Team Sky je oficiálne zachránený. Prevezme ho najbohatší Brit

zdroj: twitter.com/TheStarsPost2

Tím Sky sa stane tímom Ineos, potvrdili to manažéri britskej stajne. Tím z kategórie World Tour prevezme firma Ineos už v máji, osem mesiacov pred ukončením sponzorstva spoločnosťou Sky. Chemická firma miliardára Jima Ratcliffa sa stane hlavným sponzorom tímu na pretekoch Tour de Yorkshire, ktoré začínajú 2. mája.

Šéf tímu Sir Dave Brailsford povedal:

„Dnešné oznámenie je skvelou správou pre tím, fanúšikov a aj pre šport. Ukočnuje to neistotu okolo tímu. Rýchlosť toho, ako sa to všetko udialo, prináša veľkú dávku istoty v našu budúcnosť.“

„Verím, že Sir Jim Ratcliffe a Ineos sú správnymi partnermi, ktorých vízia, vášeň a chuť inovovať nás môže priviesť k ešte väčším úspechom na, ale aj mimo bicykla. Je to znakom veľmi vzrušujúceho nového začiatku pre nás všetých ako Team Ineos.“

Zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Materská spoločnosť Sky, 21st Century Fox, povolila predaj tímu a Ineos sa tak stane jediným majiteľom spoločnosti Tour Racing Limited, ktorá spravuje Team Sky. Ineos bude pokračovať v investovaní do súčasných jazdcov, personálu a partnerov.

Najbohatší muž Spojeného kráľovstva Sir Jim Ratcliffe vyhlásil:

„Cyklistika je skvelý vytrvalostný a taktický šport, ktorý sa stáva čoraz viac populárnejším po celom svete. Taktiež sa dostáva do povedomia verejnosti ako činnosť pre dobrú kondíciu a zdravie, spoločne so zlepšovaním znečistenia v mestkých oblastiach. Ineos je nadšené, že môže viesť takýto úspešný tím.“

Čo je Ineos a kto za ňou stojí?

Inoes je súkromná medzinárodná firma založená Ratcliffom v roku 1998. Patrí k najväčším piatim chemickým spločnostiam sveta, jej ročný príjem je prilbližne 85 miliárd libier. Zamestnáva okolo 17-tisíc zamestancov vo viacerých západných európskych krajinách, ale aj v USA, Indii, Číne či Indonézii. Jej sídlo je v Londýne, registrovaná je v Lyndhurste na juhu Anglicka. Záber spoločnosti je široký, zaoberá sa napríklad palivami, umelohmnotnými obalmi, agrochemickými výrobkami, farmáciou či bielou technikou. Taktiež sa snaží presadiť na poli obnoviteľných zdrojov energie či získavaním energie z odpadu.

Chemická firma sa nevyhla ani porušeniu zásad ochrany prírody. V marci roku 2016 bola jedna z pobočiek Ineos uznaná vinnou za to, že v meste Port of Runcorn vypúšťala hydroxid sodný do zálivu Manchester Ship Canal. Firma musela zaplatiť pokutu 166 650 libier.

Zdroj: twitter.com/cyclecollective

Sir Jim Ratcliffe je 66-ročný podnikateľ, ktorý vlastní 60% spoločnosti Ineos. Taktiež v nej zastáva pozíciu výkonného riaditeľa. Denník The Telegraph uvádza, že s majetkom približne 21 miliárd libier je najbohatším Britom. Rodák z Failsworthu pri Manchesteri je fanúšikom športových aktivít, podarilo sa mu dostať na severný a južný pól či zažiť trojmesačnú motocyklovú túru po Južnej Afrike. Údajne v roku 2007 zabehol Londýnsky maratón. Taktiež má záľubu v lodiach a jachtách. Vlastní „superjachtu“ Hampshire II dlhú 78 metrov, ktorej hodnota je približne 150 miliónov eur.

Zdroj: CyclingWeekly; Wikipedia; Forbes

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár