Zhrnutie týždňa: Excelentné vrchárske útoky, Saganovi konkurenti v skvelej forme

zdroj: twitter.com/movistar

Týždeň nám ubehol ako voda a my sme tu opäť s našim zhrnutím týždňa, v ktorom cyklisti ponúkli famózne predstavenia na pretekoch v Ománe, Portugalsku a španielskej Andalúzii.
V juhovýchodnej časti Arabského polostrova nám prebehol uplynulý týždeň ďalší závod, ktorý bol však kopcovitejší a ponúkol množstvo krásnych scénických výhľadov – Tour of Oman. Výborné výkony podávala najmä trojica jazdcov. Vincenzo Nibali z kazašskej Astany, ktorý v horskom dojazde na Zelenú horu suverénne zdolal ostatnú konkurenciu a sa stal celkovým víťazom podujatia. Po dve etapy vyhrali Alexander Kristoff z Katushe a Edvald Boasson Hagen z tímu Dimension Data. Obaja Nóri potvrdzujú v prebiehajúcej sezóne špičkovú formu a môžeme sa len tešiť ako sa v jarných klasikách s nimi popasuje náš Peťo Sagan.

Na Pyrenejskom polostrove sa konali dva etapové preteky. V Portugalsku na Volte ao Algrave sme mohli po prvýkrát v tomto roku vidieť jazdiť Alberta Contadora zo stajne Tinkoff. Ten predviedol v jedinom horskom dojazde na kopci Malhão famózny finiš a potvrdil v tejto sezóne najvyššie ambície. Na celkové víťazstvo mu to však nestačilo, keďže ho na bronzový stupienok odsunuli Jon Izaguirre z Movistaru a víťaz Geraint Thomas z britského Sky, ktorí zúročili cenné sekundy z predchádzajúcej individuálnej časovky. Nepríjemný incident mal na preteku Nemec Andre Greipel, ktorý si v závere štvrtej etapy zlomil v páde rebro a bude nútene pauzovať minimálne jeden týždeň.

Španielska Andalúzia hostila závod na ktorom sa odohral v záverečnej horskej etape azda najkrajší útok týždňa. Jeho protagonistom bol kto iný ako Alejandro Valverde z Movistaru, ktorý si príchuť celkového víťaza vychutnal už štvrtýkrát z posledných piatich ročníkov. Svoj finálny a jediný atak uskutočnil už 7,2 kilometra pred cieľom takmer 14 kilometrového stúpania Peñas Blancas. Náskok dovtedy vedúceho Američana Tejaya Van Garderena z BMC zmazal už po jednom kilometri a pohodlne došiel do cieľa pred druhým Bauke Mollemom z Treku – Segafredo a Rafalom Majkom z Tinkoffu. V celkovom poradí sa dostal na druhé miesto práve Holanďan z Treku, ktorý odsunul spolujazdca nášho Petra Velitsa až na druhé miesto.

  

Mohlo by vás zaujímať