Sagan covid-19 zvládne, ale ako?

Covid Sagan

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan (BOH) prekonal koronavírus. Otázkou však je, ako Sagan covid prekoná. Vírusom si prešli viacerí športovci a na každého to dopadá inak. Dvaja belgickí jazdci opisujú, aké ťažkosti im choroba priniesla. A ako veľmi bol Sagan chorý? O jeho stave bližšie hovorili jeho blízki – športový riaditeľ Szmyd či Peter Zánický.

„Po svojej prvej jazde som bol horší ako cykloturista. Bol som unavený, nemal som silu nič robiť,“ povedal Tim Merlier podľa holandského webu HLN. Choroba ho zastavila v novembri, nestihol sa už vrátiť do cyklokrosovej sezóny. Zaostal o tri či štyri týždne tréningu. „Ako dlho bol Sagan chorý? Ako dlho bol bez bicykla? Ako to funguje s najlepšími jazdcami? Van Aert a Van der Poel dosahujú najvyššiu úroveň oveľa rýchlejšie ako ja, možno je to prípad ďalšieho silného športovca, akým je Sagan.“

Peter Sagan covid-19 dostal na Kanárskych ostrovoch, kde trénoval spolu s bratom Jurajom a Erikom Baškom. Pozitívni boli podľa oficiálnych informácií už 29. januára. Podľa najnovších správ už pomaly trénujú, ale preskočia prvé preteky.

Keukeleire nevládal

„Nikdy v živote som nebol taký chorý. Aj keď horúčka pominula, nebolo po všetkom. Asi 20 dní som nebicykloval, aby sa moje telo zotavilo a začal som jemne. To šlo fajn, až kým neprišiel na rad prvý vážny tréning. Musel som prestať v polovici. Až začiatkom júna som sa cítil byť v poriadku, teda asi dva mesiace po ochorení,“ pokračuje v téme pre HLN Jens Keukeleire. Belgičan patril k prvým cyklistom, ktorí ochoreli.

„Ak bol Sagan rovnako chorý ako ja, nemôže byť teraz špička na klasikách. Ale možno to pre neho nebolo zlé. Koronu mal aj môj tímový kolega Magnus Cort Nielsen, ktorý bol o desať dní v top forme.“



Dánsky cyklista z EF Education-NIPPO, ktorého spomenul Keukeleire, vyhral etapu na Vuelte. Trénovať pritom začal iba tri týždne pred pretekmi.

Športový lekár chváli Boru

Na Slovákoch sa vykoná celý rad testov, aby si lekársky tím bol istý, že sa môžu vrátiť na preteky. Nebude to skôr ako 6. marca na Strade Bianche. Po nich sa naskytá možnosť na Tirreno-Adriatico, eventuálne Miláno – San Remo.

„Niektoré štúdia ukazujú, že až v polovici prípadov je po korone poškodený srdcový sval. Ak je poškodený, nie je dobrý nápad ho zaťažovať. Môže to viesť k arytmii. Preto chválim tím BORA – hansgrohe: nenechajú svojich jazdcov pretekať a trénovať, až kým to nie je bezpečné,“ vyjadril sa nestranný športový lekár Van der Mieren pre HLN.

Rodák zo Žiliny v ďalších dňoch absolvuje sériu vyšetrení. Naplánované sú kontrola krvi, ultrazvukový sken srdca, magnetická rezonancia, röntgenové vyšetrenie pľúc a spirometria pľúc. Až po nich mu dá lekársky tím povolenie naplno trénovať.

Sagan covid-19 prekonal so strednými symptómami

„Mal stredný priebeh ochorenia, čiže nemal to až také jednoduché. Keď som s ním telefonoval, hovoril mi, že má svalovú horúčku a tímový lekár, ktorý prišiel ihneď za nimi, mu naordinoval absolútny kľud. Tým pádom musel akúkoľvek aktivitu zo svojho repertoáru vypustiť a napríklad na tréning na stacionárnom bicykli nemohol ani pomyslieť,“ povedal Peter Zánický – prvý tréner Petra Sagana – pre sport24.


Situáciu pre poľské Kolarsko opísal aj športový riaditeľ v BORA-hansgrohe Szmyd: „Tri alebo štyri dni sa cítil horšie, ale potom sa to zlepšovalo, takže to nebolo také zlé. Po izolácii začal jazdiť na bicykli, ale bez záťaže. Tak to zostane, kým nevykonáme všetky testy.

Po viacerých vyjadreniach je tak jasné, že u každého je vplyv rôzny. Našťastie, Sagan covid-19 prekonal pomerne dobre a odhadom by nemal chýbať viac ako mesiac.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár