Tour de France: Martínez porazil Boru v 13. etape, Bernal stratil

Tour de France 2020
13. etapa Tour de France 2020

zdroj: twitter.com/guardian_sport

13. etapa Tour de France 2020 bola jedna z najťažších v tomto ročníku. Vyhral ju Daniel Felipe Martínez (:efd:) po úniku dňa. Primož Roglič (:tjb:) je naďalej v žltom drese. Na stúpaní Puy Mary sa útočilo na všetkých frontoch, z favoritov hlavne Tadej Pogačar (:ins:). Čas na Slovincov na čele dnes stratil Egan Bernal (:ins:).

13. etapa Tour de France 2020 mala 191,5 km. Od kúpeľnej obce Chatel-Guyon sa prešlo cez niekoľko stúpaní a celkovo sa v horskej etape nabralo až 4459  výškových metrov. Schodovitá sekcia dlhá viac 15,2 km vytvorila finále. Záver prišiel na priesmyku Pas de Peyrol. Stúpalo sa už predtým, potom prišla rovinatá sekcia a samotný finiš prišiel po náročných 5,4 km a až 8,1% s maximami 15% v poslednom kilometri.

V Centrálnom masíve dnes bolo príjemné počasie, nepršalo a teploty sa držali nad 20 ºC.

13. etapa Tour de France 2020 – profil:

13. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Primož Roglič pred etapou v žltom, Sam Bennett v zelenom, Cosnefroy v bodkovanom drese

Agresívny štart a veľký silný únik

Azda najtvrdší štart od začiatku pretekov. Do úniku sa dnes chceli dostať snáď všetci, ktorí by v ňom mali šancu na etapové víťazstvo a strácajú dostatok času, aby ich veľké tímy pustili. Na nekategorizovanom stúpaní sa išlo šialené tempo, najprv sťahoval prvých útočníkov tím FDJ, potom tempo zdvihala aj BORA – hansgrohe, ktorý chcela s dvomi pretekármi poslať Petra Sagana (BOH) dopredu. Slovák chcel získať 20 bodov na šprintérskej prémii 111 km po štarte.

Saganova misia sa dnes nepodarila. Oddelili sa silní vrchári a dlhé kilometre, aj na jednotkovom stúpaní Col de Ceyssat, sa útočilo a skupiny boli rozlezené po celej ceste. Napokon sa grupy na čele spojili, keďže predné nechceli ísť úplne tvrdo po celý čas, rovnako sa im počas dňa hodili viaceré posily.

Vpredu nechýbali domáci borci: rodák z regiónu Auvergne Julian Alaphilippe (:dqt:) a jeho kolega Rémi Cavagna (:dqt:). Čerstvý majster Francúzska pochádza priamo zo štartovacej obce Chatel-Guyon. 17 jazdcov bolo dnes v brejku: Dan Martin (:isn:), Simon Geschke (:ccc:), Marc Soler (MOV), Daniel Felipe Martínez (:efd:), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Pavel Sivakov (:ins:), Lennard Kämna (BOH), Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept), Hugh Carthy (:efd:), Romain Sicard (Total Direct Energie), David de la Cruz (:uae:), Nicolas Edet (COF), Nielson Powless (:efd:), Valentin Madouas (FDJ) a Maximilian Schachmann (BOH). Prekvapivá bola účasť Sivakova, ktorý v prvej etape nepríjemne spadol hneď dvakrát a v ďalších dňoch bral kvôli zraneniam posledné priečky. Rus sa ale v 13. dni cíti zjavne lepšie.

13. etapa Tour de France 2020 - únik
Únik v 13. etape TdF 2020 | zdroj: twiiter.com/LeTour

Po 70 km mali náskok 8 minút a vedeli, že jeden z nich zvíťazí v etape. Videli sme opäť dvoje preteky – v úniku o etapový triumf a v hlavnej skupine o sekundy v celkovom poradí.

Tvrdé tempo a bojová nálada vrchárov dnes znamenala trápenie pre šprintérov. Ako prvý si do tzv. grupetta vystúpil Caleb Ewan (:lts:) so svojím šprintérskym vlakom. Napokon sa im ale podarilo dostať na chvost pelotónu v strede etapy. Peter Sagan (BOH) sa nachádzal po upokojení situácie v pelotóne, rovnako aj zelený dres Sama Bennetta (:dqt:).

Pád v pelotóne, Bardet aj Quintana dole. Mollema odstúpil

90 km pred koncom sa stal veľmi dôležitý moment. V blízkosti špice pelotónu sa udial hromadný pád. Na zemi bol Romain Bardet (:alm:), ktorý nevyzeral vôbec dobre, ale po minúte nasadol na bicykel a v tímovej spoločnosti pokračoval. Aj ďalší veľký favorit celkového poradia Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) sa rýchlo postavil na bicykel a všetci dostupní kolegovia mu pomáhali.

O pár kilometrov boli Bardet aj Quintana naspäť v pelotóne. Ten ovládal Team Jumbo-Visma, ktorý taktne zmiernil tempo a počkal na dvojicu favoritov. Tempo však bolo aj napriek tomu už dlhšie miernejšie, stajňa vedúceho Slovinca sa šetrila na explozívny záver. Dokonca aj Caleb Ewan sa dokázal v strede etapy dostať do čela.

V rovnakej zákrute spadol Bauke Mollema (:tfr:). Holanďan si podľa TV France zlomil ľavé zápästie a odstúpil z pretekov.

Vrchárske prémie

Na prvej prémii dňa dnes 10 bodov bral Geschke. Na ďalšom bol prvý Rolland s 2 bodmi, na treťom Madouas a zobral si 5 bodov. Côte de l’Estiade v druhej polovici etapy bral opäť útočný Francúz Rolland, po ňom dva body bral Powless.

Benôit Cosnefroy (:alm:) ale dnes nebol ohrozený, aj keď viacerí sa mohli vďaka pár bodom dostať do hry, ktorá sa s mnohými vrchárskymi etapami naplno rozbehne.

Šprintérsku prémiu ovládol Julian Alaphilippe a keďže sa body za ňu udeľujú iba prvým 15 pretekárom, z pelotónu na ne dnes nikto nemal nárok. Situácia na prvých priečkach bodovacej klasifikácie sa tak dnes nemenila. Vedie ju stále Sam Bennett s 66-bodovým náskokom na Petra Sagana.

Taktovku nad udávaním tempa v druhej polovici etapy prevzal tím INEOS Grenadiers pre Egana Bernala (:ins:).

Schachmann na čele

29 km pred koncom sa od úniku, ktorý mal náskok 10 minút na pelotón, oddelili Powless Schachmann. O vyše 13 km sa od Američana odpútal 26-ročný Nemec, ktorý sa najprv k nemu musel šikovným nástupom pridať. Ešte pred mesiacom narazil na Okolo Lombardie do auta na ceste a zlomil si kľúčnu kosť, dnes mal pod poslednou sekciou stúpaní náskok minúty na skupinu úniku. V nej sa veľmi nepracovalo.

Na predposlednom kopci dňa Col de Neronne sa únik rozpadol. Najsilnejší z neho boli Martínez a Kämna. Schachmann bol vtedy stále vpredu, typicky pri jazde krútil s hlavou, ale mal na nich 50 sekúnd. Dal si dole slúchadlo, nechcel počuť žiadne reči z tímu a len sa sústredil na svoj výkon. Stíhal ho, prirodzene, iba Kolumbijčan z EF Pro Cycling.

Situácia medzi favoritmi

Na strmom Col de Neronne sa  s odstupom viacerých minút rozbehli ohňostroje. Pelotón sa výrazne zmenšil, bolo v ňom už len približne 25 pretekárov. Sagan si z neho vystúpil v druhej polovici etapy.

Tvrdé tempo sádzali borci Ineosu – napríklad Jonathan Castroviejo (:ins:), neskôr aj Richard Carapaz (:ins:). Z hlavnej skupiny vypadli obe francúzske nádeje v celkovom poradí – Guillaume Martin (COF), ktorý v posledných dňoch dvakrát spadol, a aj otlačený Romain Bardet (:alm:).

Potom však početnú výhodu začali využívať borci Jumbo-Visma. Tom Dumoulin (:tjb:) a Sepp Kuss (:tjb:) ešte viac udržovali rýchlosť skupiny. Boli v nej Egan Bernal (:ins:), Richard Carapaz (:ins:), Primož Roglič (:tjb:), Tom Dumoulin (:tjb:), Sepp Kuss (:tjb:), Tadej Pogačar (:uae:), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Mikel Landa (:bmt:), Pello Bilbao (:bmt:), Damiano Caruso (:bmt:), Richie Porte (:tfr:), Rigoberto Urán (:efd:), Enirc Mas (MOV), Miguel Ángel López (AST) a Adam Yates (:mts:).

Finále v úniku na Puy May pre Martíneza

Schachmann sa 3 km pred cieľom dostal do najzložitejšej časti etapy. Stále mal náskok 20 sekúnd na Martíneza a Kämnu. 1,6 km pred koncom bolo po odvážnom pokuse Nemca a trojica na čele sa spojila. Výhodu mali dvaja jazdci Bory. Takmer ihneď nastúpil Kämna, ale Martínez reagoval a Schachmann už nemal čo ponúknuť.

Stále ťahal Martínez, rovnako to robil na celom stúpaní a takto vstupoval do posledného kilometra.

600 metrov pod vrcholom nastúpil Kämna. Odpovedal Martínez protiútokom a táto dvojica sa viezla do cieľa. Ako prvý zaútočil spoza kolesa Martíneza Kämna, ale Kolumbijčan pohotovo reagoval. Bol to rýchlostný súboj až na pásku

13. etapu Tour de France 2020 vyhral Daniel Felipe Martínez (:efd:). V šprinte aj napriek minime roboty na stúpaní skončil „až“ druhý Lennard Kämna. Nástup nenačasoval ideálne a jeho protivník si na neho veril. Po bojovnom výkone je tretí Max Schachmann s odstupom 51 sekúnd.

Kolumbijčan získal dnes vo veku 24 šieste profesionálne víťazstvo. Medzi nimi najviac doteraz svietila vrchárska etapa na Paríž – Nice 2019 a fantastické celkové víťazstvo na prípravnom podujatí pred týmto podnikom Critérium du Dauphiné 2020.

Slovinci najlepší, Bernal stratil

Na Puy Mary najprv nastúpil Tadej Pogačar (:uae:). Na jeho tempo stíhal iba krajan Primož Roglič (:tjb:) a toto duo bolo jednoznačne najsilnejšie. V problémoch bol predovšetkým Egan Bernal (:ins:).

Primož Roglič skončil z hlavnej skupiny prvý, hneď za ním bol Tadej Pogačar. Potom s 13-sekundovým odstupom prišli PorteLanda López. 38-sekúnd na Slovincov stratil Egan Bernal, ktorý nebol na strmých sklonoch doma. Kolumbijčan skončil v spoločnosti UránaQuintanu Adama Yatesa.

Skupina so šprintérmi ako Sagan či Ewan sa nachádzali v zadnej skupine. Došli v pokojnom tempe so stratou 31:12. Bennett stratil o tri minúty viac, ale rovnako bezpečne skončil veľmi ťažkú etapu. Časový limit bol 45 minút, čo všetci v poriadku zvládli.

Celkové poradie

Roglič ostáva na čele. Najviac sa dnes posunul 21-ročný Pogačar. Je už na druhom mieste so stratou 44 sekúnd. Bernal je tretí s mankom 59 sekúnd. Z top-10 vypadli Guillaume Martin a Romain Bardet.

13. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Daniel Felipe Martinez Poveda (Col):efd:5:01:47
2.Lennard Kämna (Ger)BOH0:00:04
3.Maximilian Schachmann (Ger):boh.:0:00:51
4.Valentin Madouas (Fra)FDJ0:01:33
5.Pierre Rolland (Fra)B&B Hotels – Vital Concept0:01:42
6.Nicolas Edet (Fra)COF0:01:53
7.Simon Geschke (Ger):ccc:0:02:35
8.Marc Soler (Spa)MOV0:02:43
9.Hugh Carthy (GBr):efd:0:03:18
10.David De la Cruz Melgarejo (Spa):uae:0:03:52

13. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB56:34:35
2.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:44
3.Egan Bernal (Col):ins:0:00:59
4.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:10
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:01:12
6.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST0:01:31
7.Adam Yates (GBr):mts:0:01:42
8.Mikel Landa Meana (Spa)MOV0:01:55
9.Richie Porte (Aus):tfr:0:02:06
10.Enric Mas Nicolau (Spa)MOV0:02:54


Zdroj:
letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár