Ako na bezpečnú jazdu na bicykli po ceste?

Vážna dopravná nehoda

zdroj: pixbay.com

Peter Sagan, zázrak slovenského športu, nespropagoval len našu krajinu vo svete, ale tiež cyklistický šport ako taký. Cyklistika je s pribúdajúcimi teplými dňami medzi stále populárnejšia kratochvíľa. Vznikajú nové strediská pre zjazdové a horské bicyklovanie a na cestách je stále viac štyridsiatnikov na bicykloch so zeleným dresmi.

Cyklisti sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky. Jednak je to zapríčinené povahou samotného športu, ale tiež neprispôsobenosťou dopravnej infraštruktúry a často aj netoleranciou zo strany vodičov.

Úmrtia cyklistov na cestách sa v dlhodobom trende znižujú, avšak stále sa pohybujú medzi 13 a 20 za rok. Podľa štatistík polície je vina za dopravné nehody približne z polovice na strane vodičov motorových vozidiel a z druhej polovice na strane samotných cyklistov. Ak bol vinníkom nehody vodič motorového vozidla, škody zaplatí poisťovňa z povinného zmluvného poistenia vozidla. Cyklisti však žiadne podobné poistenie mať nemusia. V prípade spôsobenia nehody z ich strany sú teda zodpovední za spôsobené škody v plnej výške.

Najčastejšie príčiny nehôd cyklistov na cestách

  1. Nedostatočné venovanie pozornosti cestnej premávke. Častým trendom je dnes používanie mobilného telefónu počas jazdy. Telefonovanie, písane správ, alebo prepínanie rôznych aplikácií je najčastejšou príčinou nehôd.
  2. Nedostatočný odstup pri predbiehaní – od marca tohto roku na Slovensku platí pravidlo pre predbiehanie cyklistov. Do rýchlosti 50 km/h musíte pri obiehaní cyklistu vytvoriť priestor aspoň jeden meter, pri vyššej rýchlosti až 1,5 metra.
  3. Prekračovanie rýchlosti – ide o jeden z najčastejších dôvodov nehôd vôbec. O to je problém akútnejší pri cyklistoch, pretože ich schopnosť zareagovať a manévrovací priestor sa výrazne znižuje.
  4. Nebezpečné zmeny jazdného pruhu – zmena pruhu, jazda v protismere, nesprávne zaradenie. Ide o častý dôvod nehôd.
  5. Nedodržiavanie pravidiel v križovatkách – cyklista je účastník cestnej premávky a preto je potrebné mu dať prednosť pri odbočovaní doľava, platí aj pravidlo pravej ruky, alebo treba byť ohľaduplný pri prechádzaní svetelnej križovatky, kedy už možno má vodič zelenú, ale cyklista ešte nestihol križovatku prejsť.

Základné pravidlá pre bezpečnú jazdu na cestách

  1. Noste prilbu – prilba a prípadne iné ochranné prvky výrazne znižujú dopad dopravnej nehody. Prilba nespochybniteľne zachraňuje životy.
  2. Jazdite po správnej strane cesty – bicykel je vozidlo, dopravné predpisy pre cyklistov platia rovnako ako pre autá.
  3. Používajte osvetlenie a reflexné prvky – za zníženej viditeľnosti je osvetlený cyklista viditeľný na vzdialenosť niekoľko desiatok metrov. Cyklista bez reflexných prvkov a osvetlenia nemusí byť vidieť ani na niekoľko metrov.
  4. Používajte oznamovanie rukou pri odbočení – pre vozidlá musia byť vaše zmeny jazdy predvídateľné.
  5. Udržujte stav vášho bicykla na vysokej úrovni
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár