Sam Bennett penalizáciu nekomentoval, Ackermann chce fér preteky

Vuelta a España 2020
Sam Bennett 9. etapa Vuelta a Espaňa 2020

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Sam Bennett (:dqt:) bol v 9. etape Vuelta a España 2020 penalizovaný. V poslednom kilometri buchol do Emilsa Liepinša (:tfr:) ramenami v boji o pozíciu za vláčikom Deceuninck – Quick Step. Bennett pásku preťal ako prvý, ale Pascal Ackermann (BOH) po rozhodnutí rozhodcov vyhral etapu.

Pascal Ackermann:

„Nečakal som, že zvíťazím, lebo Sam [Bennett] bol predo mnou, ale keď som videl video, nebolo to od neho fér konanie. Po všetkých tých pádoch v posledných týždňoch musíme byť k sebe opatrní. Ak tam neexistuje žiadna medzera, musíme zastať. Je mi ľúto Sama, ale rozumiem tomu, že musíme jazdiť fér. Som naozaj šťastný z tohto víťazstva. Môj tím veľmi dobre zapracoval a som rád, že som im to mohol vrátiť. Minule sme sa až príliš pozerali na Quick Step. Teraz sme si išli podľa seba a som naozaj rád, že sa nám to podarilo. Minule to bolo sklamanie, mali sme smolu v posledných týždňoch a konečne sme vyhrali,“ povedal bývalý kolega Bennetta z BORA – hansgrohe podľa stránky pretekov.

Šéf Sama Bennetta Patrick Lefevere:

„Veľká kravina. Bol za vláčikom a jazdec Treku ho chcel z neho vytlačiť. Ale už dlho poznáme nekompetentnosť UCI VAR [videorozhodcu, pozn. red.]. Bezpečnosť je prvoradá. Lead-out [vláčik] musí byť rešpektovaný a Sam Bennett si strážil svoju dráhu,“ napísal rozhorčený na Twitter.

Sam Bennett dlho debatoval a nereagoval

Novinár Daniel Friebe na Twitteri uvádza, že Sam Bennett a jeho športový riaditeľ Rik Van Slycke zostali pri komisároch ešte asi hodinu po skončení etapy. Z riaditeľstva pretekov odišli už za tmy a nechceli situáciu komentovať.

Sam Bennett dvakrát zatlačil ramenami Liepinša:

Sam Bennett nie je jediný v tejto sezóne

Incident nie je prvým v tomto roku. Celá sezóna v podstate začala hrôzostrašným incidentom Dylana Groenewegena a Fabia Jakobsena. Obaja sa ešte na bicykel nepostavili, Groenewegen kvôli psychickým problémom po spôsobení nehody a Jakobsen kvôli takmer fatálnym zraneniam.

Pascal Ackermann pred dvomi týždňami spôsobil pád v šprintérskom finále klasiky Schelderprijs a bol vylúčený.

Peter Sagan bol penalizovaný v 11. etape Tour de France po tom, čo sa hnal do úzkeho priestoru popri bariérach.

Aj Sam Bennett už párkrát išiel nedovolene, napríklad v 3. etape Tour de France jasne zmenil svoju dráhu jazdy. Trest nedostal.

Rozhodcovia aj takto ukázali, že podobné incidenty už patria na čiernu listinu. Dá sa povedať, že pred pár rokmi by sa takéto súboje ramenami tolerovali. V kontexte mnohých pádov a nejasných pravidiel sa však musí začať konať striktnejšie a najmä každý prípad by mal byť hodnotený rovnako a konzistentne.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár