Zhrnutie týždňa: Kolář s Baškom v Dubaji potešili, Sky dominoval

zdroj: twitter.com/tinkoff_team

Šprintérska špička sa nám tento týždeň predstavila na preteku Dubai Tour, ktorý svojimi štyrmi etapami ponúkol na cieľovej páske napínavé súboje. Marcelovi Kittelovi sa v nových farbách tímu Ettix – Quick Step podarilo ukoristiť dve etapy a stal sa aj celkovým víťazom podujatia. Po jednom víťazstve zaznamenali Španiel Juan Jose Lobato z Movistaru a Talian Elia Viviani z tímu Sky. Silnú konkurenciu dopĺňali Mark Cavendish, Giacomo Nizzolo a Sacha Modolo, ktorí sa niekoľkokrát dostali na stupne víťazov. Najväčším favoritom výborne sekundovali naši jazdi Michael Kolář a Erik Baška zo stajne Tinkoff. Michael si pripísal siedme a deviate miesto, Erik bol v poslednej etape dokonca lídrom a obsadil deviatu pozíciu.

Skvele sa tento týždeň darilo aj tímu :sky:, ktorý si pripísal dve celkové prvenstvá na závodoch v Austrálii a Španielsku. Chris Froom zvíťazil u „protinožcov“ na podujatí Jayco Herald Sun Tour o 17 sekúnd pred svojim tímovým kolegom Petrom Kennaughom.

V Španielsku na etapáku Volta a la Comunitat Valenciana triumfoval Holanďan Wouter Poels a na stupne víťazov sa dostala aj nová posila britského tímu – Benat Intxausti, ktorý skončil na bronzovej pozícii.

Posledný rok v profesionálnom pelotóne oznámil už pred časom Austrálčan Michael Rogers. Dôvodom rozhodnutia sú zdravotné problémy zo srdcom, ktoré sa začali prejavovať na predsezónnom sústredení v Gran Canarii. Po konzultácii s lekármi musel svoj tohtoročný debut na Tour Down Under odložiť. Michael síce po odobrení lekárov nastúpil na Dubai Tour, avšak pred treťou etapou musel kvôli negatívnym výsledkom od lekárov odstúpiť. Pre média sa vyjadril, že by si želal naposledy zažiť Tour de France v plnej sile. Zároveň dodal, že ide predsa len o zdravie a v prípade ťažkostí nebude váhať ukončiť kariéru už počas sezóny.

Na záver máme ešte jednu pozitívnu a negatívnu správu zo sveta cyklistiky. Americkému veteránovi a víťazovi španielskej Vuelty z roku 2013 Christopherovi Hornerovi (44) sa podarilo podpísať nový kontrakt do konca sezóny s kontinentálnym tímom Lupus Racing team. Ruský cyklista Eduard Vogranov zo stajne Katusha bol suspendovaný po pozitívnom náleze na zakázanú látku meldonium, ktorá sa používa na zvýšenie výkonu športovcov. Vorganov požiadal o analýzu B – vzorky, avšak v prípadne pozitívnych výsledkov hrozí ruskému tímu vylúčenie z pretekov na najbližších 15 až 40 dní, keďže sa jedná už o druhý priestupok za posledných 12 mesiacov.

  

Mohlo by vás zaujímať