Romandia 2021: Peter Sagan pred Girom. Všetky potrebné informácie

Okolo Romandie 2021
Romandia 2021 Sagan

zdroj: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse (Ilustračná foto)

V utorok 27. apríla štartujú etapové preteky Okolo Romandie 2021. Švajčiarsky región Romandia tento rok pripavil v šiestich dňoch dve časovky a jednu vrchársku etapu. Peter Sagan (BOH) naberie ďalšie kilometre, aby sa pred talianskou Grand Tour dostal do optimálnej formy. Na západe Švajčiarska sa predstavia aj Filippo Ganna (:ins:), Geraint Thomas (:ins:), Richie Porte (:ins:), Miguel Ángel López (MOV), Stefan Küng (FDJ) či Michael Woods (:isn:).



Na pretkeoch sa predstavia všetci Slováci vo World Tour: Peter Sagan, Juraj Sagan a Erik Baška (BOH). Česko bude mať zastúpenie v podobe Josefa Černého (DQT) a Jana Hirta (IWG).

Romandia 2021 – program:

27. apríla – 2. mája 2021

  • Ročník: 74.
  • Kategória: UCI World Tour
  • Dĺžka: 684 km
  • 19 World Tour tímov a švajčiarska reprezentácia

Vysielanie v TV, live prenos Okolo Romandie 2021

  • Eurosport Player každý deň od 15:30 do 17:30
  • Eurosport 2 každý deň od 15:30 do 17:30

 

 

Romandia 2021:

Trasa Okolo Romandie 2021
zdroj: Tour de Romandie

Romandia 2021 etapy

Prológ Okolo Romandie 2021  – prológ – (utorok 27. apríla) – 4,05 km

Prológ Okolo Romandie 2021
Prológ Okolo Romandie 2021. zdroj: Tour de Romandie

Preteky sa začali krátkou individuálnou časovkou v meste Oron. V poslednom kilometri sa stúpalo priemere 6,5%. Všetkých porazil tím INEOS Grenadiers. Rohan Dennis (INS) vyhral o deväť sekúnd pred Geraintom Thomasom a Richiem Portom.

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz prológuRohan Dennis (INS)
Celkový líderRohan Dennis (INS)
Peter Sagan28. miesto (+ 0:22)

Favoriti: Filippo Ganna, Stefan Küng, Geraint Thomas

1. etapa Okolo Romandie 2021  – (streda 28. apríla) – 168,1 km

1 etapa Okolo Romandie 2021
1. etapa Okolo Romandie 2021. zdroj: Tour de Romandie

Kopcovitá etapa v Aigle a Martigny je zložená z okruhu, ktorý sa prešiel štyrikrát. Obsahoval stúpania Produt (3 km – 6,7%) a Chamoson (2,1 km – 6,2%). Šancu využili odolní šprintéri. Cieľ prišiel po 21-kilometrovej rovine.

V ťažkom šprinte proti vetru bol najsilnejší Peter Sagan (BOH). O dĺžku bicykla porazil Sonnyho Colbrelliho (TBV).

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 1. etapyPeter Sagan (BOH)
Celkový líderRohan Dennis (INS)

 

2. etapa Okolo Romandie 2021  – (štvrtok 29. apríla) – 165,7 km

2 etapa Okolo Romandie 2021
2. etapa Okolo Romandie 2021

V treťom dni bola na rade kopcovitá etapa s prvými dlhými stúpaniami pretekov. Po piatich vrchárskych prémiách druhej kategórie prišlo najťažšie v závere. Kopec La Vue-Des-Alpes vrcholilo 15 km pred koncom a má dĺžku 7,8 km s priemerným sklonom 6,7%. Po zjazde sa finišuje v mestečku Saint-Imier.

Na kopcoch sa o zriedenie pelotónu postatral tím INEOS Grenadiers. V 48-člennom pelotóne v závere ostali Sonny Colbrelli (TBV) a Patrick Bevin (:isn:). Prvý menovaný Talian nezaváhal a získal prvé víťazstvo v sezóne.

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 2. etapySonny Colbrelli (TBV)
Celkový líderRohan Dennis (INS)
Peter Sagan101. miesto (+ 7:32)

3. etapa Okolo Romandie 2021  – (piatok 30. apríla) – 168,7 km

3 .etapa Okolo Romandie 2021
3. etapa Okolo Romandie 2021

V posledných desiatich kilometroch sa na okruhu nachádzali ťažké stúpania. Chables (1,3 km – 7,8%) a Les Granges (2,3 km – 8,2%), ktoré sú veľmi prudké. V náročnom daždivom počasí vyšiel útok na poslednom stúpaní Marcovi Solerovi (MOV), ktorý vyhral etapu a obliekol sa do žltého dresu.

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 3. etapyMarc Soler (MOV)
Celkový líderMarc Soler (MOV)
Peter Sagan3. miesto (+ 0:22)

4. etapa Okolo Romandie 2021  – (sobota 1. mája) – 161,3 km

4. etapa Okolo Romandie 2021
4. etapa Okolo Romandie 2021

Kráľovská vrchárska etapa v okolí mesta Sion. Nohy kandidátov na celkový triumf a žltý dres najprv preverili stúpania prvej kategórie Anzere (14,5 km – 7%), Mayens de Mase – Suen (11,5 km – 7,3%). Na záver pri3iel najťažší kopec pretekov Thyon 2000 s dĺžkou až 21,5 km a priemerom 7,5%. Cieľ pri lyžiarskom stredisku v Alpách sa nachádza sa vo výške 2090 metrov nad morom.

Magnus Cort (:efn:) z celodenného úniku bol dlho na čele virtuálnej klasifikácie, ale v strede záverečného stúpania bol dostihnutý. Michael Woods (:isn:) predviedol v posledných troch kilometroch silný útok. Dohnal ho Geraint Thomas (:ins:), ktorý v posledných metroch spadol a z víťazstva sa radoval Woods. Kanaďan získal náskok 11 sekúnd na Thomasom v celkovej klasifikácii.

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 4. etapyMichael Woods (:isn:)
Celkový líderMichael Woods (:isn:)
Peter Sagan98. miesto (+ 33:39)

5. etapa Okolo Romandie 2021  – individuálna časovka – (nedeľa 2. mája) – 16,19 km

5. etapa Okolo Romandia 2021
5. etapa Okolo Romandie 2021 (individuálna časovka)

Na zvlnenej časovke vo Fribourgu sa prekvapenie nekonalo. Geraint Thomas (:ins:) skončil štvrtý a celkovo ovládol preteky. Michael Woods (:isn:) časovku nezvládol, stratil viac ako minútu. Rémi Cavagna (:dqt:) získal etapový triumf v drese francúzskeho majstra.

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 5. etapyRémi Cavagna (:dqt:)
Celkový líderGeraint Thomas (:isn:)
Peter Sagan71. miesto (+ 2:16)

Peter Sagan na Okolo Romandie 2021

Peter Sagan
Peter Sagan na štarte Okolo Flámska 2021. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Peter Sagan (BOH) naposledy pretekal na začiatku apríla na Okolo Flámska. Do Švajčiarska ide vyladiť svoju kondíciu, podobne ako na Okolo Katalánska. V Španielsku sa v marci zišli priaznivé okolnosti a Slovák si vtedy vybojoval prvé víťazstvo v sezóne. Niečo podobné môže nastať aj v Romandii. Šancu má v etapách číslo 1 a 3, ak by neuspeli útoky vrchárov a dni by sa skončili hromadným dojazdom. V šprintoch po ťažšom profile je 31-ročný Žilinčan stále jeden z najlepších na svete.

Ukáže sa, ako je na tom Sagan po viac ako troch mesiacoch od nákazy koronavírusom, ktorý výrazne narušil jeho tréningový proces. Na Okolo Romandie sa zúčastnil len v začiatku svojej kariéry, v roku 2010. Vyhral prvú etapu a dva dni nosil žltý dres pre lídra pretekov. Pomohlo tomu druhé miesto z prológu, v ktorom len o sekundu prehral s Marcom Pinottim.

Romandia prilákala menej šprintérov

Podobnú šancu na etapový triumf ako Sagan má viacero šprintérov. Jeden sa nájde aj v samotnom tíme Slováka BORA – hansgrohe. Mladý Belgičan Jordi Meeus (BOH) podáva pri World Tour debute kvalitné výkony. So Saganom bol aj na Okolo Katalánska, kde jediná špurtérska etapa padla trojnásobnému majstrovi sveta.

Brit Jake Stewart (FDJ) je ďalším 21-ročným šprintérom, ktorý predvádza kvalitné výsledky. Bol tretí na Omloop Het Nieuwsblad. Pred Romandiou ale nepretekal, v šprinte Cholet – Pays de la Loire mal stret s Nacerom Bouhannim a poranil si ruku.

Kolumbijčan Fernando Gavíria (:uae:) dvakrát prekonal koronavírus a v roku 2021 ešte nevyhral. V slabšej konkurencii má šancu to zvrátiť, ale ako čistému šprintérovi mu bude sedieť iba druhý deň a to pri priaznivých podmienkach.

Ďalší jazdci s dobrou koncovkou sú Elia Viviani (COF), Andrea Pasqualon (:iwg:), Matteo Moschetti (:tfr:), Sonny Colbrelli (TBV), Stefan Bissegger (:efn:) alebo Dion Smith (:bex:).

Z jazdcov, ktorým sa môže zadariť na krátkych kopcoch vo štvrtej etape, sa vo frankofónnej časti Švajčiarska predstavia puncheuri ako Marc Hirschi (:uae:), Diego Ulissi (:uae:), Jesús Herrada (COF), Krists Nielands (:isn:) alebo Gorka Izagirre (AST).

Romandia uvidí trojicu z Ineosu

O celkovom poradí rozhodnú dve časovky a výstup k Thyon 2000. Najlepší tím priváža INEOS Grenadiers. V zostave budú tretí muž vlaňajšej Tour de France Austrálčan Richie Porte (:ins:) a držiteľ žltého dresu Tour z roku 2018 Geraint Thomas (:ins:) z Walesu Táto dvojica bola na Okolo Katalánska za tímovým kolegom Adamom Yatesom a je zjavne v dobrej forme. Obaja majú výhodu v časovke, zároveň patria k najlepším vrchárom podujatia. Pomáhať im bude Rohan Dennis (:ins:).

Embed from Getty Images

BORA – hansgrohe sa bude opierať o služby Nemca Lennarda Kämnu (BOH), ktorý bol v Katalánsku veľmi aktívny. V Basicku Holanďan Wilco Kelderman (BOH) spadol a ostúpil, ale už na Amstel Gold Race podal dobrý výkon.

Romandia Lennard Kämna
Kämna. zdroj: twitter.com/lennardkaemna

Silnú dvojicu posiela aj Jumbo-Visma – Steven Kruijswijk (:tjb:) a Sepp Kuss (:tjb:). Prvý menovaný Holanďan má výhodu v časovke, Američan zas vo vysokej nadmorskej výške. Miguel Ángel López (MOV) si po koronavíruse odbije premiréru za Movistar. Za normálnych okolností by sa mu na dlhom stúpaní malo dafriť najlepšie, ale jeho forma je neznáma. Istejšie vyzerá líder španielskeho tímu na Gire Marc Soler (MOV).

Okolo Katalánska 2021 tímy a štartová listina
Sepp Kuss (vľavo). © A.S.O./Charly López

Zaujímavé bude sledovať tím Deceuninck – Quick-Step a jeho novú belgickú hviezdu. Mauri Vansevenant (:dqt:) patril k najväčším prekvapeniam ardenských klasík a je v skvelej forme. Vo veku 21 rokov vyskúša celkové poradie. Formu pred Girom otestuje Talian Fausto Masnada (:dqt:), ktorý prichádza z tréningového kempu, kde bol s lídrom svojho tímu na taliansku Grand Tour Joaom Almeidom a Remcom Evenepoelom.

Romandia 2021: Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Ďalšími zaujímavými vrchármi na podujatí sú Michael Woods (:ins:), Ion Izagirre (AST), Clément Champoussin (ACT), Jack Haig (TBV) alebo Rui Costa (:uae:) a David de la Cruz (:uae:). Na pretekoch uvidíme i Chrisa Frooma (:isn:), ktorý momentálne nemá ani polovičné schopnosti ako z čias svojich najlepších rokov.

Embed from Getty Images

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár