Preview: UAE Tour 2021

UAE Tour 2021
UAE Tour 2021

zdroj: https://twitter.com/uae_tour/header_photo

Najmladšie World Tour preteky zapísané do kalendára UCI či jediné World Tour etapové preteky na blízkom stredovýchode. Aj takýmito slovami by sa dali ocharakterizovať týždňové etapové preteky UAE Tour 2021, alebo ak chcete, Okolo Spojených arabských emirátov, ktoré v tomto roku napíšu zatiaľ len tretí diel svojho pokračovania.

História pretekov

Preteky pretínajúce rozsiahlu slnkom zaliatu púšť, pieskové duny, horu Jebel Hafeet ale taktiež aj moderné mestá vrátane Dubaja vznikli podobne ako nedávno skončená Tour de la Provence z dvoch menších podujatí. A teda preteky UAE Tour sú potomkom Abu Dhabi Tour a Dubai Tour. Prvé menované podujatie bolo skôr vyhľadávané vrchármi, Dubai Tour však pre zmenu obľubovali šprintéri.

Prvý ročník pretekov Okolo Spojených arabských emirátov sa konal v roku 2019 a celkovo ho vyhral Slovinec Primož Roglič (:tjb:). Minulý rok cyklistický stredovýchod ovládol britský jazdec tímu Mitchelton – Scott, Adam Yates. V aktuálnej sezóne však jazdí už za britskú stajňu INEOS Grenadiers.

Základné informácie

Tretí ročník etapových pretekov UAE Tour odštartuje 21. februára v meste Al Ruwais a skončí 27. februára v meste Abu Dhabi. Na cyklistov čaká dokopy 1044 kilometrov prerozdelených do siedmich etáp. Štyri etapy sú rovinaté a dve kopcovité so stúpajúcim dojazdom. Na cyklistov čaká aj 13 kilometrov dlhá časovka jednotlivcov, ktorá zažije premiéru na tomto podujatí.

Trasa UAE Tour 2021

1. etapa: Al Ruwais – Al Mirfa (177 km) rovinatá

2. etapa: Al Hudyriat Island – Al Hudyriat Island (13 km) časovka jednotlivcov

3. etapa: Al Ain – Jebel Hafeet (162 km) horská

4. etapa: Al Marjan Island – Al Marjan Island (204 km) rovinatá

5. etapa: Fujairah – Jebel Jais (170 km) horská

6. etapa: Dubai – Palm Jumeirah (168 km) rovinatá

7. etapa: Dubai – Palm Jumeirah (147 km) rovinatá

 

 

1. etapa

V úvodnej etape bude na cyklistov čakať 177 kilometrov dlhá rovina, na ktorej nebude situované ani jedno malé stúpanie. Pôjde teda o čisto šprintérsku záležitosť, ktorá vyvrcholí na záverečnom okruhu v meste Al Mirfa.

 

2. etapa

Druhá etapa bude pre zmenu patriť majstrom v boji proti chronometru, keďže organizátori po prvýkrát v histórii pretekov sa rozhodli zaradiť do itinerára aj časovku jednotlivcom. Bude dlhá 13 kilometrov a rozhodne môže premiešať celkové poradie. Preto aj jazdci na celkové umiestnenie by si mali túto etapu postrážiť. Veľké straty sa však neočakávajú.

 

3. etapa

Tretiu etapu môžeme nazvať aj kráľovskou, keďže jej cieľ je situovaný na vrchole hory Jebej Hafeet. Stúpanie na ňu, ktoré nie je strmé, má dĺžku 10 kilometrov, čo rozhodne vytvára priestor pre viaceré ataky, nástupy a tímovú taktiku. Stúpanie je známe najmä z pretekov Abu Dhabi Tour a vo svojej obľube ho má aj stále jazdiaci veterán Alejandro Valverde (MOV), ktorý vie, ako na ňom efektívne útočiť.

 

4. etapa

Štvrtá etapa sa bude veľmi charakterovo veľmi podobať prvej a to najmä z toho dôvodu, že pôjde o úplnú rovinu. Finišovať sa bude na ostrove Al Marjan, na ktorom môže fúkať dostatočne silný vietor, aby balík cyklistov rozdelil na menšie skupinky. Avšak takéto delenia na vetre sú skôr typické pre iné preteky. Nechajme sa prekvapiť.

 

5. etapa

V poradí už piata etapa pretekov UAE Tour 2021 opäť pripraví pôdu pre súboje tímových lídrov pre celkové poradie. záver etapy je totiž naplánovaný na serpentínové stúpanie Jebel Jais, ktoré je relatívne nové na arabskom podujatí. Preto mnohí cyklisti nebudú mať veľa skúsenosti na tomto stúpaní, čo môže stimulovať cyklistov k odvážnym útokom ďaleko pred cieľom. To znamená, že opäť ide o etapu, ktorá výrazným spôsobom prehovorí do celkovej klasifikácie. Taktiež netreba zabúdať, že Jebel Jais je viac ako 20 kilometrov dlhé únavné stúpanie.

 

6. etapa

Predposledná etapa sa bude veľmi náramne podobať na šprintérske zápolenia z pretekov Dubai Tour, končiace na umelo vytvorenom ostrove v tvare palmy. Presne na tomto kúsku zemi sa šprintéri pobijú o etapový vavrín.

 

7. etapa

Záverečný príbeh cyklisti napíšu v siedmej etape, počas ktorej budú prevedení zákutiami mesta Abu Dhabi. Vzhľadom na profil etapy opäť pôjde o klasickú rovinatú etapu so šprintérskou koncovkou.

TOP favoriti na celkové umiestnenie

Medzi najväčších favoritov na zisk červeného dresu celkového víťaza pretekov UAE Tour 2021 musíme zaradiť víťaza posledného ročníka Tour de France Tadeja Pogačara, ktorý jazdí v službách domáceho tímu UAE-Team Emirates. O celkový triumf bude bojovať taktiež minuloročný víťaz Adam Yates, ktorý bude najväčším vyzývateľom mladého Slovinca. Daniel Martínez (:ins:) má dobrú časovku a ak sa Yatesovi niečo nepodarí, bude v zálohe tímu.

Z ďalších vrchárov sa zúčastní napríklad Wout Poels (:tbm:), Emanuel Buchmann (BOH), Joao Almeida (:dqt:), Sepp Kuss (:tjb:), Alejandro Valverde (MOV)Domenico Pozzovivo (:tqa:) či Vincenzo Nibali (:tfr:). Z českých cyklistov nastúpi Ján Hirt (:iwg:).

Na cestách Spojených arabských emirátov bude po prvýkrát vo farbách tímu Israel Start-up Nation štartovať aj Chris Froome, ktorý očakáva, že do pretekového kalendára vykročí tou správnou nohou. Nedávno sa vyjadril: „Konečne môžem povedať, že môj rehabilitačný proces je už za mnou. (Pravá noha) vždy bude mojím slabým miestomna ktorom budem musieť pracovať až do konca mojej kariéry. Ale podľa toho, ako sa cítim na bicykli, dostal som sa na rovnaký, ak nie ešte lepší, ľavo-pravý balans, než aký som mal pred nehodou. Je to nesmierne povzbudzujúce.“

TOP šprintéri

Pole najrýchlejších jazdcov na pretekoch UAE Tour 2021 budú tvoriť viacerí šprintéri a medzi nimi napríklad úradujúci majster Európy a víťaz klasiky v Almérii,  Giacomo Nizzolo (:tqa:), Cees Bol (DSM), Luka Mezgec (:mts:), Caleb Ewan (:lts:), André Greipel (:isn:), Sam Bennett (:dqt:), Elia Viviani (COF), Pascal Ackermann (BOH), Phil Bauhaus (TBV) či Fernando Gaviria (:uae:).

Ďalšie hviezdy UAE Tour 2021

Ďalšími cyklistami, ktorí rozhodne nejdú na UAE Tour 2021 sa iba zúčastniť je Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a taktiež úradujúci majster sveta v časovke Filippo Ganna (:isn:), ktorý na pretekoch Étoile de Besseges ukázal, že formu má naozaj ohromnú.

Dresy UAE Tour 2021

Red Jersey

dres pre celkové víťaza

 

Green Jersey

dres pre víťaza bodovacej súťaže

White Jersey

dres pre najlepšieho mladého jazdca

Black Jersey

dres pre najlepšieho šprintéra na šprintérskych prémiách

Viac informácii nájdete TU.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár