Pohľad redaktora: Slovinci na vrchole, blázon Van Aert a domáca katastrofa

Magazín
Sagan

zdroj: facebook.com/PeterSagan, facebook.com/bettiniphoto

Máme za sebou prvý blok tohtoročnej Tour de France a musíme povedať, že nás to baví. Po mesiacoch bez cyklistiky je táto edícia ako balzam na dušu. Vidíme dramatické súboje na páske, skvelé útoky či heroické výkony v sólo-únikoch. Po deviatich etapách sedí pevne na vrchole Primož Roglič (:tjb:). Ten má neuveriteľný tím, ktorý láme súpera za súperom. Stajňa Jumbo-Visma už ovládla tri etapy, jednu spomínaný Slovinec, dve Wout Van Aert (:tjb:). Veľké sklamanie pre domáce Francúzsko prišlo v Pyrenejách. Julian Alaphilippe (:dqt:) po hlúpej chybe a následnej penalizácii prišiel o žltý dres, deň na to vyhorel v horách a stratil šancu na návrat do žltého. Ešte väčšie sklamanie prišlo z tímu FDJ – Thibaut Pinot (FDJ) mal evidentne zdravotné problémy a sotva dokončil obe etapy v horách. Prekliatie Francúza tak pokračuje, naposledy dokončil Tour de France v roku 2015!

Slovinci

Veľkú jazdu zatiaľ predvádzajú Slovinci. Roglič (:tjb:) a Pogačar (:uae:) sú neustále na čele, hory dokonale zvládli. Mladší z dvojice môže ľutovať veternú etapu, kde nabral zbytočné manko. 21-ročný talent tak mohol tróniť na čele. Obrovskú podporu má prvý menovaný, Jumbo-Visma má v horách veľkú silu. Tony Martin (:tjb:), Sepp Kuss (:tjb:), George Bennett (:tjb:) či Tom Dumoulin (:tjb:). Táto zostava likviduje jeden tím po druhom. Keď sa do toho pridá blázon Wout Van Aert (:tjb:). Ten dokáže vyhrať klasický šprint, klasikársku etapu a potiahnuť vedúcu skupinu v kopcoch. Myslím, že máme asi „vymaľované“. Slovinca len ťažko niekto zosadí z tróna, keď vezmeme do úvahy jeho časovku. Pogačar je bohužiaľ vo väčšine prípadov sám, nemá takú podporu. Ukazuje však svoj obrovský talent, no do konca Tour je ďaleko a stačí jeden zlý deň a je vonku z elitnej desiatky.

Wout Van Aert

Belgičan je nová hviezda cyklistiky. Po reštarte sezóny ovládol Strade Bianche či Miláno-San Remo. To ani zďaleka nie je všetko, na tohtoročnej Tour si pripísal vavrín už dvakrát. 25-ročný mladík je často-krát v pozícii ako býval Sagan. Je v závere sám a len málokedy je pustený naplniť osobné ambície. Pokiaľ nie je líder tímu v bezpečí, tak nemôže ani Van Aert. Priorita tímu je viac než jasná a i napriek tomu Belgičan dvakrát vyhral etapu. V Pyrenejách sme ho mohli vidieť v miernejších pasážach ako diktuje tempo a dokonca láme nejedného čistokrvného vrchára. A to všetko rok po nešťastnom zranení, ktoré utrpel na Tour de France 2019. Dokonca prebiehali žaloby na lekárov, ktorí ho operovali. Operácia nohy v meste Pau nedopadla dobre, v Belgicku to museli naprávať a otvárať ranu znova. Francúzi 21-centimetrovú ranu iba zašili, neunúvali sa dať dokopy šľachy a sval samotný. Kde má tento Belgičan limity nám ukáže až čas.

Peter Sagan

Z Tourminátora máme zatiaľ zmiešané pocity. V záveroch mu chýba šťastie i nohy. Faktom je, že jeho príprava nebola prakticky žiadna. V Monaku bol „lockdown“ a tak sa Peter na bicykel takmer nedostal. Ako sám povedal, nie je virtuálny jazdec a asi s trenažérom nebude najväčší kamarát. Dobrou správou je ale jeho výkon a parádna práca tímu v siedmej etape. V stúpaniach a na vetre dokonale rozcupovali konkurenciu a ďalším šprintérom ostali len oči pre plač. Obrovská škoda záveru, kde Sagan (BOH) pre technické problémy nemohol šprintovať naplno. Za takú etapu si zaslúžili borci z Bory ďaleko viac. Takto sme tím makať pre nášho reprezentanta ešte nevideli. Odmenou napokon bol „iba“ zelený dres. „Hulkovi“ stále na chrbát dýcha Sam Bennett (:dqt:), no v kopcoch je o dosť slabší a myslím, že maillot vert ostane v rukách Sagana.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár