (BOH), aj keď jeho kolegovia sa už nezapojili do stíhačky.

Záver v Épernay

zdroj: twitter.com/KRMGtulsa

Alaphilippovi pomohol aj zjazd zo stúpania, s ktorými nemá problémy a opäť získal čas v GC a o etape bolo prakticky rozhodnuté. Opäť za to tak zobral Ineos, ktorý nemal záujem v dostuhnutí lídra, skôr v strážení lídrov Thomasa a Bernala.

Posledné, cieľové stúpanie dlhé 500 metrov mal Alaphilippe pod kontrolou a aj na úsekoch s 8-percentnými sklonmi ho nohy po 15-kilometrovom úniku poslúchali.

Za ním sa s odstupom 26 sekúnd šprintovalo o druhé miesto, ktoré získal Michael Matthews (:sun:) za tretím Jasperom Stuyvenom (:tfr:). Peter Sagan (BOH) skončil na piatom mieste a odniesol si ďalších 17 bodov do šprintérskej súťaže, v ktorej vedie.

Priebežný líder Mike Teunissen (:tfr:) prišiel do cieľa s odstupom dvoch minút a užil si posledné chvíle v žltom drese.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/lequipe

27-ročný Julian Alaphilippe sa stal celkovým lídrom. Druhý Wout van Aert (:tjb:) nedokázal využiť svoj náskok, ktorý jeho tím získal v tímovej časovke, a na žltý dres kvôli Alaphilippovým bonusovým sekundám v cieli aj prémii stráca 20 sekúnd. Belgičan stále drží biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Peter Sagan (BOH) vedie bodovaciu súťaž. Tim Wellens (:lts:) kvôli úniku prebral bodkovaný dres od Van Avermaeta.

Výsledky 3. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:40:29
2.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:26
3.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
4.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Matteo Trentin (Ita):mts:
7.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
8.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert
9.Wout Van Aert (Bel):tjb:
10.Thibaut Pinot (Fra)FDJ

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:9:32:19
2.Wout Van Aert (Bel):tjb:0:00:20
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:25
4.George Bennett (NZl):tjb:
5.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:40
6.Egan Bernal (Col):ins:
7.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:45
8.Enric Mas (Spa):qst:0:00:46
9.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:51
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH76
2.Michael Matthews (Aus):sun:59
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:54

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:7
2.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert3
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:2

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:9:32:39
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:20
3.Enric Mas (Spa):qst::0:00:26

zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár