Tour de France: Čo priniesol prvý týždeň

Tour de France

zdroj: twitter.com/letour

Dnes je na pretekoch Tour de France prvý deň oddychu. Jazdci môžu konečne zregenerovať a pripraviť sa na horské etapy v Pyrenejách. Dnes je na programe i veľké „sťahovanie národov“. O 17:15 odlieta prvé lietadlo z Lorientu, ktoré bude smerovať na juh Francúzska. Let do mesta Pau by mal trvať zhruba 50 minút.

V znamení pádov

Prvý týždeň na Tour de France bol pomerne hektický a v znamení pádov. Všetko to začalo v 3. etape, keď William Bonnet (FDJ) zostrelil približne 20 jazdcov. Medzi nimi bol aj vedúci pretekár Fabian Cancellara (:tfr:), ktorý síce etapu dokončil, no následne mu diagnostikovali zlomeniny stavcov a musel sa s pretekami rozlúčiť. Zlomené rameno si odniesol Tom Dumoulin (:tga:), kľúčnu kosť si zlomil Daryl Impey (:oge:) a jeho tímový kolega Simon Gerrans si privodil zlomeninu zápästia. Najhoršie však dopadol Bonnet, ktorý mal podozrenie na otras mozgu, no po hospitalizácii sa zistilo, že má zlomené kŕčne stavce.

V záverečnom kilometri 6. etapy nezvládol vedúci muž celkového poradia Tony Martin (:eqs:) situáciu. V balíku jazdcov si škrtol o pretkára tímu Europcar a nasledoval pád. Následok bol –  zlomenina kľúčnej kosti a odstúpenie z Tour.

Slovenská radosť

Veľkú radosť nám počas prvého týždňa robil Peter Sagan (:tcs:). Ten si vyrovnanými výkonmi pripísal niekoľko pódiových umiestnení a od 3. etapy sa stal vlastníkom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V 8. etape sa dokonca radoval dvojnásobne, keď v bodovacej súťaži obehol vedúceho Nemca Greipela (:lts:) a stal sa tak držiteľom i zeleného dresu.

Boj o maillot jaune

Líder priebežného poradia Chris Froome (:sky:) zatiaľ preukazuje univerzálnosť, keď ani po včerajšej časovke neprišiel o svoj vysnívaný dres. Ďalší favoriti sa zatiaľ hľadajú. Vincenzo Nibali (AST) prekvapivo stratil i v dojazdoch, kde sa stúpalo i vo včerajšej časovke. Alberto Contador (:tcs:) sa zatiaľ drží pomerne dobre. V náročných klasických etapách za vetra a na kockách ho podržal náš Peter Sagan. Nairo Qiuntana (MOV) zatiaľ nemal možnosť zažiariť, ale jeho čas určite príde. Včera sa posunul do prvej desiatky vďaka výbornému výkonu v tímovej časovke.

Čierna škvrna

Na štart 8. etapy Tour de France sa nepostavil Luca Paolini (:kat:). Dôvodom bol pozitívny dopingový nález na kokaín.

 

  

Mohlo by vás zaujímať