Campenaerts pokoril Hodinový rekord

zdroj: twitter.com/cyclist

Belgický cyklista Victor Campenaerts (:lts:) úspešne stanovil nový UCI Hodinový rekord. Stalo sa tak na Velodróme Bicentenario v meste Aguascalientes v Mexiku.

Campenaerts za hodinu prešiel 55,089 kilometra, čím porazil rekord Bradleyho Wigginsa z roku 2015. Brita porazil o 563 metrov. Počas celej jazdy jazdil viac-menej konštantným tempom a podarilo sa mu opäť posunúť hranicu ľudských možností.

27-ročný jazdec tímu Lotto Soudal prešiel prvých desať kilometrov o sekundu rýchlejšie ako doterajší majiteľ tohto slávneho rekordu. V prvej tretine jazdil 250-metrové kolo v priemere za 16,2 sekundy.

Neskôr sa priemer znížil na 16,3 sekundy, v posledných dvadsiatich minútach sa jedno kolo prešlo ešte o desatinu sekundy pomalšie. Zrýchlenie bolo cítiť ešte s odzvonením 50 minút a Belgičan sa vrátil na hodnotu 16,3 na kolo. V posledných bolestivých minútach vyžmýkal zo seba všetky sily, a po prejdení značky 54,750 km ešte pokračoval, aby napokon prekonal aj hranicu 55 kilometrov. Prešiel ešte o 89 metrov viac, celkovo zajazdil 221 kôl.

Rýchlosť kôl počas celého pokusu:

Je to najnovší rekord v novodobej ére tejto výzvy. Rýchlejšie od Campenaertsa išli len Chris Boardman v roku 1996 a Tony Rominger v roku 1994, no UCI neskôr zmenila pravidlá ohľadom bicyklov a tieto úsilia neuznáva.

Campenaerts sa na túto výzvu dlho pripravoval a spolu s tímom si vytvoril takmer ideálne podmienky. Mesto Aguascalientes sa nachádza v nadmorskej výške 1,888 metrov nad morom, čo znížilo hustotu vzduchu. Časovkár tu taktiež strávil posledné týždne, prispôsobil sa odlišnému atmosférickému tlaku. Bradley Wiggins svoj rekord stanovil na velodróme v Londýne, čo malo ďaleko od optimálnych podmienok.

Po historickom momente Campenaerts povedal:

„Som nesmierne šťastný. Keď si pomyslím, na aký zoznam som sa dostal, som medzi najlepšími cyklistami histórie. Na toto som sa sústredil dosť dlho, takže som šťastný, že som mohol prelomiť rekord a magickú hodnotu 55 km.“

„Bol som trochu optimistický v prvých 30 minútach. Musíte byť optimista, no po pol hodine bolo dôležité nasadiť nové pomalšie tempo. Čiastočne som spomalil, ale myslím si, že takmer v každej časti závodu som bol o niečo rýchlejší ako Wiggins.“

Doterajšie rekordy podľa nových pravidiel UCI:

Jens Voigt (Nemecko) – 51,11
Matthias Brändle (Rakúsko) – 51,852
Rohan Dennis (Austrália) – 52,491
Alex Dowsett (Veľká Británia) – 52,937
Bradley Wiggins (Veľká Británia) – 54,526

Zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár