MS v cyklistike 2020 Imola – favoriti cestných pretekov

MS v cyklistike 2020 Imola

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

MS v cyklistike 2020 Imola vyvrcholia pretekmi s hromadným štartom mužov Elite. V nedeľu sa v talianskom regióne Emilia-Romagna prejde trasa dlhá 258,2 km s viac ako 5000 výškovými metrami. Pôjde o náročnú edíciu a favoriti sú hlavne výbušní vrchári, klasikári a puncheurs.

Preteky sa už konali. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami pretekov.

Predpokladaná príjazd víťaza je o 16:42 po 258,2 km. Nastúpa sa viac ako 5000 výškových metrov.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola – profil:

Predpovedá sa vietor a upršané počasie, čo tiež má popri dĺžke pretekov veľký význam.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola – favoriti:

Wout van Aert (Belgicko)

26-ročný Wout van Aert je mužom sezóny. Vyhral už Strade Bianche, Miláno – San Remo, etapy na Critérium du Dauphiné a Tour de France. Ak by sa zdalo, že po Tour, kde každý deň pracoval pre svoj tím, má dosť, nie je to tak. V piatok skončil medzi najlepšími časovkármi sveta na striebornej pozícii. Formu tak ešte má, ťažký okruh s výbušnými stúpaniami mu sedí.

Van Aert Alaphilippe Miláno - San Remo 2020
Wout van Aert poráža Juliana Alaphilippa na Miláno – San Remo 2020. zdroj: twitter.com/brecht_vh

Vyhrať by vedel po šprinte zriedenej skupiny, kde mu môže konkurovať len málokto, ale aj po efektnom sólovom pokuse. S jeho neskutočnou formou z posledných dvoch mesiacov je v pozícii najväčšieho favorita. Pri sebe bude mať klasikárov Grega Van Avermaeta, Tiesja Benoota, Olivera Naesena či Tima Wellensa, ktorí pri jeho výbuchu môžu sami útočiť. Dážď cyklokrosárovi problém nerobí a preto si na belgický tím bude dávať každý pozor.

Julian Alaphilippe (Francúzsko)

28-ročný jazdec sa vyžíva v krátkych a strmých kopcoch, vie zašprintovať a útočiť. V útokoch z podobnej vzdialenosti pred cieľom, v akej sa nachádza posledný kopec dňa, vyhral už niekoľko pretekov. Výbušný jazdec sa môže spoľahnúť na šprint malej skupinky, ale aj sólo útok.

Julian Alaphilippe
Alaphilippe po 12. etape TdF 2020. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Vlani v upršanom Yorkshire doplatil na tvrdé podmienky. Tie viackrát ukázali, že mu vedia znížiť výkonnosť. Navyše, v posledných etapách Tour nevyzeral najlepšie. Bolo by však prekvapením, ak by nebol pri tvorbe pretekov.

Jakob Fuglsang (Dánsko)

Víťaz Okolo Lombardie 2020 sa pripravuje na blížiace sa Giro d’Italia a mal by tak byť tesne pred svojím vrcholom. Oproti dvom prechádzajúcim favoritom nemá v nohách Tour a je čerstvý. Prichádza ako jeden z najlepších puncheurs posledných dvoch rokov. Zároveň má pri dvoch prudkých a krátkych kopcoch na okruhu šancu získať pre Dánsko druhý titul majstra sveta za sebou. Predošlý víťaz Mads Pedersen vie, že preteky sú pre neho príliš náročné a post prenechal lepším vrchárom.

Fuglsang vyhráva L-B-L. zdroj: twitter.com/Sp_Ciclismo

Na víťazstvo by však 35-ročný Fuglsang potreboval sólo pokus, keďže nemôže si priviesť lepších šprintérov ako Alaphilippe či Van Aert do cieľa. Počasie mu problém určite nebude robiť. Stačí si spomenúť na chladnú a daždivú edíciu Liège – Bastogne – Liège 2019.

Michal Kwiatkowski (Poľsko)

Majster sveta z roku 2014 pri svojom triumfe vyhral v daždi. Preteká v dobrej forme a v drese Poľska sa môže dostať naspäť do dôb, kedy bol najobávanejším jazdcom na jednodňovkách. 30-ročný jazdec povzbudený prvým víťazstvom na Tour má šancu na rýchlu koncovku po veľmi ťažkom priebehu, ale má tempo na krásny samostatný pokus.

18. etapa Tour de France 2020 Kwiatkowski
Kwiatkowski oslavuje víťazstvo v 18. etape TdF ’20 s Carapzom. zdroj: twitter.com/kwiato

Marc Hirschi (Švajčiarsko)

Animátor Tour de France sa vo veku 22 rokov prevalil do najvyššej úrovne najslávnejších pretekov. Vyhral tam etapu a dvakrát bol veľmi blízko k víťazstvu. Až 5000 výškových metrov pre neho nie je takou prekážkou. Majstrom sveta už raz bol, na oveľa ťažšej trase v Innsbrucku opanoval závod do 23 rokov. V posledný týždeň Tour už nebol taký silný, ale po týždni sa možno dal do poriadku a ako ďalší mladík môže so svojou vytrvalosťou, šprintom a odhodlaním ovládnuť cyklistický svet.

Marc Hirschi
Marc Hirschi. zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Maximilian Schachmann (Nemecko)

Po zlomenine kľúčnej kosti na Okolo Lombardie sa dal do poriadku a v niektorých etapách Tour de France siahal na víťazstvo. Klasikárske preteky po dlhom priebehu mu nevadia, stačí spomenúť Liège 2019 alebo prvú etapu Paríž-Nice 2020.

Maximilian Schachmann
Max Schachmann počas Strade Bianche 2020. zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Primož Roglič (Slovinsko)

Porazený muž Tour de France sa môže odplatiť na majstrovstvách sveta. Uvidíme, ako sa vráti po veľkom fyzickom, ale najmä psychickom údere, ktorý vo Francúzsku dostal. V jednodňovkách nebol počas svojej kariéry vôbec na zahodenie, v Taliansku vlani vyhral miestne klasiky Giro dell’Emilia a Tre Valli Varesine.

Roglič na Giro dell’Emilia. zdroj: twitter.com/Kirolbet_es

Tadej Pogačar (Slovinsko)

Po pozoruhodnom triumfe na celej Tour môže mladík preraziť aj v jednodňových pretekoch. Tam zatiaľ nemá dobrý kredit, ale vo veku 22 rokov sa zasa môžeme posunúť v poznávaní azda nekonečných možností slovinského zázraku.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar na pódiu v Paríži. © A.S.O./Pauline Ballet

Vincenzo Nibali (Taliansko)

Domáci jazdec sa určite tešil na extrémne ťažkú trasu vo švajčiarskom Martigny, ale koronavírus nedoprial krásnu vrchársku trať s technickým zjazdom. 35-ročný „Žralok z Messiny“ však bude ambiciózny aj na tomto profile, aby získal posledný veľký triumf, ktorý mu chýba. Musí však útočiť na stúpaniach a do cieľa prísť osamotený. Jeho forma by mala byť dobrá, keďže zaútočí na ružový dres na Giro d’Italia. Ako však Nibaliho poznáme, formu si časuje úplne dokonale a tu ešte v najlepšej kondícii nebude.

Vincenzo Nibali pred Tirreno-Adriatico 2020
Vincenzo Nibali. zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Michael Woods (Kanada)

33-ročný bronzový medailista z Innsbrucku 2018 sa nachádza vo fantastickej forme. V selektívnej etape na Tirreno-Adriatico vyhrala a zastavilo ho až dlhé stúpanie. Také sa tu nenachádza a strmé krátke sklony budú niečo, na čom by si chcel sympatický Kanaďan vylepšiť svoju medailovú zbierku.

Michael Woods 3. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Michael Woods vyhráva klasikársku etapu na Tirreno-Adriatico. zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Michael Matthews (Austrália)

Odolný šprintér je vo forme a rád by vylepšil svoje druhé, tretie a štvrté miesta zo svetových šampionátov. Ťažké preteky mu problém nerobia, nedávno vyhral Bretagne Classic. Miláno – San Remo dokončil ako tretí aj napriek poranenému zápästiu. Spoľahnúť sa môže na silný šprint zo zriedeného pelotónu.

Michael Matthews
Matthews víťazí na Bretagne Classic 2020. zdroj: twitter.com/diriflesso

Prekvapenia?

Alejandro Valverde (Španielsko) síce neukazoval výkony zo svojich predošlých rokov, ale 40-ročného fenoména netreba zatracovať. Rovnako sa v jednodňových pretekoch môžeme pozerať na Toma Dumoulina (Holandsko), ktorý bol pri Valverdeho zlatom Innsbrucku štvrtý.

Valverde majstrom sveta v roku 2018. zdroj: twitter.com/ibk_tirol2018

Víťaz nedávneho poduajtia Okolo Luxemburska Diego Ulissi (Taliansko) je nenápadným kandidátom na dúhový dres. Stále konzistentný, no nie tak často víťaz veľkých pretekov. Jeho forma je dobrá, pomôže mu domáce prostredie?

Tom Pidckock (Veľká Británia) pred pár dňami ohlásil svoj prestup do INEOS Grenadiers vo veku 21 rokov. Ako špičkovému cyklokrosárovi počasie nebude vadiť, no dlhá trasa s profesionálmi môže byť pre tohto čierneho koňa šampionátu veľmi tvrdým orieškom.

Tom Pidcock ako majster sveta v cyklokrose U23. zdroj: Charlie Crowhurst / Red Bull Content Pool

Ďalšími zaujímavými jazdcami na štarte sú Alexej Lutsenko (Kazachstan), Sergio Higuita (Kolumbia), Sergio Luis Henao (Kolumbia), Simon Clarke (Austrália), Patrick Bevin (Nový Zéland), Richard Carapaz (Ekvádor), Rui Costa (Portugalsko), Ruben Guerreiro (Portugalsko), Sepp Kuss (USA) či Toms Skujinš (Lotyšsko).

MS v cyklistike 2020 Imola však môžu priniesť obrovské prekvapenie, rovnako ako vlani vyhral outsider Mads Pedersen.

Štartovú listinu MS v cyklistike 2020 Imola nájdete na tejto stránke

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár